Amfora, denizcilik alanındaki güncel gelişmelerin, yeniliklerin ve yapılan özgün çalışmaların bilim dünyası ile paylaşılmasına ve açık erişimli olarak yayımlanmasına imkân sağlayacak dijital bir ortam sunmayı ve aynı zamanda da olumlu ya da olumsuz yönleriyle bu gelişmelerin tartışılabileceği akademik bir platform olmayı amaç edinmiştir.
Amfora, açık erişimli, odağında denizcilik alanı olan çok disiplinli, çift kör hakem politikası uygulayan, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından yılda iki kez elektronik ortamda yayımlanan bilimsel bir dergidir.
Dergide etik kurallara uyumlu olarak hazırlanmış deneysel çalışmalar, özgün araştırma makalesi, derleme, olgu sunumu, çeviri, konferans bildirisi, yasa incelemesi, karar incelemesi, kitap incelemesi, kısa bildiri ve editöre mektup türündeki çalışmalar yayımlamaktadır. Dergiye kabul edilecek yazılar ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip ve başlıca; deniz işletmeciliği, gemi yönetimi, deniz ulaştırma işletme yönetimi, deniz ulaştırmasında insan faktörü, gemi insanlarının eğitimi, lojistik, deniz ulaştırma lojistiği, denizcilik ekonomisi, denizcilik politikaları, deniz hukuku, deniz jeopolitiği, deniz turizmi, denizcilikte emniyet ve güvenlik, deniz ve çevre kirliliği, deniz teknolojisi, gemilerde enerji ekonomisi ve verimliliği, gemi yakıtları, seyir mühendisliği, gemi simülasyonları, gemi elektroniği, kontrol ve otomasyonu, gemi makineleri, gemi ve yat tasarımı ile uygulama alanı denizcilik olan konuları kapsamaktadır.
Yayınlar internet ortamında, dosya eki olarak dergi web sayfası üzerinden gönderilecektir. Yazar(lar) ile ilgili bilgiler, hakem sürecinden geçtikten sonra, editör tarafından yazıya eklenecektir. Yayınlar, Microsoft Word programında yazılmalı, metin ve sayfa yapıları aşağıdaki gibi düzenlenmelidir.
Başlık
Hem Türkçe hem de İngilizce dilinde yazılmış çalışmasında Türkçe ve İngilizce başlık yer almalıdır. Başlıklar özetlerin üstünde, ilk harfleri büyük ve 14 punto (Bold ve Times New Roman Yazı Stili) olmalıdır.
Yazar(lar) Adı Bilgileri
Yazar adı ve soyadı, çalışmanın Türkçe-İngilizce başlığının altında 12 punto iki tarafa yaslı olarak ve yazarlara ait bilgiler de adların altında ve italik olarak 11 punto; kurumu, görev yaptığı birim, bölüm adı, il/ülke, mail adresi ve yazara ait ORCID kodu eklenmelidir.
Özet / Abstract ve Anahtar Kelimeler
Özgün makalelerde, en az 150 en fazla 250 kelimeden oluşan 10 punto Türkçe (Özet) ve İngilizce (Abstract) olmalıdır. Özet ve abstract altında ise en fazla 3-5 kelimelik Türkçe (Anahtar Kelimeler), İngilizce (Keywords) yer almalıdır.
Sayfa Düzeni
Kâğıt Boyu A4 Dikey
Üst Kenar Boşluk 2,5 cm
Alt Kenar Boşluk 2,5 cm
Sol Kenar Boşluk 2,5 cm
Sağ Kenar Boşluk 2,5 cm
Yazı Tipi Times New Roman (İki yana yaslı)
Yazı Tipi Stili Normal
Boyutu (Normal Metin) Başlıkta 12, Metinde 12, Özetlerde 10 punto
Boyutu (Dipnot Metin) 10 punto
Paragraf Aralığı Önce 6 nk, sonra 6 nk
Satır Aralığı 1.5
Başlıkların Numaralandırılması
Çalışma ana başlıklar Giriş kısmından itibaren numaralandırılmalıdır. Çalışma Ana Başlıklar, Alt başlıkları İlk Harfler Büyük ve Koyu olacak şekilde yazılmalıdır.
Örneğin:
Giriş
Kavramsal Çerçeve/Literatür İncelemesi
Bulgular
3.1. Demografik Bulgular
3.2…..
Tartışma ve Sonuç
Kaynakça
Tablolar ve Şekiller
Tablo, şekil ve grafikler metnin uygun yerlerinde ardışık numaralandırılmış (Tablo 1., Tablo 2., Şekil 1., Şekil 2., Grafik 1., …,Grafik 2.,) bir şekilde sayfaya ortalı olarak gösterilmelidir. Her grafik, şekil veya tabloya bir başlık verilmelidir. Başlıklar, Times New Roman yazı tipinde olmalı ve normal kalınlıkta 11 punto ile yazılmalıdır. Tablo başlıkları, tablonun üstünde olmalıdır. Grafik ve şekil başlıkları, grafik veya şeklin altına olmalıdır. Her bir tablo ve şekil metin içindeki sıralanmasına göre ardışık olarak numaralandırıldıktan sonra, tek nokta konularak tablo, şekil veya grafik başlığı yazılmalıdır. Başlıkların sadece ilk harfleri büyük olmalı sonra gelen cümleler küçük harfle devam etmelidir. Tablo, şekil veya grafik başlığı ile tablo arasındaki paragraf aralığı (6 nk) olmamalıdır. Tablolar ihtiyaç duyulması halinde yatay olarak da kullanılabilir. Kaynak bildirimleri tablo, şekil veya grafiklerin altında 11 punto büyüklüğünde verilmelidir. Tablo, şekil vs. içindeki metin 8 veya 10 punto aralığında olmalıdır. Metinde yer alacak matematiksel denklemlere sıra numarası verilmeli, sıra numaraları parantez içerisinde sayfanın sağına yaslı olarak yazılmalıdır.
Tablo, grafik veya şekillere metin içinde atıf yapıldığında, numaraları ile birlikte metin yazı formatına uygun olarak kullanılmalıdır. ( Örneğin, bu açıklama için Tablo 1’de verilen tablo, Şekil 1’de verilen şekil ve Grafik 1’de verilen grafik örnek olarak cümle içinde kullanılmıştır.)
Metin İçinde Atıf Gösterme
Metin içinde yapılan atıflar için (Yazar soyadı, Yıl: Sayfa No) veya (Yazar soyadı, Yıl) biçimi kullanılmalı, dipnot şeklinde atıf gösterimi kullanılmamalıdır.
Örneğin:
Tek yazar;
(Yorulmaz, 2018).
İki yazar;
(Yorulmaz ve Alkan, 2019).
Üç veya daha fazla yazar;
İlk atıfta (Yorulmaz, Tonguç ve Taş, 2022), sonraki atıflarda (Yorulmaz vd., 2022).
Cümlenin içinde gösterilecekse;
Esmer’e göre (2023)…
Kayahan, Bamyacı ve Tıkız (2018) yaptıkları çalışmada…
Bucak vd., (2017)……..sonucuna ulaşmışlardır.
Aynı parantez içinde birden fazla çalışmaya atıf yapılacak ise tarih sırasına göre ve aralarında noktalı virgül olmalı;
(Özbağ, 2022; Şahin, 2018; Taş ve Yorulmaz, 2020; Çınar, Özer ve Hazar, 2021)
Yazar olarak bir grup veya tüzel kişiye (dernekler, şirketler, devlet kurumları ve diğer çalışma grupları gibi) atıf yapılıyorsa, ilk atıfta açık şekilde ve kısaltması ile birlikte, daha sonraki atıflarda ise sadece kısaltması kullanılır;
Cümle içinde kullanım: İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (IMEAK, 2020) tarafından yapılan araştırmada,…
Cümle sonunda kullanım: (İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası [IMEAK], 2020).
Cümle içinde yabancı kurum için kullanım: Uluslararası Limanlar Birliği (International Association of Ports and Harbors-IAPH, 2020) tarafından yapılan araştırmada,...
Orijinal kaynağa ulaşılmadığı durumda kullanılan ikincil kaynağın künye bilgisi kaynakçada gösterilir ve atıf yapılırken de aktaran şeklinde belirtilir;
Barda’nın (1960) çalışmasında… (aktaran Akten, 2008).
…( Barda 1960, aktaran Akten, 2008)
Doğrudan alıntı yapıldığı durumlarda tırnak içinde ve sayfa numarası da belirtilmeli ve eğer alıntı üç satırdan fazla ise her iki taraftan 1 cm girinti yapılarak verilmelidir;
“Güverte, makine ve yardımcı hizmetli sınıfı gemi adamları arasında, örgütsel vatandaşlık davranışları ve iş performansı açısından istatistiksel anlamda farklılıklar olduğu” belirlenmiştir (Yorulmaz, 2019: 79).
Literatürde geçen bazı liman tanımları aşağıda verilmiştir:
‘‘Limanlar, rıhtım veya iskelelerine gemilerin, deniz taşıma araçlarının yanaşıp bağlayabileceği veya su alanlarına demirleyebileceği imkânları kapsayan, tekneden kıyıya, tekneden tekneye, kıyıdan tekneye yük veya insan nakli, teknelerin bağlanıp kaldırılması veya demirlemeleri, eşyanın karada ve denizde teslimine kadar muhafazası için tesisleri ve imkânları bulunan sınırlandırılmış kara ve deniz alanlarıdır.’’ (Altınçubuk, 1989:9).
5. Tartışma ve Sonuç
Kaynakça
Makalede yararlanılan kaynaklar, Kaynakça başlığı altında verilmelidir. Atıflardaki yazar adı ve tarih bilgisi kaynakçadaki yazar adı ve tarih bilgisi ile birebir aynı olmalıdır. Kaynakçada numaralandırma veya madde işaretleri kullanılmaz. Kitap, sempozyum/kongre ve dergi adları italik olarak yazılır. Kitap ve makale adlarında ilk harfleri büyük yazılır (bağlaçlar hariç). Makale veya bölüm başlığı italik yapılmaz, tırnak içinde verilmez. Başlığın sonuna nokta konulur. Kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Kaynakçada kullanılan kısaltmalar, referans verilen kaynağın dili gözetilmeksizin, makalenin yazım diline uygun yazılmalıdır. Örneğin yazım dili Türkçe olan bir makalede referans gösterilen kaynak İngilizce ise, yazarlar arasında “and” yerine “ve” kullanılmalıdır. Gönderilecek olan makalelerin kaynak gösterme kuralları aşağıda özetlenmiştir.
Kitaplar;
Stopford, M. (2009). Maritime Economics (3rd. Ed.). New York: Routledge.
Esmer, S. (2019). Liman ve Terminal Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi.
Akten, N. ve Albayrak, M. A. (1988). Deniz Taşımacılığı Kılavuzu. İstanbul: Ekim Matbaası.
Editörlü Kitaplar;
Yorulmaz, M. (2019). The Effect of the Perceived Leadership Behaviors of Ship Managers on the Contextual Performance of Seafarers. Y. Cakirel (Ed.), Management and Organization: Various Approaches. (191-203). Berlin: Peter Lang.
Ünal, A. U. ve Alkan, G. (2023). Limanalarda Güvenlik Kültürü ve Güvenlik Yönetimi. M. Yorulmaz (Ed.). Denizcilikte Disiplinlerarası Çalışmalar, (379-399). Ankara: Nobel Yayınevi.
Dergiler;
Esmer, S. and Sigali, S. (2022). Port Regulation and Finance in Turkey. In Regulation and Finance in the Port Industry: Lessons from Worldwide Experiences (pp. 315-328). Cham: Springer International Publishing.
Yorulmaz, M. (2019). Çalışan Algısına Göre Gemi Performansı Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(16), 1053-1065.
Kayahan, E. (2019). Denizcilik Sektörü ve Lazerler. Deniz Ticareti Dergisi, Mayıs, 86-89.
Yorulmaz, M. ve Birgün, S. (2017). Maritime Transport Logistics Service Capabilities Impact on Customer Service and Financial Performance: An Application in the Turkish Maritime Sector. Journal of Business Research - Turk, 9(3), 468-486.
Özbağ, G. K. and Mansuroğlu, E. (2020). Corporate Social Responsibility; An Analysis of Ports’ Websites. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 6(1), 51-65.
Arıcan, O.H. ve Eroğlu, P.G.Ö. (2018). Yaşam Değerleri ve Tarzları (VALS) Modelinin, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğrencileri Üzerindeki Rolüne Dair Kantitatif Bir Araştırma. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi,4(1), 135-144.
İnternet Kaynakları;
Şişmanyazıcı, H. (2017). Alternatif Deniz Yakıtları ve Yeni Bir Kavram Batarya Gemileri. Erişim Adresi: https://www.kaptanhaber.com/yazarlar/harun-sismanyazici/alternatif-deniz-yakitlari-ve-yeni-bir-kavram-batarya-gemileri/101081. (29.10.2020).
Konferans Bildirileri;
Yorulmaz, M. ve Alnıpak, S. (2019). Gemilerde Bilişim Teknolojileri Kullanmanın Yönetici Düzeyindeki Gemi Adamları Üzerindeki Etkisi. VI. Yıldız Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 108-113, İstanbul.
Taş, A. and Alkan, G. (2016). Analysis of Grounding Accidents in the Mediterranean and the Aegean Sea Coast of Turkey. The Second Global Conference on Innovation in Marine Technology and the Future of Maritime Transportations, 290-300, Bodrum/Muğla.
Tezler;
Çınar, İ. (2021). Lazerle Yüzey İşlemenin Bronz Pervaneler Üzerindeki Etkilerinin Araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Arslan, O. (2021). The Social Sustainability Model for Maritime Labor Force. (Unpublished Doctoral Dissertation). Piri Reis University, Graduate Institute, İstanbul.
YAYIN ETİĞİ
Amfora, bilimsel yayınların kalitesini korumak, kamuoyunun bilimsel bulgulara güvenirliğini korumak ve orjinal fikirlerin itibarinı sağlamak amacı ile belirli etik kuralları takip eder. Amfora, yayın etiği komitesi (COPE) bağlıdır ve onların davranış kurallarını uyarak uygulama kılavuzlarına en iyi şekilde bağlı kalmayı amaçlar (Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors and COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors).
Amfora’ya yazılarını gönderen yazarlar, çalışmalarının orijinal olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmadığını veya yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmadığını onaylar. Ayrıca yazarlar gönderilen makalelerin diğer makale ya da çalışmalarından kısmen veya tamamen kopyalanmadığını veya intihal olmadığını onaylar. Yazarlar makaleleri ile ilgili potansiyel çıkar çatışması veya kısmi faydaları olmadığını onaylar.
Amfora, yayınlamadan önce gönderilen bütün çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol edecektir. Yayın sürecinin herhangi bir aşamasında intihal tespit edilirse yazara(lara) yeniden çalışmayı yazma talimatı gönderilecektir. İntihali önlemek için her makale Turnitin tarafından taranacaktır. Herhangi bir çalışmanın %30’unda intihal olması durumunda makale reddedilecek ve yazara bilgi yazısı gönderilecektir. Yazarlara yayına göndermeden önce makale içeriğini ücretsiz çevrimiçi yazılımlar kullanarak kontrol etmesini şiddetle tavsiye ederiz.
Amfora, gönderilen çalışmaların tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi ve yazarlar ile hakemler arasındaki fiili ya da potansiyel çıkar çatışmalarının önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapar.
EDİTÖRLERİN SORUMLULUKLARI
Yayın Sorumlulukları ve Bağımsızlık
Tüm Amfora editörü ve editör yardımcıları dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve/veya iç faktör kararlarını etkileyemez. Editörler herhangi bir olumlu ve/veya olumsuz kısıtlamaya maruz kalırlarsa, kısıtlamaya dahil olanlara karşı yasal işlem yapma hakkını saklı tutar. Diğer yandan editörler dergide verdikleri kararlardan sorumludur. Dergi editörö, dergi içeriğinden ve zamanında yayınlamadan sorumlu tek kişidir.
Gizlilik ve Çıkar Çatışması
Dergi editörleri ve yardımcıları gönderilen çalışmaları yayın kurulu dışındaki 3. Kişilerle paylaşması ve/ veya kendileri kullanmaları yasaktır. Bir editör ile bir yazar veya yazarın çalıştığı kurum arasında işbirliği veya rekabet açısından bir çıkar çatışması varsa değerlendirme sürecini yönetmek üzere Yayın Kurulu'ndan başka bir üye görevlendirilir.
Yayın Kararları
Editörler, alanında uzman en az iki hakem tayin ederek gönderilen makalelerin hakem incelemesini sağlar. Çalışmaların araştırmacılar ve okuyucular için önemi, hakem raporları, intihal ve telif hakkı ihlali hukuki konular olarak dikkate alınarak bir makalenin yayınlanması kararından editör sorumludur. Editör, kararını diğer editör yardımcıları ve hakemlerle tartışabilir.
Hakemlik ve Değerlendirme Süreçleri
Hakemlerin Makale Değerlendirme Yöntemi
Dergiye gönderilen tüm makaleler, çifte körleme yöntemiyle bilimsel olarak değerlendirilmektedir.
Ön Değerlendirme
Yayınlanması amacıyla Dergiye gönderilen makaleler; amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editör tarafından kontrol edilir.
Editör, makale metni veya dosyalarında bir eksiklik veya sorun görmesi durumunda yazara bu eksikleri tamamlaması için iade eder. Yazara iade gerekçesi ve ne zamana kadar geri yükleme yapması gerektiği açıklanır.
Editör incelemesinden başarıyla geçen yayınlar, bilimsel olarak değerlendirilmek ve incelenmek üzere alan editörlerine atanır. Alan editörleri makaleyi değerlendimesi için 2 farklı hakeme gönderir.
Hakemlere Davet
Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 7 gün, daveti kabul eden hakemlere değerlendirmeyi yapması için verilen süre ise 15 gündür.
Hakemin, yayını değerlendireceği 15 günlük süre; daveti kabul etmesi ve onaylaması ile birlikte başlar.
Hakemin, çalışmayı belirlenen süre içerisinde değerlendirememesi durumunda 7 gün ek süre verilir. Hakem bu sürede de makaleyi değerlendirmezse alan editörü tarafından yeni bir hakem davet edilir.
Hakem seçimleri dergi hakem listesinden veya dergipark sisteminden makalenin konusuna göre yapılmaktadır. Bu amaçla derginin konusu ile ilgili çalışma yapan en az doktor düzeyindeki hakemler akademik arama sitelerinde taranarak davet gönderilmektedir.
Hakem Değerlendirme Yöntemi
Hakemden, yayın ilkeleri doğrultusunda sadece kendi konu alanlarındaki çalışmaları değerlendirmesi beklenmektedir.
Hakem, değerlendirmelerini alan editörü tarafından gönderilen makale değerlendirme formu üzerinden yapar.
Hakemden sadece değerlendirme kriterlerine evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi; olumsuz görüşlerini detaylandırması ve gerekçelerini açıklaması beklenmektedir.
Makaleyi ret eden hakemden, yazara rehberlik edecek açıklamaları detaylı bir şekilde yapması beklenmektedir.
Hakem değerlendirme formunda açıkladığı görüşlerini detaylandırmak için makale dosyası üzerindeki "değişiklikleri izle" özelliğini kullanabilir.
Makalenin Durumunun Değerlendirilmesi
İki farklı hakem makale için "Yayınlanması Uygundur" şeklinde görüş bildirirse makale dergide yayınlanır.
İki farklı hakem makale için "Yayınlanması Uygun Değildir" şeklinde görüş bildirirse makale ret edilir.
Bir hakem kabul diğer hakem büyük veya küçük düzeltme isterse, çalışma yazara iade edilir ve belirli bir sürede gerekli değişiklikleri yapması istenir.
Değişiklik yapılan ve hakem tarafından tekrar görülmek istenen çalışma, alan editörü tarafından hakeme yeniden gönderilir. Hakem bu aşamada da değerlendirme formunu yeniden doldurur. Hakemin kararı olumlu olursa makale dergide yayımlanmaya hak kazanır. Hakemin kararı olumsuz ise aşağıdaki madde uygulanır.
Değerlendirme sürecinde hakemlerden biri olumlu, diğeri olumsuz görüş bildirirse, makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu hakemin görüşü makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağını belirler.
Değerlendirme Süreci Sonrası
Tüm değerlendirme süreçleri ve hakem raporları, dergi arşivinde bulunmaktadır.
Dergiye Makale Gönderecek Yazarlar İçin Önemli Hatırlatmalar
1. Makale gönderirken;
a. Ana sayfada "Makale Gönder" butonuna bazınız.
b. Makale üst verisinde Türkçe ve İngilizce gerekli bilgileri giriniz.
c. Yazarlar ile ilgili tüm bilgileri doldurunuz.
d. Dosyaların (dergi şablonuna bu sayfadan erişebilirsiniz) tamamını yükleyiniz.
e. Ek bilgiler (varsa destekleyen kurum, proje numarası ve teşekkür) ve hakem önerilerinizi yaparak sonraki adıma geçiniz.
f. Son aşamada açıklamaları okuyup beyanınızı onayladıktan sonra "Gönder" butonuna basarak gönderim işlemini tamamlayınız.
2. Makalenin metni ve kaynakçaları yazım kurallarına (APA6) uygun olmalıdır.
3. Benzerlik raporu yazar/lar tarafından sisteme yüklenmelidir.
4. TR Dizin tarafından ilan edilen kriterleri gereği, 2020 yılından itibaren, yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Bu konu hakkında TR Dizin tarafından açıklamaları dikkatli bir şekilde incelenmesi tavsiye olunur.
5. Amfora yılda iki sayı (Haziran ve Aralık) şeklinde çıkmaktadır.
6. Dergi yüklenen çalışmaların değerlendirme süreci 4-8 ay arasında sürebilmektedir.
7. Dergi yönetimi (editör, bilim kurulu, editörler kurulu) bir makalenin değerlendirme sürecine alınıp alınmayacağına karar verebilir.
8. Sempozyumlarda sunulan bildirilerin tam metinleri dergide yayımlanabilir. Bu durumdaki makaleler için de normal makale süreci işletilmektedir.
Amfora, yayın öncesi, değerlendirme sürecinde veya sonrası için herhangi bir ücret talep etmeyen, açık erişimli bir dergidir. Tüm yazarlar ve okuyucular, makalelere ulaşmakta serbesttir.
Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda linki verilen şablon dosyasına göre hazırlanması gerekmektedir. Şablon dosyasını indirip üzerinde düzeltmeler de yapılabilir. Şablon dosyasına uygun olarak hazırlanmayan makaleler editör tarafından yazara iade edilir.
Makale Şablonu için tıklayınız...