Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkarak zamanla tüm dünyayı ektisi altına alan Covid-19 salgını tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyoekonomik yaşamımızda geniş ve derin etkiler bırakmıştır. Günlük yaşamımızdan ekonomik hayatımıza kadar bir çok alanda alışılması ve düzeltilmesi son derece zor deneyimler yaşanılmasını ve beraberinde ulusal düzeyde bir çok sosyoekonomik tedbir ve önlem alınmak zorunda kalınmıştır. Pandemi süreci ile birlikte yaşanılan ve toplumun bütün katman ve alanlarında görülen bu değişikliklerin her biri ayrı bir akademik çalışma ile analiz edilmesi ve yeterince ders alınması gereken yaşanmışlıklardır. Bu çalışmamızda pandemi süreci ile birlikte yaşanılmaya başlanılan ve ekonomik hayatımızda özellikle KOBİ’lerle birlikte yaşanılan tecrübenin olumlu, olumsuz etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kuruluşundan, faaliyete başlamaları, üretim ve istihsale ilişkin çalışmaları, yeni koşullara uyum süreci, personel politikası, istihdama olan katkıları, hasılı bir bütün olarak sosyoekonomik yaşamımızdaki etkileri incelenmeye çalışılacaktır. Ülkemiz ekonomisi için son derece önemli rol ve görevler üstlenen ve toplam istihdam, üretim, işletme sayısı gibi sosyoekonomik göstergeler bakımından çok belirgin bir rol üstlenen bu konuyu genel bir girişten sonra KOBİ kavramı, Türkiye’de KOBİ’lerin durumu, nitelikleri, avantajları, dezavantajları, serbest piyasa ekonomisinde KOBİ’ler, sosyoekonomik olarak ekonomiye katkıları ve Kobilerin ekonomik ve sosyal rollerinin olumlu anlamda arttırılması için yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile KOBİ’lerin sahip olduğu esneklikten yararlanılarak ekonomik ve sosyal refahın nasıl artırılabileceği ortaya konulmaya çalışılarak Türk ekonomisinin ve sosyal yapısının beklenen seviyeyi yakalayarak sosyoekonomik motor görevini arttırarak sürdürebileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Bu çalışmamızda pandemi süreci ile birlikte yaşanılmaya başlanılan ve ekonomik hayatımızda özellikle KOBİ’lerle birlikte yaşanılan tecrübenin olumlu, olumsuz bütün etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kuruluşundan, faaliyete başlamaları, üretim ve istihsale ilişkin çalışmaları, yeni koşullara uyum süreci, personel politikası, istihdama olan katkıları, hasılı bir bütün olarak sosyoekonomik yaşamımızdaki etkileri incelenmeye çalışılacaktır.
Ülkemiz ekonomisi için son derece önemli rol ve görevler üstlenen ve toplam istihdam, üretim, işletme sayısı gibi sosyoekonomik göstergeler bakımından çok belirgin bir rol üstlenen bu konuyu genel bir girişten sonra KOBİ kavramı, Türkiye’de KOBİ’lerin durumu, nitelikleri, avantajları, dezavantajları, serbest piyasa ekonomisinde KOBİ’ler, sosyoekonomik olarak ekonomiye katkıları ve Kobilerin ekonomik ve sosyal rollerinin olumlu anlamda arttırılması için yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler incelenmeye çalışılmıştır.
Bu çalışmanın amacı, KOBİ’lerin sahip olduğu esneklikten yararlanılarak ekonomik ve sosyal refahın nasıl artırılabileceği ortaya konulmaya çalışılarak Türk ekonomisinin ve sosyal yapısının beklenen seviyeyi yakalayarak sosyoekonomik motor görevini arttırarak sürdürebileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Pandemi sosyoekonomik uyum çalışma hayatında esneklik işgücü piyasası ekonomik kalkınma gelir dağılımı KOBİ
The Covid-19 pandemic, which emerged in Wuhan, China and affected the whole world over time, has left widespread and profound impacts on our socio-economic life in our country as well as all over the world. It has led to extremely difficult experiences to get used to and to be corrected in many areas from our daily life to our economic life. It has also brought about many socioeconomic measures and precautions to be taken at the national level. Each of these changes that has occurred with the pandemic process and been observed in all layers and parts of society are the experiences that should be analyzed within separate academic studies and enough lessons should be taken. This study aims to examine all the positive and negative effects of the experience that has begun to occur with the pandemic process and been experienced in our economic life, especially with SMEs. This study tries to examine the effects of small and medium-sized enterprises on our socio-economic life as a whole, from their establishment to the initiation of their activities, their works related to production, their adaptation process to new conditions, their personnel policy, and their contributions to employment. After a general introduction to SMEs, which play a very important role and duties for our country's economy and play a very prominent role in terms of socio-economic indicators such as total employment, production, number of enterprises, the study examines the concept of SME, the status of SMEs in Turkey, their qualifications, advantages, disadvantages, SMEs in a free market economy, their socio-economic contributions to the economy, and things that should or should not be done in order to increase the economic and social roles of SMEs in a positive way. This study aims to reveal how the economic and social welfare can be increased by making use of the flexibility of SMEs, and to demonstrate that the Turkish economy and Turkish social structure can achieve the expected level and continue to increase its socio-economic engine role.
SME pandemic socio-economic cohesion flexibility in working life labor market economic development income distribution
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yöneylem |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 26 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |