Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 3, 242 - 249, 20.12.2017
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.291939

Öz

Bu
araştırmada sıcaklık stresine maruz bırakılan broylerlerin rasyonlarına katılan
vitamin C (L-askorbik asit) ve α-lipoik asidin karaciğer ve but eti dokularında
antioksidan metabolizma üzerine etkileri araştırıldı. Araştırmada 4 grup
oluşturuldu; Kontrol (bazal rasyon + 24°C sıcaklık), Stres (bazal rasyon + 34°C
sıcaklık), Vit C (bazal rasyon + 250 mg askorbik asit/kg rasyon + 34°C
sıcaklık) ve ALA (bazal rasyon + 250 mg α-lipoik asit/kg rasyon + 34°C
sıcaklık). Araştırmanın sonunda kesilen hayvanların karaciğer ve but eti dokularında
katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ile lipid peroksidasyon
(LPO) ve glutatyon (GSH) seviyeleri belirlendi. Sıcaklık stresinin karaciğer ve
but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile LPO ve GSH seviyelerini olumsuz
etkilediği tespit edildi. Vitamin C’nin karaciğerde CAT ve SOD aktiveleri ile
LPO seviyesini, but etinde CAT ve SOD aktiviteleri ile GSH seviyesini önemli
oranda düzelttiği belirlendi. α-lipoik asidin ise karaciğerde SOD aktivitesi
ile LPO ve GSH seviyelerini, but etinde LPO ve GSH seviyelerini önemli oranda
düzelttiği görüldü. Sonuç olarak stres karaciğer ve but eti dokularında
antioksidan metabolizmayı olumsuz etkilerken, vitamin C ve α-lipoik asit
katkılarının antioksidan etkilerinin dokulara göre değişebileceği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Halıcı M., Imik H., Koç M., Gümüş R., 2012. Effects of α‐lipoic acid, vitamins E and C upon the heat stress in Japanese quails. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96(3), 408-415.

Effects of Vitamin C and α-Lipoic Acid Supplementation on Antioxidant Metabolism in Liver and Drumstick Meat Tissues for Heat Stress-Exposed Broilers

Yıl 2017, Cilt: 12 Sayı: 3, 242 - 249, 20.12.2017
https://doi.org/10.17094/ataunivbd.291939

Öz

The present study was aimed to investigate the effect
of adding vitamin C (L-ascorbic acid) or α-lipoic acid to the diet of broilers
exposed to heat stress on antioxidant metabolism in liver and drumstick muscle
tissues. In the study, four groups were established: Control (basal diet + 24°C
temperature), Stress (basal diet + 34°C temperature), Vit C (basal
diet + 250 mg L-ascorbic acid/kg ration + 34°C temperature and ALA (basal diet
+ 250 mg α-lipoic acid/kg ration + 34°C temperature). Catalase (CAT) and
superoxide dismutase (SOD) activities with lipid peroxidation (LPO) and
glutathione (GSH) levels were determined in the liver and drumstick meat
tissues of the animals slaughtered at the end of the study. It was determined
that heat stress negatively affected CAT and SOD activities with LPO and GSH
levels in liver and drumstick meat tissues. Vitamin C significantly restored
hepatic CAT and SOD activities with LPO levels, and drumstick CAT and SOD
activities with LPO levels. α-lipoic acid significantly restored hepatic SOD
activity with LPO and GSH levels, and drumstick LPO and GSH levels. In
conclusion, while heat stress negatively affects antioxidant metabolism in
liver and drumstick meat tissues, it has been determined that the antioxidant effects
of vitamin C and α-lipoic acid supplementation may vary depending on the
tissues.

Kaynakça

  • Halıcı M., Imik H., Koç M., Gümüş R., 2012. Effects of α‐lipoic acid, vitamins E and C upon the heat stress in Japanese quails. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96(3), 408-415.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Recep Gümüş

Halit İmik

Hüseyin Serkan Erol

Seçkin Özkanlar

Mesut Halıcı

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gümüş, R., İmik, H., Erol, H. S., Özkanlar, S., vd. (2017). Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 12(3), 242-249. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.291939
AMA Gümüş R, İmik H, Erol HS, Özkanlar S, Halıcı M. Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;12(3):242-249. doi:10.17094/ataunivbd.291939
Chicago Gümüş, Recep, Halit İmik, Hüseyin Serkan Erol, Seçkin Özkanlar, ve Mesut Halıcı. “Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C Ve α-Lipoik Asidin Karaciğer Ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12, sy. 3 (Aralık 2017): 242-49. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.291939.
EndNote Gümüş R, İmik H, Erol HS, Özkanlar S, Halıcı M (01 Aralık 2017) Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12 3 242–249.
IEEE R. Gümüş, H. İmik, H. S. Erol, S. Özkanlar, ve M. Halıcı, “Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, ss. 242–249, 2017, doi: 10.17094/ataunivbd.291939.
ISNAD Gümüş, Recep vd. “Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C Ve α-Lipoik Asidin Karaciğer Ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi 12/3 (Aralık 2017), 242-249. https://doi.org/10.17094/ataunivbd.291939.
JAMA Gümüş R, İmik H, Erol HS, Özkanlar S, Halıcı M. Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2017;12:242–249.
MLA Gümüş, Recep vd. “Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C Ve α-Lipoik Asidin Karaciğer Ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, c. 12, sy. 3, 2017, ss. 242-9, doi:10.17094/ataunivbd.291939.
Vancouver Gümüş R, İmik H, Erol HS, Özkanlar S, Halıcı M. Sıcaklık Stresine Maruz Kalan Broylerlerin Rasyonuna Katılan Vitamin C ve α-Lipoik Asidin Karaciğer ile But Etinde Antioksidan Metabolizma Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 2017;12(3):242-9.