In this study, the method of Artificial Neural Networks (ANN) was used to model the survival ability of Cryptococcus albidus SAS157 as a biocontrol agent against mold spoilage on Fuji apple fruit. C. albidus (6, 9, or 11 log CFU/mL) and P. expansum (6 log CFU/mL) were inoculated the punctured holes on the surface of the apples and stored at various temperatures (4, 10, 15, and 25°C) and relative humidity (RH) levels (85% or 95%) for 14 days. C. albidus survived the best in apple wounds when the initial inoculum level was 9 log CFU/mL (p<0.05). RH did not significantly change the survival ability of C. albidus (p>0.05). The growth of C. albidus was improved when the temperature was 4°C. A high correlation between actual values was calculated (R2~0.99) for the C. albidus survival within the range of the predicted conditions found by the model. These results indicated the potential of using C. albidus for reducing apple spoilage, with considerations for food safety practices due to its rare association with human infections.
Bu çalışmada, küf gelişimine karşı biyolojik kontrol aracı olan Cryptococcus albidus SAS157’nin Fuji elmalarında canlı kalma yeteneğini modellemek için Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemi kullanılmıştır. C. albidus (6, 9 ve 11 log CFU/mL) ve Pennicillum expansum (6 log CFU/mL) elmaların yüzeyinde açılan deliklere aşılanarak çeşitli sıcaklık (4, 10, 15 ve 25°C) ve bağıl nem (%85 veya %95) koşullarında 14 gün boyunca depolanmıştır. Elde edilen sonuçlar, C. albidus’un elma yaralarında başlangıç inokulum seviyesi 9 log CFU/mL olduğunda en iyi canlı kalma performansını gösterdiğini ortaya koymuştur (p<0.05). Ayrıca, farklı nem seviyelerinin C. albidus’un canlı kalma yeteneği üzerinde önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Bununla birlikte, depolama sıcaklığının 4°C olması, C. albidus'un çoğalmasını anlamlı şekilde artırmıştı (p<0.05). Model tarafından tahmin edilen koşullar aralığında C. albidus’un canlı kalmasına ait deneysel sonuçlar arasında yüksek bir korelasyon hesaplanmıştır (R2~0.99). Bu bulgular, elma çürümelerinin azaltılmasında C. albidus’un potansiyelini vurgulamakta, ancak insan enfeksiyonlarıyla nadir ilişkisi nedeniyle gıda güvenliği önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğini önermektedir.
Canlı kalma kabiliyeti Elma C. albidus Matematiksel model Biyokontrol
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği, Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 13 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
Akademik Gıda has been published by Sidas Medya Ltd. Sti. (Sidas Media Agency Advertisement Consultation Ltd.) since 2003.