This research has been carried out to investigate the making process of Elazığ Orcik as a gastronomic product with geographical indication registration and evaluate it in a scientific framework. A comprehensive literature review was made and secondary data were used. Questions in accordance with qualitative research methods were determined. Interviews were made with people who made orcik in the villages of Elazig central district. Techniques and methods applied in the production process of Elazig Orcik were determined through interviews and on-site observations. In addition to traditional methods, industrial solutions are also used in the production of Elazig Orcik. The villagers interviewed reported that they learned the production of orcik from their parents. The data obtained indicate that Elazig Orchid has an important gastronomic value. Therefore, Elazig Orcik culture should be continued by transferring from generation to generation. Carrying out promotional activities related to this product will contribute to both tourism in the region and the sustainability of Elazig Orcik production.
Bu araştırma, coğrafi işaret tesciline sahip gastronomik bir ürün olarak Elazığ Orciğinin yapılış sürecini araştırmak ve bilimsel bir çerçevede değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kapsamlı bir yazın taraması yapılmış ve ikincil verilerden yararlanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerine uygun araştırma soruları belirlenmiş ve Elazığ ilinin Merkez ilçesine bağlı köylerde orcik yapan kişiler ile görüşmeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen görüşmeler ve yerinde yapılan gözlemlerle Elazığ Orciğinin üretim sürecinde uygulanan teknik ve yöntemler belirlenmiştir. Elazığ Orciğinin üretiminde geleneksel yöntemlerin yanı sıra endüstriyel çözümlerden de yararlanıldığı gözlenmiştir. Görüşmenin yapıldığı köylü üreticiler, orcik yapımını anne ve babalarından öğrendiklerini bildirmişlerdir. Elde edilen veriler, Elazığ Orciğinin gastronomik anlamda önemli bir değere sahip olduğuna işaret etmektedir. Dolayısıyla Elazığ Orciği kültürünün nesilden nesile aktarılarak yaşatılması gerekmektedir. Bu ürünle ilgili tanıtıcı faaliyetlerin artırılması hem bölge turizmine hem de Elazığ Orciği üretiminin artarak sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)