Digitalization is a transformation process that has emerged as technological advances rapidly impact societies. This process has an important role in shaping the information order. The spread of digitalization has democratized access to information, making it easier for everyone to access these resources. However, this easy access also brings with it the risks of information disorder and manipulation. The presence of unverified, misleading or distorted content among the information that spreads rapidly over the Internet puts users in a difficult situation in choosing reliable sources. In this context, the relationship between digitalization and information disorder highlights the need to revise information management strategies. This paper focuses on understanding the complexity of digitalization on information order and the challenges societies face in this context. The infodemic and information disorder are explained within a conceptual framework of social media platforms, algorithms, filter bubbles and echo chambers, online journalism, perception management and propaganda on social media, which play a role in disrupting the information ecosystem.
Infodemic Information Disorder Social Media Perception Management Filter Bubble and Echo Chambers
Dijitalleşme, teknolojik ilerlemelerin hızlı bir şekilde toplumları etkisi altına almasıyla ortaya çıkan bir dönüşüm sürecidir. Bu süreç, bilgi düzeninin şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Dijitalleşmenin yaygınlaşması, bilgiye erişimi demokratikleştirerek herkesin bu kaynaklara daha rahat ulaşabilmesini sağlamıştır. Ancak, bu kolay erişim beraberinde bilgi düzensizlikleri ve çeşitli manipülasyon risklerini de getirmektedir. İnternet üzerinden hızla yayılan bilgiler arasında doğrulanmamış, yanıltıcı veya çarpıtılmış içeriklerin bulunması, kullanıcıları güvenilir kaynakları seçme konusunda güç durumda bırakmaktadır. Bu bağlamda, dijitalleşme ile bilgi düzensizlikleri arasındaki ilişki, bilgi yönetimi stratejilerini gözden geçirme ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, dijitalleşmenin bilgi düzeni üzerindeki karmaşıklığını ve bu bağlamda toplumların karşılaştığı zorlukları anlamaya odaklanmaktadır. İnfodemi ve bilgi düzensizlikleri, bilgi ekosisteminin bozulmasında rol oynayan sosyal medya platformları, algoritmalar, filtre balonu ve yankı odaları, internet gazeteciliği, sosyal medyada algı yönetimi ve propaganda gibi bir kavramsal çerçevede açıklanmaktadır.
İnfodemi Bilgi Düzensizlikleri Sosyal Medya Algı Yönetimi Filtre Balonu ve Yankı Odaları
Bu çalışma etik onay gerektiren herhangi bir insan veya hayvan araştırması içermemektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.