Araştırma Makalesi

Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi

Cilt: 52 Sayı: 3 26 Eylül 2021
PDF İndir
TR EN

Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi

Öz

Dünyada tropik ve ılıman bölgelerde yetişen Smilax cinsi, Smilacaceae familyasından tırmanıcı dallara sahip, dikenli gövdeli çok yıllık bitkilerdir. Smilax excelsa L., Türkiye'nin özellikle Karadeniz Bölgesi’nde beslenmede ve tıbbi özelliklerinden dolayı halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada S. excelsa L.’nin yeşil ve kırmızımsı renge sahip olan genç sürgünleri kullanılmıştır. Bu iki grup, liyofilizatörde (5 mm-Hg basınç, -50°C, 20 sa), mikrodalga fırında (500 W, 5 dk), gölgede (25±2°C, 7 gün) ve kurutma fırınında (50°C, 4 sa) olmak üzere dört farklı yöntem ile kurutulmuştur. Taze ve kurutulmuş yeşil ve kırmızımsı sürgünlerin toplam fenolik madde miktarları, toplam monomerik antosiyanin miktarları ve antioksidan aktiviteleri ile nem ve renk değerleri belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, DPPH serbest radikali giderme aktivitesi ve Fe3+ indirgeme kapasitesi (FRAP) yöntemleri ile tespit edilmiştir. Kurutulmuş sürgünlerin nem içerikleri %10.11- %19.09 aralığında değişim göstermiştir. Uygulanan tüm kurutma yöntemleri sürgünlerin L* değerlerini önemli düzeyde (p<0.05) artırmıştır. Kurutulmuş bitkilerin a* değerleri yeşil grupta -3.24 ile 7.75 aralığında, kırmızımsı grupta ise 7.17-11.65 aralığında değişim göstermiştir. Tüm gruplarda b* değerlerinin taze örneklerden yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). En düşük ΔE değerleri liyofilize edilmiş sürgünlerde tespit edilirken en yüksek değerler fırında kurutulanlarda saptanmıştır. Kurutulmuş örnekler arasında en yüksek toplam fenolik madde ve toplam monomerik antosiyanin miktarları liyofilize edilmiş kırmızımsı sürgünlerde sırasıyla 33.58 mg gallik asit eşdeğeri/g kuru ağırlık ve 0.46 mg siyanidin-3-glikozit/g kuru ağırlık olarak belirlenmiştir. Kurutulmuş örneklerin DPPH radikal giderme aktivitesi (IC50) ve Fe3+ indirgeme kapasitesi değerleri sırasıyla; 1.88- 3.65 mg/g kuru ağırlık ve 2.51-5.76 gallik asit eşdeğeri/g kuru ağırlık aralığında tespit edilmiştir. Genel olarak tüm kurutma yöntemlerinin antioksidan aktiviteyi önemli düzeyde azalttığı saptanmıştır (p<0.05). Uygulanan kurutma yöntemleri arasında antioksidan aktivitenin en iyi korunduğu yöntemin liyofilize kurutma olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdullah, S., Shaari, A.R., Azimi, A., 2012. Effect of drying methods on metabolites composition of misai kucing (Orthosiphon stamineus) leaves. APCBEE Procedia, 2: 178-182.
  2. AOAC, 2000. Official method of analysis. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, DC.
  3. Ardağ, A., 2008. Antioksidan Kapasite Tayin Yöntemlerinin Analitik Açıdan Karşılaştırılması. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 53 s.
  4. Babac, M.T., Uslu, E., Yasin B., 2002. Turkish Plants Data Service. Taxon page of Smilax excelsa, http://194.27.225.161/yasin/tubives/index.php?sayfa=1&tax_id=8812 (Erişim Tarihi: 21 Ağustos 2020).
  5. Babu, A.K., Kumaresan, G., Raj, V.A.A., Velraj, R., 2018. Review of leaf drying: Mechanism and influencing parameters, drying methods, nutrient preservation, and mathematical models. Renew. Sust. Energ. Rev., 90: 536-556.
  6. Balaydın, H.T., Gülçin, İ., Menzek, A., Göksu, S., Şahin, E., 2010. Synthesis and antioxidant properties of diphenylmethane derivative bromophenols including a natural product. J. Enzym İnhib. Med. Chem., 25 (5): 685-695.
  7. Bayan, Y., Genç, N., 2016. Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın toplam fenolik madde ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi. Nevşehir Bil. Tekn. Derg., 5 (2): 158-166.
  8. Baytop, T., 1999. Therapy with Medicinal Plants in Turkey Past and Present. 2nd Edition, Nobel Tıp Kitabevi, Istanbul, 342 p.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Eylül 2021

Gönderilme Tarihi

28 Ekim 2020

Kabul Tarihi

15 Eylül 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 52 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Topdas, E. F., Demirbaş, M., Şengül, M., & Şat, İ. G. (2021). Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3), 314-324. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.816887
AMA
1.Topdas EF, Demirbaş M, Şengül M, Şat İG. Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021;52(3):314-324. doi:10.17097/ataunizfd.816887
Chicago
Topdas, Elif Feyza, Muhammet Demirbaş, Memnune Şengül, ve İhsan Güngör Şat. 2021. “Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52 (3): 314-24. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.816887.
EndNote
Topdas EF, Demirbaş M, Şengül M, Şat İG (01 Eylül 2021) Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52 3 314–324.
IEEE
[1]E. F. Topdas, M. Demirbaş, M. Şengül, ve İ. G. Şat, “Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 52, sy 3, ss. 314–324, Eyl. 2021, doi: 10.17097/ataunizfd.816887.
ISNAD
Topdas, Elif Feyza - Demirbaş, Muhammet - Şengül, Memnune - Şat, İhsan Güngör. “Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 52/3 (01 Eylül 2021): 314-324. https://doi.org/10.17097/ataunizfd.816887.
JAMA
1.Topdas EF, Demirbaş M, Şengül M, Şat İG. Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021;52:314–324.
MLA
Topdas, Elif Feyza, vd. “Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi”. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 52, sy 3, Eylül 2021, ss. 314-2, doi:10.17097/ataunizfd.816887.
Vancouver
1.Elif Feyza Topdas, Muhammet Demirbaş, Memnune Şengül, İhsan Güngör Şat. Farklı Kurutma Tekniklerinin Smilax excelsa Genç Sürgünlerinin Antioksidan Aktivitesi ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri Üzerine Etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 01 Eylül 2021;52(3):314-2. doi:10.17097/ataunizfd.816887

Cited By

Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Uluslararası Lisansı (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/) kapsamında yayınlanmaktadır. Bu, orijinal makaleye uygun şekilde atıf yapılması şartıyla, eserin herhangi bir ortam veya formatta kopyalanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Ancak, eserler ticari amaçlar için kullanılamaz.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/