BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2013, Cilt: 23 Sayı: 2, 1 - 8, 01.12.2013

Öz

This study was carried out in the field of Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute. As material 6 bread wheat varieties cultivated widely in the region (Tosunbey, Karahan 99, Bezostaja-1, Gerek 79, Gün 91, Bayraktar 2000) were used. Thousand kernel weight, protein content, hardness (PSI), Zeleny sedimentation, mixograph analysis were caried out on the samples obtained from varieties sieved with 2.2-2.5-2.8 mm overlock sieve and the results were evaluated. Grain size increased when protein content decreased. But zeleny sedimentation value and hardness value increased. Mixograph values of grain remaining on 2.5-2.8 mm sieve was better than grain remaining on the 2.2 mm sieve. The particle size was determined to be associated with quality properties. Zeleny sedimentation value and the rheological properties of larger grains were better. Varieties according to total of 2.5 mm and 2.8 mm sieze remaining were as follow; Bezostaja-1(74.3%),Tosunbey (74.0%),Bayraktar 2000(73.9%), Karahan 99(73.6%), Gün 91(%73.3%) and Gerek 79(73.2%)

Kaynakça

  • Anonymous. 1990. AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA.
  • Anonymous. 2008. International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna Standarts No: 116/1.
  • Dziki, D., and J. Laskowski. 2004. Influence of kernel size on grinding process of wheat at respective grinding stages. Pol. J. Food Nutr. Sci.Vol.13/54, No:1, pp. 29-33.
  • Gaines, C. S. 1986. Texture (Hardness and softness) variation among individual soft and hard wheat kernels. Cereal Chem. 63: 479-484
  • Gaines C. S., P. L. Finney, and L. C. Andrews . 1997. İnfluence of Kernel Size Shriveling on Soft Wheat Milling and Baking Quality. Cereal Chemistry 74(6): 700-704.
  • Gençtan, T. ve T. Sağlam. 1987. Ekim Zamanı ve Ekim Sıklığının Üç Ekmeklik Buğday Çeşidinde Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Türkiye Tahıl Sempozyumu. 6-9 Ekim. 171-183. Bursa.
  • Hook, S. C., and D. J. Wallington. 1981. Scientists expose the inaccuracies of the Stenvert test. Milling Feed Fertiliser. Dec: 26-29.

Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2013, Cilt: 23 Sayı: 2, 1 - 8, 01.12.2013

Öz

Bu çalışma Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Bölgede yaygın olarak ekimi yapılan 6 ekmeklik buğday çeşidi (Tosunbey, Karahan 99, Bezostaja-1, Gerek 79, Gün 91, Bayraktar 2000) materyal olarak kullanılmıştır. Çeşitler 2,2-2,5-2,8 mm overlok elekten elenmiş ve elde edilen örneklerde bin tane ağırlığı, protein, sertlik (PSI), Zeleny sedimantasyon, miksograf analizleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Tane boyutu arttıkça protein oranı azalmıştır. Fakat Zeleny sedimantasyon ve sertlik değeri artış göstermiştir. 2,5-2,8 mm elek üstünde kalan tanelerin miksograf değerleri, 2,2 mm elek üstünde kalan tanelere göre daha iyi olmuştur. Tane boyutunun kalite özellikleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. İri tanelilerde zeleny sedimantasyon değeri ve reolojik özelliklerinin daha iyi oldukları tespit edilmiştir.2,5 mm ve 2,8 mm elek üstü toplamına göre çeşitler, Bezostaja-1 (% 74,3), Tosunbey (% 74,0), Bayraktar 2000 (%73,9) Karahan 99 (% 73,6), Gün 91 (% 73,3) ve Gerek 79 (% 73,2) olarak sıralanmışlardır

Kaynakça

  • Anonymous. 1990. AACC Approved Methods of the American Association of Cereal Chemist, USA.
  • Anonymous. 2008. International Association for Cereal Science and Technology (ICC), Vienna Standarts No: 116/1.
  • Dziki, D., and J. Laskowski. 2004. Influence of kernel size on grinding process of wheat at respective grinding stages. Pol. J. Food Nutr. Sci.Vol.13/54, No:1, pp. 29-33.
  • Gaines, C. S. 1986. Texture (Hardness and softness) variation among individual soft and hard wheat kernels. Cereal Chem. 63: 479-484
  • Gaines C. S., P. L. Finney, and L. C. Andrews . 1997. İnfluence of Kernel Size Shriveling on Soft Wheat Milling and Baking Quality. Cereal Chemistry 74(6): 700-704.
  • Gençtan, T. ve T. Sağlam. 1987. Ekim Zamanı ve Ekim Sıklığının Üç Ekmeklik Buğday Çeşidinde Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Türkiye Tahıl Sempozyumu. 6-9 Ekim. 171-183. Bursa.
  • Hook, S. C., and D. J. Wallington. 1981. Scientists expose the inaccuracies of the Stenvert test. Milling Feed Fertiliser. Dec: 26-29.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Şahin

Aysun Göçmen Akçacık Bu kişi benim

Seydi Aydoğan

Emel Özer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 7 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şahin, M., Akçacık, A. G., Aydoğan, S., Özer, E. (2013). Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 23(2), 1-8.
AMA Şahin M, Akçacık AG, Aydoğan S, Özer E. Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. ANADOLU. Aralık 2013;23(2):1-8.
Chicago Şahin, Mehmet, Aysun Göçmen Akçacık, Seydi Aydoğan, ve Emel Özer. “Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23, sy. 2 (Aralık 2013): 1-8.
EndNote Şahin M, Akçacık AG, Aydoğan S, Özer E (01 Aralık 2013) Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23 2 1–8.
IEEE M. Şahin, A. G. Akçacık, S. Aydoğan, ve E. Özer, “Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”, ANADOLU, c. 23, sy. 2, ss. 1–8, 2013.
ISNAD Şahin, Mehmet vd. “Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 23/2 (Aralık 2013), 1-8.
JAMA Şahin M, Akçacık AG, Aydoğan S, Özer E. Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. ANADOLU. 2013;23:1–8.
MLA Şahin, Mehmet vd. “Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 23, sy. 2, 2013, ss. 1-8.
Vancouver Şahin M, Akçacık AG, Aydoğan S, Özer E. Ekmeklik Buğday Tane Boyutunun Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi. ANADOLU. 2013;23(2):1-8.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016