Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tüketicilerin Gıda Güvenliği Bilinç Düzeyleri: Almanya, Macaristan ve Türkiye Karşılaştırması

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 179 - 189, 29.06.2022

Öz

AB ile uyum sürecinde Türkiye için gıda güvenliği önemli konuların başındadır. Bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği üyesi iki ülke olan Almanya ve Macaristan ile Türkiye’deki tüketicilerin gıda güvenliğine ilişkin bilinç düzeylerinin ölçmek, üç ülke arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Bu amaçla Şubat-Mart 2021 tarihleri arasında Frankfurt, Budapeşte ve İstanbul şehirlerinde 18 yaş ve üzeri 300 tüketici ile anket çalışması yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler analiz edilmiş ve verilerin değerlendirmesi için tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. Buna göre anket genelinde Alman tüketicilerin bilinç düzeyi Türk ve Macar tüketicilerden yüksektir. Faktörlerden gıdalardaki risklere karşı genel bilgi düzeyinde Macar tüketicilerin Türk tüketicilerden, gıda satın alma ve hazırlamadaki risklere karşı genel bilgi düzeyinde ise Türk tüketicilerin, Macar tüketicilerden daha yüksek bilinç düzeyinde olduğu ortaya konulmuştur. Bu kapsamda çalışmamız, Almanya’nın diğer iki ülkeden daha yüksek gıda güvenliği bilinç seviyesinde olduğunu, Türkiye’nin AB üyesi olan Macaristan ile benzer seviyelerde gıda güvenliği bilinç düzeyine sahip olduğunu göstermektedir.

Destekleyen Kurum

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA

Kaynakça

  • Artık, N. (2011). AB ve Türkiye Gıda Güvenliği Uygulamaları/Gıda Güvenliği Faslı. Tarım Öğretiminin 165. Yılı Konferansı, 10 Ocak 2011, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
  • Avrupa Komisyonu (2014). Türkiye 2014 İlerleme Raporu Brüksel: https://www.ab.gov.tr/files/ilerlemeRaporlariTR/2014_ilerleme_raporu_tr.pdf
  • Babaoğul, M., ve Şener, A. (2007). Tüketici Yazıları I, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi.
  • Baksh, K., Ganpat, W., Narine, L. (2015). Farmers’ knowledge, attitudes and perceptions of occupational health and safety hazards in Trinidad, West Indies and implications for the agriculture sector. Journal of Agricultural Extension and Rural Development, 7(7), 221-228.
  • Bal, H.S.G., Göktolga, Z.G., Karkacıer, O. (2006). Gıda güvenliği konusunda tüketici bilincinin incelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1), 9-18.
  • Banati, D., ve Laner, Z. (2005). The food safety issue and the consumer behaviour in a transition economy: A case study of Hungary. Acta Alimentaria, 31(1), 21-36 https://doi.org/10.1556/aalim.31.2002.1.3
  • Bekar, A. (2013). Tüketicilerin gıda güvenliğine yönelik tutumları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 23(2), 90-101.
  • Buccheri, C., Mammina, C., Giammanco, S., Giammanco, M., Guardia, M., Casuccio, A. (2010). Knowledge, attitudes and self-reported practices of food service staff in nursing homes and long-term care facilities. Food Control, 21, 1367-1373. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.04.010
  • EFSA (2019). Special Barometer Wave EB91.3. Food Safety in EU. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/Eurobarometer2019_Food-safety-in-the-EU_Full-report.pdf
  • Ergönül, B. (2013). Consumer awareness and perception to food safety: A consumer analysis. Food Control, 32, 461-471. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.01.018
  • Food and Agriculture Organization of the United Nation (2012). Improving Food Safety and Quality Along the Chain. http://www.fao.org/3/i2797e/i2797e.pdf
  • Hekimci, F. (2006). Tüketici Bilincinin Milli Ekonomiye Katkısı 10. Tüketici Konseyi, Ankara. www.tupadem.hacettepe.edu.tr
  • Kanadalı, E., Yazgan, Ş., Yalçınkaya Ö. (2019). Organic Production in Turkey. 4th International Conference on Advances in Natural and Applied Sciences. 17-19th June, 2019. Ağrı, Turkey. Abstract Book, s.751-757
  • Mahmutoğlu, T. (2007). Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda” Üretmek. Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
  • Onurlubas, E. (2015). Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi: Tokat İli Örneği. Doktora Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Özay, G. (2016) Sağlık Çalışanlarının Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • Şanlıer, N. (2009). The knowledge and practice of food safety by young and adult consumers. Food Control 20, 538–542
  • Tabachnick, B. G., Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th ed.). Boston: Allyn and Bacon.
  • Ulusoy, B. H., Çolakoğlu, N. (2018). What do they know about food safety? A questionnaire survey on food safety knowledge of kitchen employees in Istanbul. Food and Health, 4(4), 283-292. DOI: 10.3153/FH18028
  • Yılmaz E, Oraman, Y., İnan, İ. H. (2009). Gıda ürünlerine ilişkin tüketici davranışı dinamiklerinin belirlenmesi: Trakya örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 1-10.
  • Zorba, N.N.D., Kaptan, M. (2011). Consumer food safety per- ceptions and practices in a Turkish community. Journal of Food Protection, 74(11), 1922-1929. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-11-126

Consumers' Consciousness Level on Food Safety: Germany, Hungary and Turkey Comparison

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 179 - 189, 29.06.2022

Öz

Food safety is one of the most important topics for Turkey in the EU harmonization process. The aim of this study is to examine the food safety knowledge in Germany, Hungary, Turkey and to investigate the existing differences between them. For this purpose, survey was conducted with 300 people who aged 18 and older in Frankfurt, Budapest, İstanbul. The data obtained from the research were analyzed and descriptive statistical methods were used for the evaluation of the data. As a results of statistical findings, the food safety awareness level of German consumers is higher than Turkish and Hungarian consumers. It has been revealed that Hungarian consumers have a higher level of awareness about the risks in food than Turkish consumers and Turkish consumers have a higher level of awareness about the risks in food purchasing and preparation than Hungarian consumers. In this context, our study shows that Germany has a higher food safety awareness level than the other two countries and Turkey has smiler level of food safety awareness to Hungary, which is an EU member

Kaynakça

  • Artık, N. (2011). AB ve Türkiye Gıda Güvenliği Uygulamaları/Gıda Güvenliği Faslı. Tarım Öğretiminin 165. Yılı Konferansı, 10 Ocak 2011, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
  • Avrupa Komisyonu (2014). Türkiye 2014 İlerleme Raporu Brüksel: https://www.ab.gov.tr/files/ilerlemeRaporlariTR/2014_ilerleme_raporu_tr.pdf
  • Babaoğul, M., ve Şener, A. (2007). Tüketici Yazıları I, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Basımevi.
  • Baksh, K., Ganpat, W., Narine, L. (2015). Farmers’ knowledge, attitudes and perceptions of occupational health and safety hazards in Trinidad, West Indies and implications for the agriculture sector. Journal of Agricultural Extension and Rural Development, 7(7), 221-228.
  • Bal, H.S.G., Göktolga, Z.G., Karkacıer, O. (2006). Gıda güvenliği konusunda tüketici bilincinin incelenmesi (Tokat İli Örneği). Tarım Ekonomisi Dergisi, 12(1), 9-18.
  • Banati, D., ve Laner, Z. (2005). The food safety issue and the consumer behaviour in a transition economy: A case study of Hungary. Acta Alimentaria, 31(1), 21-36 https://doi.org/10.1556/aalim.31.2002.1.3
  • Bekar, A. (2013). Tüketicilerin gıda güvenliğine yönelik tutumları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 23(2), 90-101.
  • Buccheri, C., Mammina, C., Giammanco, S., Giammanco, M., Guardia, M., Casuccio, A. (2010). Knowledge, attitudes and self-reported practices of food service staff in nursing homes and long-term care facilities. Food Control, 21, 1367-1373. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.04.010
  • EFSA (2019). Special Barometer Wave EB91.3. Food Safety in EU. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/Eurobarometer2019_Food-safety-in-the-EU_Full-report.pdf
  • Ergönül, B. (2013). Consumer awareness and perception to food safety: A consumer analysis. Food Control, 32, 461-471. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.01.018
  • Food and Agriculture Organization of the United Nation (2012). Improving Food Safety and Quality Along the Chain. http://www.fao.org/3/i2797e/i2797e.pdf
  • Hekimci, F. (2006). Tüketici Bilincinin Milli Ekonomiye Katkısı 10. Tüketici Konseyi, Ankara. www.tupadem.hacettepe.edu.tr
  • Kanadalı, E., Yazgan, Ş., Yalçınkaya Ö. (2019). Organic Production in Turkey. 4th International Conference on Advances in Natural and Applied Sciences. 17-19th June, 2019. Ağrı, Turkey. Abstract Book, s.751-757
  • Mahmutoğlu, T. (2007). Gıda Endüstrisinde “Güvenli Gıda” Üretmek. Ankara: ODTÜ Yayıncılık.
  • Onurlubas, E. (2015). Tüketicilerin Gıda Güvenliği Konusunda Bilinç Düzeylerinin Ölçülmesi: Tokat İli Örneği. Doktora Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara
  • Özay, G. (2016) Sağlık Çalışanlarının Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • Şanlıer, N. (2009). The knowledge and practice of food safety by young and adult consumers. Food Control 20, 538–542
  • Tabachnick, B. G., Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th ed.). Boston: Allyn and Bacon.
  • Ulusoy, B. H., Çolakoğlu, N. (2018). What do they know about food safety? A questionnaire survey on food safety knowledge of kitchen employees in Istanbul. Food and Health, 4(4), 283-292. DOI: 10.3153/FH18028
  • Yılmaz E, Oraman, Y., İnan, İ. H. (2009). Gıda ürünlerine ilişkin tüketici davranışı dinamiklerinin belirlenmesi: Trakya örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 1-10.
  • Zorba, N.N.D., Kaptan, M. (2011). Consumer food safety per- ceptions and practices in a Turkish community. Journal of Food Protection, 74(11), 1922-1929. https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-11-126
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Merve Atınç 0000-0002-3392-3755

Tolga Kahraman 0000-0003-4877-6951

Yayımlanma Tarihi 29 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atınç, M., & Kahraman, T. (2022). Tüketicilerin Gıda Güvenliği Bilinç Düzeyleri: Almanya, Macaristan ve Türkiye Karşılaştırması. Aydın Gastronomy, 6(2), 179-189.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png