Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 29.12.2024

Yıl: 2024

Âlemnümâ İnsan ve Toplum, Türkiye ve dünyada sosyal ve beşeri bilimler alanındaki bilimsel araştırmaları yayınlamayı, bu alana yenilikçi yaklaşımlar sunmayı ve genel olarak sosyal bilimler alan yazınına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

E-dergi olarak yayın hayatına başlayacak Âlemnümâ İnsan ve Toplum; tarih, edebiyat, dilbilimi, dil öğretimi, çeviri, coğrafya, psikoloji, arkeoloji, sanat tarihi, felsefe ve sosyoloji vb. sosyal bilimlerin tüm temel alanlarında gerçekleştirilmiş araştırma, derleme ve kitap incelemesi türündeki özgün çalışmaları kabul etmektedir. Sosyal bilimler alanında nicel, nitel ve karma yöntemlerle yapılan eleştirel yazın, değerlendirme, meta analiz çalışmalarını, özgün fikirler ve model önerilerini de içeren tüm bilimsel makaleler dergimizin yayın alanı kapsamındadır.

Âlemnümâ İnsan ve Toplum, APA-7 atıf sisteminin yazım kurallarını kullanmakta ve çalışmaların bu formata uygun hazırlanmasını talep etmektedir. Temel hususlar aşağıda verilmiş olup örneği bulunmayan kaynaklara APA-7 resmî sitesinden ulaşılmalıdır.
 Genel Kurallar:
Yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar, Word formatında “Times New Roman” karakteri kullanılarak, tek satır aralığında, iki yana yaslı olarak kenar boşlukları: sol 2,5 cm, sağ 2,5 cm, üst 2,5 cm, alt 2,5 cm ölçeğinde olmalıdır. Özet bölümleri, Anahtar Sözcükler ve Kaynakça hariç metin kısmı 4000-12000 sözcük arasında olmalıdır.
 Çalışma Başlığı: Türkçe ve İngilizce başlıklar, Türkçe ve İngilizce özet bölümlerinin üzerine büyük harfle ortalayarak 14 punto ve koyu (bold) olarak yazılmalıdır.
 Özet: Özet başlığı 10 punto, kalın, sola yaslı olacak şekilde yazının ilk sayfasında yer almalıdır. Özet; Türkçe başlık altında Türkçe ve İngilizce başlık altında İngilizce yazılmalı, 150-400 kelime aralığında olmalı, en az 3, en fazla 5 anahtar sözcük yer almalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler 10 punto, iki yana yaslı, tek satır aralığında yazılmalıdır.
 Anahtar sözcükler: Çalışmaların konularını yansıtan en az üç, en fazla beş Türkçe anahtar sözcük eklenmelidir. Her bir anahtar sözcüğün sadece ilk harfleri büyük olmalı, her anahtar kelime virgülle ayrılmalı ve tüm sözcükler italik yazı tipi kullanılarak verilmelidir.
 Yazar ad(lar)ı ve adres(ler)i: Makalenin yazarı/yazarları, ad(lar)ını makalenin başlık sayfasında Türkçe başlığın altında 12 punto, ortalı olarak yazmalıdır. Varsa akademik unvanıyla birlikte, görev yaptığı kurumu, e-posta adresini ve ORCID numaralarını tam ve açık olarak vermelidir. Başlık sayfası sisteme ayrı bir dosya olarak eklenmelidir. Yazar isimleri tam metin içerisinde bulunmamalıdır. Çalışmanın etik onayı varsa etik onaya ait bilgiler (kurul adı, karar tarihi, belge numarası) sadece başlık sayfasında yer almalıdır, metin içinde yöntem kısmında bu bilgiler kör hakemlik sistemine aykırılık oluşturacağı için verilmemelidir. 
 Bölüm Başlıkları: Bölüm başlıkları ve alt başlıklar 12 punto büyüklüğünde, koyu ve ortalanmış şekilde yazılmalıdır. Bölüm başlıklarının tamamının büyük ve alt başlıkların ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Başlıklarda basamaklandırmalar doğru yapılmalı gerekirse dereceli rakamlara kullanılmalıdır.
 Ana Metin: Paragraflar 12 punto büyüklüğünde iki yana yaslı, ilk satırı sol kenar boşluğundan 1,25 cm girintili yapılmalıdır. Girinti oluşturmak için TAB tuşu veya kelime işlemci programının otomatik paragraf biçimlendirme işlevi kullanılmalıdır. Girintiyi oluşturmak için boşluk çubuğu kullanılmamalıdır. Paragraflardan önce ve sonra ENTER tuşuna basarak boşluk bırakılmalıdır.
 Tablolar ve Şekiller: Tablo ve şekil başlıklarının her birine sıra numarası (Tablo 1, Tablo 2 ve Şekil 1, Şekil 2 gibi) verilmelidir. Tablo ve şekil numarasından sonra nokta konulup tablo ve şekil başlığı verilmelidir. Tablo ve şekil başlıklarındaki kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde, 10 punto büyüklüğünde, sadece tablo ve şekil ifadesi koyu olarak yazılmalıdır. Tablo ve Şekil isimlerinin üst kısımda ortalı olarak ayarlanması gerekmektedir. Tablo ve şekillerin ise tabloya ortalı şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir.   Tablo Başlığı İle Tablo arasında boşluk olmamalıdır. (Ortalı 10 Punto) Tablo içerisindeki karakterler; 10 Punto büyüklüğünde, ortalı, tablo genişliği %100, hücre kenar boşlukları 0 (sıfır) olarak ayarlanacaktır.

Not: Eğer tablo veya şekil başka bir eserden alınmışsa, kaynak italik ve 10 punto büyüklüğünde atıf kurallarına uygun biçimde tablo veya şeklin altında yer almalıdır.
Bir sayfadan uzun olan tablolar çalışma içinde bulunmak zorunda ise bir sayfa boyutunda (uygun bir yerden) bölünmelidir. Tablonun devamı bir sonraki sayfada aynı tablo numarası ile ve aynı başlıkla verilmeli; ancak, tablo numarasından sonra “(Devam)” ibaresi yazılmalıdır.
 Dipnotlar: Metinde yapılacak dipnotlar 1,2,3… şeklinde sıralandırılmalı ve 8 punto, tek satır aralığında, ilk satır 1 cm olarak düzenlenmelidir.

MAKALEYE AİT EK BİLGİ
Makale daha önce herhangi bir organizasyonda (kongre, çalıştay, sempozyum, tezden üretilen yayın vs.) sunulmuşsa başlık sayfasında belirtilmelidir. Örnek:
Tez için;
Bu çalışma … danışmanlığında … tarihinde tamamladığımız … başlıklı yüksek lisans/doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır (Yüksek Lisans/Doktora Tezi, … Üniversitesi, Şehir, Ülke, Yıl). / This article is extracted from my master thesis/doctorate dissertation entitled “…”, supervised by … (Master’s Thesis/Ph.D. Dissertation, … University, City, State, Year).
Sempozyum, Kongre vs. için;
Bu makale, … Sempozyumu’nda sözlü olarak sunulan ancak tam metni yayımlanmayan “..” adlı tebliğin içeriği geliştirilerek ve kısmen değiştirilerek üretilmiş hâlidir./ This article is the revised and developed version of the unpublished conference presentation entitled “…”, orally delivered at the …. Symposium.



 Kaynak Gösterme:
Dergimizde yer alacak tüm çalışmaların metin içi referans ve kaynakça kısımları American Psychological Association APA-7 Stili’ne uygun olarak düzenlenmelidir. Ayrıntılı APA-7 Yazım Kuralları hakkında bilgiye https://apastyle.apa.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.
1- Metin İçinde Kaynak Gösterimi
o Metin içi alıntı yapılırken APA’nın yazar-tarih-sayfa numarası alıntılama sistemi kullanılmalı; yazar soy isimleri ve kaynakçada yer alan şekliyle basım yılı yazılmalıdır.
o Metin içi alıntı; parantezle alıntı veya anlatısal alıntı olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir.
o İki yazarlı çalışmalarda yazar soyadları arasında Türkçe metinlerde “ve”, İngilizce metinlerde and bağlacı kullanılmalıdır.
o Üç veya daha fazla yazarlı çalışmalarda, ilk kez de dâhil olmak üzere her alıntıda Türkçe metinlerde ilk yazar + ve ark. , İngilizce metinlerde ilk yazar + et al. şeklinde kısaltılır.
o Kaynak olarak gösterilse dahi fotoğraf, şema vb. görsel malzeme kullanılması durumunda izin ya da telif konularındaki hukuki sorumluluk çalışmanın yazar(lar)ına aittir.

 APA-7’ye göre metin içinde kaynak gösterimi örnekleri:
Tek Kaynak
Parantezle Alıntı
Türkçe Örnek:
Yanlış dengelenmiş haberler, halkın bir konuda uzman fikir birliği algısını bozabilir (Koehler, 2016, s. 21-27).
İngilizce Örnek:
Positive childhood experiences counteract long-term effects of childhood adversity on personality develoment (Gunay-Oge et al., 2020, p. 15-17).
Anlatısal Alıntı
Türkçe Örnek:
Koehler (2016) yanlış dengelenmiş haber kapsamının tehlikelerine dikkat çekti (s. 21-27).
İngilizce Örnek:
In 2020, Gunay-Oge et al. assumed that positive childhood experiences counteract long-term effects of childhood adversity on personality develoment (p. 15-17).

Birden Fazla Kaynak
Birden fazla kaynak parantez içinde yer alıyorsa, alfabetik sıraya göre alıntılanmalı ve noktalı virgülle ayrılmalıdır.
Türkçe Örnek:
(Bialystok ve ark., 2008b; Bialystok ve ark., 2010; Pearson ve ark., 1993; Portocarrero ve ark., 2007).
İngilizce Örnek:
(Afifi et al., 2011; Cohen et al., 2014; Lobbestael et al., 2010; Zhang et al., 2012).
Eğer birden fazla kaynak anlatısal şekilde alıntılanıyorsa, sıralama herhangi bir şekilde olabilir.
Türkçe Örnek:
Pearson ve ark., (1993), Bialystok ve ark., (2010), Portocarrero ve ark., (2007) ve Cohen ve ark., (2014) yaptıkları çalışmalarda…
İngilizce Örnek:
Zhang et al. (2012), Cohen et al. (2014) and Afifi et al. (2011) examined….

Doğrudan Alıntı
 Doğrudan alıntılama yapılırken çift tırnak içine alınır ve metin içi alıntılamada sayfa numarası da belirtilir.
Türkçe Örnek: Freud (1960) “Bir gün, geriye dönüp bakıldığında, en güzel yıllar en zorluk çekilenlerdir” demiştir (s. 258).
İngilizce Örnek: Freud (1960) noted that “one day, in retrospect, the years of struggle will strike you as the most beautiful” (p.258).
 40 karakterden uzun olan doğrudan alıntılar ise blok şeklinde alıntılanır ve tırnak işareti kullanılmaz.
Türkçe örnek:
Ellis (2010) şöyle söylemiştir: Kendi kendine yardım düşünceleri, duyguları ve eylemleri inşa etmenin yanı sıra kendi kendini yenilgiye uğratan davranışlar inşa etmede hatırı sayılır bir güce sahipsiniz. Eğer kullanırsanız, sağlıksız düşünme hissetme ve hareket etme yerine sağlıklı seçme yeteneğine sahipsiniz (s. 49).
İngilizce Örnek: As Ellis (2010) noted: You have considerable power to construct self-helping thoughts, feelings and actions as well as to construct self- defeating behaviors. You have the ability, if you use it, to choose healthy instead of unhealthy thinking, feeling and acting (p. 49).

Tüzel Yazarlı Çalışmalar
Yazar olarak bir grup/tüzel kişi (dernekler, şirketler, devlet kurumları ve diğer çalışma grupları gibi) ifade ediliyorsa bu gruba ilişkin ad bilgisi metin içindeki göndermede oldukça açık ve anlaşılır biçimde verilmelidir. Grup adı bazı durumlarda kısaltılabilir. Eğer grup adı uzunsa, kısaltma herkesçe anlaşılır oluyorsa veya ada yönelik zaten bilinen bir kısaltma var ise ilk kullanımda hem açık hali hem kısaltma hali kullanılıp, sonraki kullanımlarda ise sadece kısaltma kullanılabilir. Eğer grup adı kısa ise veya kısaltması herkesçe anlaşılır olmuyorsa tüm göndermelerde adın açık hali yazılır.
 Gönderme cümlenin sonunda yapılıyorsa;
İlk gönderme: (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu [TÜBİTAK], 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler: (TÜBİTAK, 2013)

 Gönderme cümle içerisinde yapılıyorsa;
İlk gönderme: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK, 2013)
İkinci ve sonraki göndermeler: TÜBİTAK (2013)

2- Kaynakça Yazımı
Kaynakça başlığı 12 punto büyüklüğünde, kalın ve sola yaslı olmalıdır. Kaynakça başlığı altında kaynaklar 11 punto büyüklüğünde, 1,25 cm asılı, paragraflar arası 6 nk boşluk ve tek satır aralığı formatında yazılmalıdır.
• Kaynakça makalenin bittiği sayfadan başlatılmalı ve çalışmalar soyadına göre alfabetik olarak sıralandırılmalıdır.
• Aynı yazarın birden çok çalışmasına kaynakçada yer verilirken yayın tarihi en eski olandan başlanmalıdır.
• Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla çalışmasına kaynakçada yer verilirken; kaynaklar kaynakça ve metin içi atıflarda a,b,c,… harfleri kullanılarak numaralandırılmalıdır. Örnek; 2003a, 2003b, 2003c gibi.
 APA-7’ye göre kaynakça yazım örnekleri:
Süreli Yayınlarda İki Yazarlı Makale
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi ve İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Örnek:
Herbst-Damm, K. L., & Kulik, J. A. (2005). Volunteer support, marital status, and the survival times of terminally ill patients. Health Psychology, 24(2), 225 229. https://doi.org/10.1037/0278-6133.24.2.225

Süreli Yayınlarda Üç-Yirmi Yazarlı Makale
Birinci yazarın soyadı, Adının baş harfi., İkinci yazarın soyadı, Adının baş harfi. ve Üçüncü yazarın soyadı, Adının baş harfi. (Yıl). Makalenin başlığı. Süreli Yayının Adı, Cilt(Süreli yayının sayısı), Sayfa aralığı. http://doi.org/xx.xxxxxxxxxx
Örnek:
McDaniel, S. H., Salas, E., & Kazak, A. E. (2018). The science of teamwork [Special issue]. American Psychologist, 73(4), 51-104.
Kitap
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitabın adı (Baskı Sayısı). Yayınevi.
Örnek:
Meadows, D. H. (2008). Thinking in systems: A primer (D. Wright, Ed.). American Library Association.
Yazıcıoğlu, Y. ve Erdoğan, S. (2014). SPSS uygulamalı bilimsel araştırma yöntemleri (4. Baskı). Detay Yayıncılık.
Kitap Bölümü
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. ve Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Kitap bölümünün adı. Kitabın adı (Baskı sayısı, Sayfa aralığı) içinde. Yayınevi.
Örnek:
Hovardaoğlu, S. (2007). Psikolojik ölçmenin temelleri. Davranış bilimleri için araştırma
teknikleri (2. Baskı, s. 87- 125) içinde. Hatipoğlu Yayınevi.
Editörlü Kitap
Editörün soyadı, editörün adının baş harfi. (Ed.). (Yıl). Kitabın adı (Baskı sayısı). Yayınevi.
Örnek:
Aydemir, Ö. ve Köroğlu, E. (Ed.). (2009). Psikiyatride kullanılan klinik ölçekler (4. Baskı). HYB Basım Yayın.
Lisansüstü Tezler
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl). Tezin başlığı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi / Yayımlanmamış doktora tezi]. Üniversitenin adı.
Örnek:
Bozgöz, A. (2017). Ortaokul 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde ilkçağ tarihi konularından Kadeş antlaşmasının barış eğitimi kapsamında ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi.

 Bilimsel Toplantı Ve Sempozyum Sözlü Sunum
Yazarın soyadı, Yazarın adının baş harfi. (Yıl, Gün, Ay). Sözlü sunumun adı [Sözlü Sunum]. Bilimsel Toplantının Adı, Toplantının gerçekleştiği şehir, Ülke.
Örnek:
Çakmak, Z. and Güre Duru, A. (2016, September, 15-19). The investigation of the relationship among mother’s reports of economic hardship, marital conflict and adolescent’s problem behaviors in the framework of the family stress model: A follow up study [Oral presentation]. XVth Biennial Conference of the European Association for Research on Adolescence, La Barrosa, Spain.

Âlemnümâ İnsan ve Toplum, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartları göz önünde bulundurmaktadır. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ne bağlıdır.
Dergiye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenmektedir. Dergimiz, intihal ve yağmacı dergiciliğe geçit vermeyen bir yayın politikası ve etik anlayışını benimsemiştir. Makale gönderim süreç ve işlemlerinde dergimiz tarafından herhangi bir ücret talep edilmez. Tüm iletişim ve işlemler Dergi Park Platformu ve işletim sistemi üzerinde yürütülür
Makale yükleme sürecinde yazarlardan “Turnitin, I-thenticate veya İntihal.net” yazılım programlarından birini kullanarak çalışmalarını intihal kontrolüne tabi tutmaları ve ilgili Benzerlik Raporunu dergi sistemine ek dosya olarak yüklemeleri beklenir. Benzerlik oranının %20 benzerlik oranını geçmemesi gerekmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup yayımladığı tüm çalışmaları herhangi bir kısıtlama yapmaksızın doğrudan açık erişime sunar. Yayınlanan tüm makalelere, kalıcı makale tanımlayıcısı olarak DOI numarası atanır.
Etik kurul izni gerektiren tüm araştırmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğer kişiler tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir ve makale yükleme sürecinde ek dosya olarak dergi sistemine yüklenmelidir. Etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından beyan edilmelidir.
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit ederse COPE yönergesi kapsamında yayın düzeltme hakkına sahiptirler.
Dergimiz sistemine yüklenen her makalede çalışmanın içeriğine ait tüm sorumluluk yazar olarak yer verilen kişi veya kişilere aittir. Çalışmaya katkı sağlamayan kişilere çalışmada yazar olarak yer verilmemelidir. Hakemler isterlerse araştırmalara ilişkin ham veya tamamlayıcı verileri, orijinal metin ve yazı fontlarını talep etme hakkına sahiptirler.
Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan çalışmalar dergimiz tarafından değerlendirmeye kabul edilir. Bu durum “Telif Hakkı Devir Formu” ile yazar veya yazarlar tarafından belgelenmeli ve ıslak imzalı bir şekilde imzalanıp PDF olarak sisteme yüklenmelidir.
Aynı yazarın, aynı yayın döneminde yalnızca bir çalışması değerlendirme sürecine alınır. Daha önce bir kongrede sunulmuş olan bildirilerden ve lisansüstü tez çalışmasından derlenen makaleler, mutlaka ilgili/gerekli bilgilendirmeyi dipnot olarak içermelidir.
Dergiye ulaşan çalışmalar, Editörler Kurulu tarafından dergimizin kapsamı, özgünlük, yöntem ve yazım kurallarına uygunluk açısından ön incelemeden geçirilir. Yazılar, çift-kör hakemlik sistemiyle iki hakeme değerlendirme için gönderilir ve makul bir süre makalenin hakem tarafından kabulü için beklenir. Yazıyı kabul eden hakemlere değerlendirme için 15 gün süre verilir ve bu süre zarfında çalışmayı değerlendirmeyen hakeme 5 gün daha ek süre verilebilir. Toplamda 20 gün içinde yazıyı değerlendirmeyen hakem yerine, Baş editör tarafından çalışmaya yeni bir hakem atanır.
Bir çalışmanın dergide yayınlanabilmesi için atanan her iki hakemden de olumlu görüş alması gerekmektedir. İlk hakem değerlendirme sürecinde iki adet ret alan çalışma başka hakeme gönderilmez yani reddedilir ve çalışma Editörler Kurulunca yazara iade edilir.
Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda çalışma editör tarafından üçüncü bir hakemin görüşüne sunulur. Hakem süreci sonunda yazar; hakem(ler) tarafından (varsa) önerilen düzeltmeleri yapmakla ve yazışmaları sistem üzerinden takip etmekle yükümlüdür.
Hakem(ler)den “yayınlanabilir” raporu alan çalışmalar "Düzenleme" sürecine girerler ve varsa son değişiklikler için yazar(lar)a yollanılır. Son şekli verilen çalışmalar dizgiye alınır ve akabinde yayına hazırlanır. Yayım öncesinde yazar(lar)ın istemesi durumunda Editörler Kurulu adına Baş editör imzalı “makale yayımlanacak Raporu” PDF halinde yazara gönderilir.

Âlemnümâ İnsan ve Toplum, makale gönderim süreç ve işlemlerinde herhangi bir amaçla yazar veya kurumlardan ücret talep etmez. Hakem değerlendirmeleri için de hakemlere herhangi bir ödeme yapmaz.