Duyusal değerlendirme, insanların fiziksel ve kimyasal
uyaranlara karşı tepkilerini ölçme şeklidir. Gıdaların duyusal değerlendirilmesinde
insan duyuları ile elde edilen veriler tamamen kontrol edilememekte ve
varyasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Duyusal değerlendirmelerde doğru
istatistiksel yöntemlerin kullanılması bu varyasyonları en aza indirerek daha
sağlıklı sonuçlar almayı sağlamaktadır. Dolayısıyla duyusal değerlendirmelerden
elde edilen sonuçların yorumlanmasında tek değişkenli istatistiksel
yöntemlerden farklı olarak çok değişkenli istatistiksel yöntemlerin
kullanılması daha uygun olmaktadır. Kemometri süt ve süt ürünlerinin üretim
parametrelerinin kontrolü ve kalite değerlendirmesinde oldukça kullanışlı bir
yöntemdir. Kemometrik analizler süt endüstrisinde ve araştırmalarında kimyasal
analizler ile duyusal değerlendirmede sonuçlarının ilişkilendirilmesinde
kullanılabilmektedir.
Duyusal değerlendirme Kemometri Çok değişkenli istatistiksel analiz
Sensory evaluation is the method where people measure their reactions to physical and chemical stimuli. The data obtained with human senses in the sensory evaluation of foods cannot be completely controlled and variations can occur. The use of correct statistical methods in sensory evaluation ensures that these variations are minimized, resulting in more reliable results. Accordingly, it is more proper to use multivariate statistical methods rather than univariate statistical methods to interpret the results obtained from sensory evaluations. Chemometry is a very useful method in the control and quality evaluation of production parameters of dairy products. Chemometric analysis can be used to correlate the results of chemical analyzes with sensory evaluation results in dairy industry and research.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).