Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 1, 23.07.2024

Yıl: 2024

Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture kör hakemli, açık erişimli uluslararası bilimsel bir dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce olup, Temmuz ve Aralık olmak üzere yılda iki sayı yayınlanmaktadır.
Mimarlık, Planlama ve Tasarım temel alanında, interdisipliner bir anlayışla, özellikle yapılı ve doğal çevre bağlamında gerçekleştirilmiş çalışmaların, güncel bilgi birikiminin ve çok yönlü analizlerin ulusal ve uluslararası düzeyde özgün bilimsel araştırmalar olarak paylaşımı amaçlanmaktadır.

Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture Mimarlık, Planlama ve Tasarım temel alanı kapsamındaki Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Peyzaj Mimarlığı disiplinleri ve bu disiplinlerin fen bilimleri, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanları ile oluşturdukları ara yüzleri kapsamaktadır.
Dergi mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, endüstri ürünleri tasarımı disiplinlerindeki araştırmalar ile çevrenin planlama ve tasarım ürünleri ve doğal yapısı ile birlikte ele alındığı disiplinlerarası araştırmaları içermektedir.
Bu kapsamda orijinal bilimsel çalışmalara ve derlemelere yer verilmektedir.
Dergiye kabul edilecek makalelerin orijinal ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve aynı zamanda başka bir dergiye eş zamanlı olarak gönderilmemiş olması gerekmektedir.

Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI

Metin sayfası A4 boyutundaki kağıda kenar boşlukları alt, üst, sağ ve sol olmak üzere her yönden 2.5 cm olacak şekilde düzenlenmelidir. Makale metni 12 punto Times New Roman yazı karakteri ile ve 1,5 satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Paragraflar 1 cm içeriden başlamalıdır. Makalenin sayfaları ve her sayfada satır numaraları olacak şekilde düzenlenmelidir.
Makalenin iThenticate veya Turnitin benzerlik raporu ekli dosya olarak hazırlanmalı ve makalenin benzerlik oranı kaynaklar hariç %20'den düşük olmalıdır.
MAKALE BÖLÜM İÇERİKLERİ
1. KAPAK SAYFASI
2. MAKALE BAŞLIĞI, ÖZ VE ANAHTAR SÖZCÜKLER
3. MAKALE ANA METNİ
4. TEŞEKKÜR VE BİLGİLENDİRME
5. KAYNAKLAR

Makalelerin metin uzunluğu Şekil ve Tablo alt yazıları ile Kaynaklar da dâhil olmak üzere 5000 kelimeden az olmamalı ve 8000 kelimeyi geçmemelidir.
Dergiye sunulan her bir bölüm aşağıda açıklanan içeriğe sahip olmalıdır:

1. KAPAK SAYFASI:

Kapak sayfası makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları (12 punto) ile yazar ad (10 punto) ve açık adresleri, Orcid araştırmacı numaraları (8 punto) bilgilerini içermelidir. Sorumlu yazar ve iletişim bilgileri kapak sayfasında verilmelidir. 

2. MAKALE BAŞLIĞI, ÖZ VE ANAHTAR SÖZCÜKLER:

Başlık / Title: Çalışma içeriğini en iyi şekilde yansıtan nitelikte, kısa ve kapsayıcı içerikte olması beklenen Makale başlığı 15 kelimeyi aşmamalıdır. Makale başlığı 12 punto, Times New Roman yazı tipinde, koyu (kalın) puntolarla ve her harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Aynı içerikteki İngilizce başlık (Her harfin ilk harfi büyük olmak kaydı ile 12 punto) bir satır boşluk bırakılarak Türkçe başlık altında verilmelidir.

Öz / Abstract: Çalışmanın kapsamını, amacını, yöntemini ve sonuçlarına yer verilen Türkçe Öz ve İngilizce Abstract metni 200 kelimeyi geçmemelidir. Öz ve Abstract başlığı 10 punto iken Öz bölümleri Times New Roman yazı tipinde, 8 punto büyüklüğünde ve tek satır aralığı kullanılacak şekilde yazılmalıdır.

Anahtar kelimeler / Keywords: Çalışma konusu ile ilgi olan ve çalışmanın içeriği ile ilgili dizin aramasını doğrudan verecek nitelikteki anahtar kelimeler en az 3 ve fazla 6 kelime olacak şekilde verilmelidir. Anahtar kelimeler Times New Roman yazı tipi ile 8 punto büyüklüğünde ve italik yazı stilinde yazılmalıdır.

3. MAKALE ANA METNİ:

Makale ana metninin çalışmanın amacı, kapsamı, araştırma evreni, materyali, yöntemi, bulguları ve sonuçlarını ortaya koyan bir düzende belirli bölümlere ayrılması esastır. Ana metin fen bilimleri alanında takip edilen makale hazırlanması durumunda “Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç” bölümlerinden oluşabileceği gibi derginin kapsamındaki interdisipliner çalışmaların gerektirdiği durumlarda, aralarında Giriş ve Sonuç bölümleri bulunmak kaydıyla makale ana metni farklı şekilde adlandırılan bölümlerden de oluşabilir.

Her durumda makale bölümlerinin aşağıdaki kapsama karşılık gelecek içeriğe sahip olması beklenmektedir:

Makalede mutlaka bulunması gereken “Giriş” bölümü ile çalışma konusunun önemi, amacı, kapsamı, literatürdeki yeri, konunun gerekliliği mevcut çalışmalar ışığında vurgulanarak değerlendirilmeli, çalışmanın ulusal ve uluslararası literatüre katkısı net bir şekilde ortaya konulmalı ve çalışma ile beklenen katkılara yer verilmelidir. Bu bölümde konu ile ilgili çok temel örneklerin dışında Şekil ve Tablo kullanımından kaçınılmalıdır.

Giriş bölümünü takip eden bölümlerde araştırma evreni, çalışmaya konu materyal/materyaller, materyal/materyallerin seçim ölçütleri, nitelikleri ve özellikleri, çalışma alanı ile çalışmada uygulanan yöntem/yöntemler, örnekleme desenleri, varsa istatistiksel analizler açık ve net biçimde anlatılmalıdır. Ayrıca çalışmadan elde edilen bulgular gerektiğinde görsel belgelerden, orijinal tasarımlardan ve istatiksel analizlerden faydalanılarak açık ve net bir şekilde sunulmalıdır. Bu amaçla gerektiğinde alt başlıklar kullanılabilir. Anlatımda tekrardan kaçınılmalı, görsel belgeler kullanılıyorsa özgün yorumları ile metne aktarılmalıdır.

Tartışma ve Sonuç bölümünde çalışma ile elde edilen özgün bulgular tartışılmalı ve çalışmanın vardığı sonuçlara mevcut literatür ışığında vurgu yapılmalı, grafiksel anlatımlar ile Şekil ve Tablolar uygulanan analizlere de değinilerek çalışmanın önemi net bir şekilde ortaya koyulmalıdır. Metin anlatımında tekrarlayan cümle ve ifadelerden kaçınılmalıdır. Çalışmanın bilimsel, toplumsal, kültürel ve çevresel katkılarına yer verilmelidir.

Makale ana metni içindeki bölüm başlıkları için Times New Roman ile 12 punto yazı boyutu ve kalın yazı tipi kullanılmalıdır. Yukarıda açıklanan çerçevede, bir makalede birinci derece bölüm başlıklarının kullanılması zorunludur. Gerekli görüldüğü durumlarda alt düzeyde ikinci ve üçüncü derece bölüm başlıkları kullanılabilir. Üçüncü derece alt başlıktan daha alt düzeyde ayrıntıya inilmemelidir. Birinci, ikinci ve üçüncü derece başlıklar aşağıdaki düzene uygun şekilde oluşturulmalıdır:

1. BİRİNCİ DERECE BAŞLIK (kalın / bold, hepsi büyük harf)
1.1. İkinci Derece Başlık (kalın / bold, sadece ilk harfler büyük)
1.1.1. Üçüncü Derece Başlık (olağan / regular, sadece ilk harfler büyük)

4. TEŞEKKÜR VE BİLGİLENDİRME:

Çalışmaya önemli katkıları geçen araştırmacılar, kişiler ile çalışmaya destek veren kurumlar ve proje numaralarına yer verilmelidir.

5. KAYNAKLAR:

Metin içinde kaynak gösterimleri:

Metin içinde yararlanılan tüm kaynaklara yazar soyadı ve yıl bilgisine göre atıf yapılmalı ve kaynak gösterimlerinde ekteki örnekler dikkate alınmalıdır:
- Tek yazarlı kaynaklar: “……………... görülmektedir (Atik, 2010).
- İki yazarlı kaynaklar: “……………...tespit edilmiştir (Parlak ve Atik, 2020).
- Üç ve daha fazla yazarlı kaynaklar: “……………...vurgulanmıştır (Parlak ve Ark., 2013).

Kaynak gösterimlerinde sayfa numaraları belirtilmesinin gerektiği durumlarda:
“……………... görülmektedir (Atik, 2010, 17-19).

Metin içerisinde doğrudan yazara yapılan atıflarda:
- Atik (2010)’a göre ……………... incelenmiştir.
- Parlak ve Atik (2020) ……………... belirtmişlerdir.
- Atik vd. (2013) ……………...ifade etmişlerdir.

Aynı yazarın aynı tarihli birden fazla yayınına yapılan atıflarda:
Metin içerisinde aynı yazarın aynı tarihli birden fazla yayını kullanıldığı durumda metin içinde geçtiği sıra esas alınarak: ……………... (Atik vd. 2010a, 2010b) örneğinde olduğu gibi yayın yılından sonra a harfinden başlayacak şekilde küçük harfler ilave edilerek atıf gösterimi yapılmalıdır.

Aynı cümlede birden fazla yayınına yapılan atıflarda:
Yayın yılları esas alınarak sırası ile birlikte verilmelidir. Örneğin ……………... ortaya koyulmuştur (Atik, 2010; Atik vd., 2013; Parlak ve Atik, 2020).

Kaynaklar Listesi:
Kaynakça kısmında makale içerisinde atfı yapılan bütün kaynaklar (basılmış ve basıma kabul edilmiş) yazarların soyadına göre alfabetik olarak, tam yayın bilgisi ile verilmelidir. Kaynaklar orijinal dilinde verilmeli ve kaynak isimleri kısaltma yapılmadan kullanılmalıdır. Kaynaklar listesi ilk satır sayfanın soluna dayalı, devam eden satırlar 1 cm iç girinti ile başlayacak şekilde düzenlenmelidir. Kaynaklar orijinal dilinde yazılmalıdır.

Makaledeki yanlış atıf ve kaynak gösterimlerine ait sorumluluk yazar(lar)a ait olacaktır.

Dergi Makaleleri:

Atik, M., 2010. Environmental Protection in Coastal Recreation Sites in Antalya-Turkey. Coastal Management 38 (6): 598 – 616. https://doi.org/10.1080/08920753.2010.519433

Atik, M., Bell, S., Erdoğan, R., 2013. Understanding Cultural Interfaces in the Landscape: a Case study of Ancient Lycia in the Turkish Mediterranean. Landscape Research 38 (2): 222-242. https://doi.org/10.1080/01426397.2011.642345

Kitap:
Makhzoumi, J.,Pungetti, G., 1999. Ecological Landscape Design and Planning. Taylor & Francis, p.352.

Kitap bölümü:
Swaffield, S., 2005. Landscape as a Way of Knowing the World. In Harvey and Fieldhouse (Eds.), Cultured Landscape e designing the Environment in the 21st Century. Routledge, Taylor & Francis Group. ISBN 0-419-25030.

Yazarı belirtilmeyen kurum yayınları:
TDK, 2005. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu 4. Akşam Sanat Okulu Matbaası, Ankara, 2243 sayfa.

TUİK, 2005. Tarımsal Yapı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 1579, Ankara.

İnternet Kaynakları:
İnternetten alınan bilgi, Şekil ve Tablo kaynaklarında aşağıdaki belirtilen atıf gösterimleri esas alınmalıdır:

Antalya Valiliği 2013. “TÜİK Verileriyle Antalya”. http://www.antalya.gov.tr/icerik/12/172/tuik-verileriyle-antalya.html. (Erişim tarihi 17 Ocak 2013).

NGBB 2021. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Tarihçesi – Merkez Adaları - Planı. Erişim http://www.ngbb.org.tr (Erişim tarihi: 27 Ocak 2021).

UNESCO, 2017. "Cultural Landscapes History and Terminology". http://whc.unesco.org/en/culturallandscape/#2 (Erişim 07.06.2018).

WHC 2012. Cultural Landscapes. UNESCO World Heritage Centre. http://whc.unesco.org/en/culturallandscape/ (Erişim 10 Haziran 2012).

Wikiland, 2019. “A Glass House”. https://www.wikiwand.com/pt/Philip_Johnson (Erişim Tarihi, 21.12.2019).

Carder, J., “Philip Johnson and The Art Museum”. https://www.doaks.org/resources/philip-johnson/the-munson-williams-proctor-museum-of-art (Erişim Tarihi, 27.12.2019).

Pascucci, D., 2014. “AD Classics: Munson-Williams-Proctor Arts Institute/Philip Johnson”. https://www.archdaily.com/492133/ad-classics-munson-williams-proctor-arts-institute-philip-johnson/ (Erişim Tarihi,25.12.2019).

Tezler:
Işıklı, R.C., 2010. Antalya Side Bölgesi Kültürel Peyzajlarının “Peyzaj Karakter Analizi” Yöntemi     ile Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim     Dalı, Antalya, Türkiye, pp.167.

Tam metin kongre/sempozyum kitabı:
Tülek, B., Atik, M., 2013. Dönüşen Peyzaj ve Kentlerde Endüstri Peyzajlarının Rolü. Peyzaj Mimarlığı 5.Kongresi, Adana 14-17 Kasım 2013, ss. 506-519.

Mutlu Danacı, H., Atik, M., 2015. Vernacular Elements in Rural Cultural Landscapes different from Urban Cultural Landscapes as a Tool for Sustainability in Elmalı Case. RE-ConsD’15 International Conference, Re Evaluating Contemporary Design in Historical Context, İstanbul, Turkey 22-24 July 2015, pp.305-3010.

ŞEKİLLER, TABLOLAR VE YAZILI AÇIKLAMALARI:

- Makalelerde fotoğraf, grafik, şekil, şema ve benzerleri "Şekil", sayısal değerler ise "Tablo" olarak adlandırılmalıdır.
- Şekil ve tablolar metni ortalayacak şekilde konulmalıdır.
- Şekil ve tablolar başka bir kaynaktan alınmışsa, kesinlikle kaynak gösterilmelidir.
- Tüm şekil ve tablolar kendi içlerinde ve makale ana metni içerisindeki atıf sırasına göre numaralandırılmalı ve atfının yapıldı metni takip edecek şekilde Makale İçinde ilgili bölüme yerleştirilmelidir.
- Şekil ve tablo numaraları ve açıklamaları Times New Roman yazı tipinde 12 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
- Şekil ve Tablo başlıkları kısa, öz ve açıklayıcı nitelikte olmalıdır.
- Şekil adları şeklin altına, Tablo adları tablonun üstüne eklenmelidir.
- Şekil ve Tablo adları eş zamanlı olarak Türkçe başlıkların hemen altında italik İngilizce başlıkla da verilmelidir.
- Şekil ve Tablo iç yazılarında Times New Roman yazı tipi ile 8 puntodan büyük punto kullanılmamalıdır.
- Şekil ve Tabloların genişlikleri 8 ile 17 cm arasında olmadır. Zorunlu ise boyutları en fazla 16x22 cm ölçülerinde hazırlanmalıdır.
- Makalelerde fotoğraflar renkli veya gri tonlamalı, 300 dpi çözünürlükte ve JPG formatında olmalı ve mutlaka sonuçların açıklanmasında bilgilendirici nitelik taşımalıdır.
- Yazarlar makalede kullandıkları şekillerin baskı kalitelerini kontrol etmeli ve yüksek kalitede basıma uygun şekiller kullanmalıdırlar.
- Tablolarda dikey çizgi kesinlikle bulunmamalı, istatistiksel önemliliklerin belirtilmesinde mümkün olduğunca P değerleri verilmeli veya “ * ” gibi sembollerin açıklaması Tablo altında mutlaka yapılmalıdır.
- İstatistiksel karşılaştırmalar için küçük harf kullanılmalı ve açıklamalarda hangi karşılaştırma yönteminin kullanıldığı ve önem düzeyi belirtilmelidir.
- Şekil ve Tablolarda kısaltma kullanılmış ise hemen altında kısaltmalar açıklanmalıdır.
- Birden fazla parçadan oluşan şekiller gruplandırılmalı ve yüksek kalitede JPG formatına dönüştürülmelidirler.

ÖLÇÜ BİRİMLERİ, KISALTMALAR VE SEMBOLLER, FORMÜLLER VE DENKLEMLER İLE İLGİLİ EK AÇIKLAMALAR:

Birimler: Makalelerde SI (Systeme International d’Units) birim sistemi kullanılmalıdır. Birimlerde “/” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk bırakılmalıdır (örneğin: 5,6 kg/ha değil, 5,6 kg ha-1; 18,9 g/cm3 değil, 18,9 g cm-3; 1,8 µmol/s/m2 değil, 1,8 µmol s-1 m-2).

Kısaltmalar ve Semboller: Makale başlığı ve başlıklarda kısaltma kullanılmamalıdır. Gerekli olan kısaltmalar kavramların ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmelidir. Kısaltmalarda ve sembollerin kullanımında ilgili alanın evrensel kurallarına uyulması zorunludur.

Latince İsimler ve Kimyasallar: Makale başlığında yer alan Latince isimlerde otör adı kullanılmamalıdır. Öz ve makale metninde ise Latince isim ilk geçtiği yerde otör adıyla verilmeli, daha sonra geçtiği yerlerde uluslararası kabul görmüş kısaltmalar kullanılmalıdır, Örnek: “Pinus brutia (Ten.)…dır.”, “Pinus brutia... olarak da yetiştirilir.”. Tüm Latince isimler italik olarak yazılmalı, ancak yazımda ve gösterimde ilgili alanın evrensel yazım kurallarına uyulmalıdır. Çalışmalarda kullanılan kimyasallar, çalışma konusu gerektirmedikçe ve zorunlu olunmadıkça ticari adlarıyla verilmemelidir.

Formüller: Makalelerde formüller “Eşitlik” olarak adlandırılmalı, gerektiğinde numaralandırılmalı, numara formülün yanında sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmeli ve eşitlikler mümkün olduğunca tek satıra (çift sütunda 8 cm) sığdırılmalıdır.

Denklemler: Denklemler sayfanın soluna dayalı olarak yazılmalıdır. Denklemlere sıra ile numara verilir. Bu numaralar (1), (2), (3) olarak satırın en sağ kenarına yazılmalıdır. Denklemlerden önce ve sonra 1 satır aralığı boşluk bırakılmalıdır. Metin içerisine yazılacak denklemler, Word yazım programındaki equation editor ile sola dayalı olarak yazılmalıdır. Birden fazla eşitlik kullanıldığında eşitliklere sağa dayalı olarak parantez içerisinde numara verilmelidir.

Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture yayın etiği metninde yazarların, editörlerin ve hakemlerin etik sorumlulukları Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanmış olan kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda belirlenmiştir.
Yazarların Etik Sorumlulukları:
• Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir.
• Yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmalarıdır.
• Yazarların göndermiş oldukları çalışmaların başka bir yerde yayınlanmış ve aynı çalışmayla aynı anda birden fazla dergiye başvurulmamış olmalıdır.
• Çalışmaya herhangi bir katkı sağlamayan kişiler yazar olarak belirtilmemeli ve yazarların tümü yer aldıkları çalışma ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumlar nedenleri ile birlikçe açıklanmalıdır.
• Çalışma bir tezden ya da projeden türetmişlerse, bu çalışmanın sonunda açıkça belirtilmelidir.
• Çalışmada kullanılan kaynaklardaki veriler objektif olarak yorumlanmalıdır.
• Yazarlar süreç içerisinde çalışmalarında bir hatayı fark etmesi durumunda düzeltme veya geri çekme gibi talepleri hakkında editörü veya yayıncıyı bilgilendirmelidir.
• Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, etik kurul kararı gerektiren tüm nicel veya nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için gerekli izinleri aldıklarını ve deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Etik kurul kararı gerektiren tüm araştırmalar için gerekli izinleri aldıklarına ve deneklerin rızasını aldıkların dair belgeye sahip olmalı ve etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, gerekli izinlerin alındığına dair izinle ilgili bilgi makalede verilmelidir.
• Değerlendirme sürecinde olan çalışmalar için yazar ekleme, çıkarma, sırasını değiştirme gibi taleplerde bulunulmamalıdır.
Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları:
• Editör, okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya, derginin geliştirmeye ve iyileştirmeye, dergide yayımlanacak çalışmaların içeriğinin niteliğini ve kalitesini geliştirmeye yönelik çaba sarf etmelidir.
• Editör, yazarların düşünce özgürlüğünü desteklemeli, fikri mülkiyet haklarını korumalıdır.
• Editör, dergide yayınlanan içeriğin dergi yayın politikalarına uygun olmasını sağlamalı, insan ve hayvan haklarını ihlal etmediğinden ve gerekli etik kurul onaylarının alınmış olduğundan emin olmalı ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirmelidir.
• Editör, derginin yayım ve yazım kuralları, hakem değerlendirme süreçleri ile ilgili bilgilerin güncel ve erişilebilir olduğundan emin olmalıdır.
• Editörün, bir makaleyi kabul etme ya da reddetmede ölçütleri önemi, orijinalliği, açıklığı ve derginin ilgi alanına girip girmediği olmalıdır,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.
• Editör, ön değerlendirme sürecinde reddedilen bir makalenin neden reddedildiğini yazara açıklamakla yükümlüdür,
• Editör, makaleler için bilgi ve uzmanlıkları doğrultusunda uygun hakemlerin seçilmesini sağlamalı ve çıkar çatışması olabilecek durumlara yol açmamaya özen göstermelidir.
• Çift taraflı kör hakemlik değerlendirme sürecinin uygulanmasından sorumlu olan editör, hem hakemlerin hem de yazarların kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır,
• Editör, hakem listelerini uzmanlık alanlarına göre sürekli yenileyerek hakem veri tabanını mümkün olduğunca genişletmeye çalışmalıdır,
• Editör, hakemlerden beklentilerini açıkça ifade etmeli, hakemlerin değerlendirme formlarının açık ve anlaşılır olduğundan emin olmalıdır,
• Editör, hakemlerden gelen değerlendirmelerin zamanında, bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde, yansız bir şekilde yapılmış olduğundan emin olmalıdır ve bu doğrultuda değerlendirme yapmayan hakemleri veri tabanından çıkarmalıdır,
• Editör, ön değerlendirme ya da hakem değerlendirme süreci sonunda makalede talep edilen değişiklikleri yazarlara zamanında bildirmek, düzeltme için gerekli süreyi onlara tanımakla yükümlüdür,
• Editör, yazarların sürece dair bilgi talebinde bulunmaları durumunda, çift taraflı kör hakemliği ihlal etmeyecek şekilde bilgi vermelidir,
• Editör, yayın kurulu üyelerini derginin gelişimine aktif katkı sağlama ölçütüne göre belirlemeli ve düzenli olarak toplantı yapmalıdır,
• Editör, yayın kurulu üyelerinin yapacakları değerlendirmeler için uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurur,
• Editör, dergi içeriğine dair eleştirileri dikkate almalı ve yapıcı bir şekilde yaklaşmalıdır, eleştirilen makale yazarlarına cevap hakkı tanımalıdır,
• Editör, olası şikâyetleri nesnel bir açıdan değerlendirmeli, aydınlatıcı ve açık bir şekilde cevaplamalıdır,
• Editör, her makalenin kayıtlarını ve ilgili yazışmalarını elektronik ortamda saklamalıdır.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları:
Hakemlerin etik sorunluluklarının hazırlanmasında COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers kılavuzundan yararlanılmıştır.
• Hakem, uzmanlık alanına ilişkin çalışmalar için hakem olmayı kabul etmeli ve değerlendirmeyi kendi yapmalıdır.
• Tarafsızlık ve gizlilik ilkeleri kapsamında değerlendirme yapan hakem herhangi bir çıkar çatışması olduğunu fark ettiğinde editöre bildirmelidir.
• Hakem, gizlilik ilkesi gereği değerlendirmekte olduğu makale yayınlanana kadar çalışmanın gizliliğinden sorumludur.
• Hakem, nesnel bir şekilde ve yalnızca makalenin içeriğini göz önünde bulundurarak yaptığı değerlendirmeyi değerlendirme formunda kendisinden istenen verileri eksiksiz doldurarak dergiye iletmelidir.
• Hakem, değerlendirmelerinin nedenlerini açıklayıcı ve ikna edici bir şekilde belirtmelidir.
• Hakem, değerlendirmelerini, düzeltmelerini ve önerilerini akademik, nazik ve yapıcı bir dille yapmalı, kişisel yorumlardan, hakaret ve kaba bir üsluptan kaçınmalıdır.
• Değerlendirme yapmayı kabul eden hakem, kendisine verilen süre içinde ve etik sorumluluklar doğrultusunda hakem değerlendirme raporunu hazırlamakla yükümlüdür.
Etik Dışı Davranışlar:
Belirlenen ilkeler doğrultusunda, etik ilkelere uygun olmayan bir çalışma tespit edildiğinde e-posta yoluyla bildirilecektir. Bu kapsamda;
• Editörler; çalışmada insan ve hayvan haklarının korunmasını amacıyla etik kurul onayı istemekle sorumludur. Bulunmaması durumunda red edebilir.
• Editörler; yayınlanan makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla ve İçeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi konusunda sorumludur.
• Yayın Etiği başlığında sunulan Etik ilke ve sorumluluklar çerçevesinde yazarlar bölümüne uymalıdır. İlk olarak gönderilen makaleler iThenticate® (Plagiarism Detection Software) (veya Turnitin programı ile benzerlik raporları için kontrol edilmekte ve makalelerde en fazla %20'den fazla benzerlik oranı aranmaktadır.
Kişisel verilerin korunması:
Editörler; çalışmalarda ele alınan kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlü olup bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı red edebilmektedir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini de korumakla yükümlüdür.
Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler:
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editöryal bağımsızlık ilkesine göre, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır. Ayrıca yayıncı yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korumaya ve her kopyanın kaydını saklamaya özen göstermelidir.

Etik İlkeleri indirmek için lütfen tıklayınız.



Ücret Almama Politikası:
Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture açık erişim dergisidir ve işleme ücretleri (APC) ve makale yayın ücreti (ASC) talep etmez. Derginin içeriğine herhangi bir ücret ödemeden çevrimiçi olarak erişilebilir.
Çıkar çatışmaları:
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını düşünülerek yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Açık Erişimli bir dergi olan Akdeniz University Journal of the Faculty of Architecture Dergisi (AUJFA)'da Makale gönderim ve diğer tüm süreçler ücretsizdir.