Tokat cuisine, rich in gastronomy with its wide variety and appetizing dishes, offers memorable experiences to the residents, visitors, guests, and tourists in Tokat. The most well-known taste of Tokat cuisine is Tokat kebab. ‘Tokat kebab’, made in the Tokat province, takes its name from the fact that it has been made in Tokat region for years with its unique preparation methods. It can be defined as a kebab prepared by combining its ingredients, shaping them according to its unique preparation methods and cooking it on a particular Tokat kebab stove. The current study aims to evaluate in a scientific framework the product definition, distinctive features, preparation methods, and registered features of Tokat kebab, one of the local and gastronomic products with geographical indication, by highlighting the significance of geographical indications and their contribution to tourism.
Gastronomy Geographical indication Tokat cuisine Tokat kebab Tourism
Gastronomi açısından zengin, çok çeşitli ve lezzetli yemekleri ile Tokat mutfağı, burada yaşayanlara, ziyaretçilerine, misafirlerine ve turistlere unutulamayacak deneyimler sunmaktadır. Tokat mutfağının en çok bilinen lezzeti Tokat Kebabıdır. Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada, coğrafi işaretler ve turizme sağladığı katkının önemine değinilip, Tokat’ın yöresel ürünlerinden coğrafi işaret tesciline sahip gastronomik bir ürün olan Tokat kebabının yapılış sürecinin bilimsel bir çerçevede değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)