Fruit leather is a
traditional fruit snack, which can be produced from a variety of fruits. It is
high in carbohydrate, energy, minerals and fiber. It does not require cold
storage. It can be kept under ambient room conditions in cool and dry place.
Due to its reduced weight, it can be shipped and stored easily. Fruit leathers
can be produced by different methods; however, in Turkey, fruit juice or puree
and starch mixture are heated and then poured as thin layer in a traditional
production. It is dried in this shape, and drying is performed under sun light or
in hot air dryers. In this study, the production methods, composition and
nutritional values, ingredients used in the production, packaging and storage
of fruit leathers are reviewed.
Pestil, pek çok farklı meyveden
üretilebilen geleneksel bir meyve çerezidir. Karbonhidrat, enerji, mineraller
ve lif açısından zengin bir gıda maddesidir. Soğukta depolanmaya ihtiyaç
duymaz, serin ve kuru ortamda oda koşullarında muhafaza edilebilir. Ayrıca
hafif olması nedeni ile kolay taşınıp depolanabilme özelliğine sahiptir. Pestil
farklı şekillerde üretilmekle birlikte, ülkemizde geleneksel olarak üretilen
pestiller, meyve suyu ya da püresi ile nişasta karışımının ısıtılıp, ince bir
tabaka halinde dökülerek kurutulmasıyla elde edilmektedir. Kurutma işlemi
güneşte kurutularak ya da sıcak hava kurutucularla gerçekleştirilir. Bu
çalışmada pestil üretimi, bileşimi ve besin değeri, üretiminde kullanılan
bileşenler, paketlenme ve depolanması gibi konular hakkındaki bilgiler derlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).