Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisinde yayınlanmak üzere gönderilen yazılar daha önce başka bir dergide yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere eşzamanlı olarak herhangi bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Gelen yazılar Yayın Kurulu tarafından ön değerlendirmeye. Derginin yayın amacına ve yayın alanlarına uygun olmayan yazılar red edilir. Dergi kapsamına uygun görülen yazılar kör hakem değerlendirme sürecine alınır. Editör Kurulu, hakem yorum ve önerileri doğrultusunda dergiye gönderilen yazıların yayına hazırlanması aşamalarında gerekli gördüğü düzeltme ve değişiklikleri önermeye ya da herhangi bir aşamada yazıyı reddetmeye yetkilidir. Değerlendirmeyi geçen yazılar, yazar onayının ardından, daha sonra sayfa numarası eklenip yayınlanacak ilk sayıda ya da yayın kotası dolmuş ise gelecek olan bir sonraki sayıda yer almak üzere DOI kodu verilerek çevrimiçi (çevrimiçi) yayınlanır. Makalesi onaylanan yazarların künye bilgilerini ekleyerek (Unvan, Ad-soyadı, mail, kurum, Orcid numarası) son halini dergi sistemine yüklemeleri istenmektedir. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren başvuru sırasında tüm makaleler için yazarların iThenticate, Turnitin ya da İntihal.net programlarında taranarak alınmış intihal raporlarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Referanslar hariç %20 ve üzerinde benzerlik oranı çıkan makaleler değerlendirme aşamasına geçmeden doğrudan reddedilir.
Yazar Sorumlulukları
Etik kurallara uyulmamasından doğacak her türlü sorumluluk yazar(lar)a aittir. Yazarlar gönderdikleri yazıların özgünlüğünü teminat altına almalıdır. Yazarlar yazının daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını makaleyi dergimiz sisteme yüklediklerinde kabul etmiş olurlar ve geçerli telif hakkı sözleşmesini imzalayarak yasal olarak yayınlanma hakkını dergimize devrderler. Dergide tablo, şekil ya da diğer katkı sunan alıntılar gibi telifli materyal ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır. Aday makalenin yazarları, sunulan çalışmaya önemli katkı sağlayanlarla sınırlı olmalıdır. Yazar yayımlanmış yazısında anlamlı bir bilimsel hata ya da uygunsuzluk saptadığında, yazıyı geri çekme ya da hatayı düzeltme amacıyla olabildiğince hızlı bir şekilde ilgili Editör ile temasa geçme yükümlülüğünü taşır.
Hakem Sorumlulukları
Hakem kendisine verilen çalışmayı ya da makaleyi incelemede zorlandığı veya bu inceleme için yeterli bilgi ve zaman bulamadığı durumunda değerlendirmeyi kabul etmeyebilir. Bu yaklaşım, bilimsel sürecin düzgün işlemesi için oldukça önemlidir.
Nitelikli Değerlendirme: Bir hakemin, yalnızca uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirmesi, bilimsel dergilerin kalitesini korumak için gereklidir.
Adil Değerlendirme Süreci: Zamanında ve yeterli düzeyde bir eleştiri sunamayan bir hakem, makalenin kalitesini objektif bir şekilde değerlendiremez ve bu durum makalenin yanlış bir şekilde kabul edilmesine yol açabilir.
Etik Sorumluluk: Hakemlerin etik sorumluluğu, eleştirel düşünme ve doğru kararlar vermek üzerine kuruludur. Yetersiz bir inceleme, bilimsel topluluğa zarar verebilir.
Hakemler makale değerlendirme formunu eksiksiz doldurmalı, ret kararı verilmesi halinde gerekçeli bir rapor hazırlamalıdır. Hakemler, hakemlik süreci sırasında elde ettikleri bilgileri kendisinin ya da başka herhangi bir kişinin ya da kurumun avantajı için kullanmamalı ya da başkalarının aleyhine olacak bir biçimde ya da başkalarını itibarsızlaştırma amacıyla bunlardan istifade etmemelidir.
Hakemlerin, gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgileri gizli tutma ve yazarın yaptığı telif hakkı ihlali ya da intihal durumlarını fark ettiklerinde editöre bildirme yükümlülükleri oldukça önemlidir. Bu yükümlülükler, bilimsel etik ve dergi yayıncılığı açısından kritik bir role sahiptir.
Gizlilik Yükümlülüğü:
Hakemler, kendilerine gönderilen yazı üzerinde çalışırken, yazının içeriğine dair hiçbir bilgiyi dışarıya sızdırmamalıdır. Makale, yayınlanana kadar gizli tutulmalıdır. Gizliliğin ihlali, yazının içeriği hakkında başkalarıyla konuşmak veya bu içeriği başka bir şekilde paylaşmak, dergi sürecinin güvenilirliğine zarar verebilir.
Telif Hakkı İhlali ve İntihal Durumu:
Eğer bir hakem, yazıda telif hakkı ihlali veya intihal (başka bir kaynaktan izin alınmadan metin alıntı yapma) durumu fark ederse, bu durumu derginin editörüne bildirmelidir. Telif hakkı ihlali, bir eserin izin alınmadan kullanılmasını ifade ederken, intihal de benzer şekilde bir başkasının fikirlerinin veya ifadelerinin, kaynağa atıfta bulunulmadan kullanılmasını içerir. Bu tür durumlar bilimsel dünyada ciddi etik sorunlara yol açabilir ve derginin prestijini zedeler. Bu nedenle, hakemlerin bu tür ihlalleri derhal editöre bildirmesi gerekmektedir.
Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde ya da hızlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda ilgili Editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.
Editör Sorumlulukları
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisinde yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, dini inanış ya da siyasi görüşlerine sadece bilimsel içerik açısından değerlendirir. Gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir eş değerlendirme süreci yürütülmesini sağlar. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgileri yayımlanana kadar gizli tutma yükümlülüğü, bilimsel yayıncılığın temel etik kurallarından biridir. Bu yükümlülük, hakemlerin yazının içeriğini başkalarına ifşa etmelerini, yayımlanmadan önce tartışmalarını veya başkalarına paylaşmalarını engeller. Bu gizlilik, yazının özgünlüğünü ve yazarın fikri mülkiyet haklarını korur.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisinde hakem atamasından ve yazıların yayımlanması ile ilgili olumlu ya da olumsuz sonuç kararından editör ve yayın kurulu sorumludur. Editör kendisine gelen makaleye ilişkin değerlendirme sürecini geciktirmeksizin başlatmalıdır. Değerlendirmeler en az iki hakem görüşüne dayanılarak yapılır, bir revizyon/kabul ve bir ret olması durumunda üçüncü bir hakem görüşü alınır. Editörler alanlarında güçlü yayınları olan, etik değerlere bağlı ve derginin yayın süreçlerini aksatmayacak hakemleri tercih etmelidir. Gönderilmiş bir makalede açıklanan yayımlanmamış bilgiler, kanıtlar veya yorumlar, yazarın izni dışında editörlerin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Yayınlanacak yazıların sorumluluğu yazara ait olmakla birlikte telif hakkı dergiye aittir. Bu tür bir durum, bilimsel yayıncılığın temel kurallarından biridir ve her iki tarafın (yazar ve dergi) haklarını ve sorumluluklarını net bir şekilde tanımlar.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dâhildir.