The relation between food and migration plays a significant role in shaping culinary culture throughout history, with the history and geography of a region for both hosts and migrants influencing the available food resources within a particular culinary culture. This study undertakes a comprehensive examination of the evolution of three distinct culinary items: boyoz, sübye, and stuffed mussels. These foods represent an integral component and a rich heritage that has contributed to the development of Izmir cuisine. The study explores the influence of religion and ethnic cultures on the evolution of these foods, and how they have come to symbolize the culinary heritage of Izmir. A meticulous document analysis was conducted to trace the historical trajectory of these three symbolic foods, complemented by an examination of the impact of migrants and their diaspora on the evolution of the host's culinary culture. The findings of this study indicated that geographical and historical shifts have influenced the culinary traditions of these three symbolic foods, resulting in the adaptation of recipes influenced by interactions between migrants and the host population. Consequently, unique culinary products have emerged, which have also contributed to the tourism industry's gastronomy sector.
Izmir cuisine culture; gastronomy tourism; boyoz sübye stuffed mussel
Yemek ve göç arasındaki ilişki, tarih boyunca mutfak kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Hem ev sahipleri hem de göçmenler için bir bölgenin tarihi ve coğrafyası, belirli bir mutfak kültüründeki mevcut gıdalarını etkilemektedir. Bu çalışma, üç farklı mutfak öğesinin evrimini kapsamlı bir şekilde incelemektedir: boyoz, sübye ve midye dolma. Bu gıdalar, İzmir mutfağının gelişimine katkıda bulunan ayrılmaz bir bileşeni ve zengin bir mirası temsil etmektedir. Çalışma, bu yiyeceklerin evriminde dinin ve etnik kültürlerin etkisini ve İzmir'in mutfak mirasını nasıl sembolize ettiklerini araştırmaktadır. Bu üç sembolik yiyeceğin tarihsel seyrini izlemek için titiz bir belge analizi yapılmış, göçmenlerin ve diasporalarının ev sahibi mutfak kültürünün evrimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmanın bulguları, coğrafi ve tarihsel değişimlerin bu üç sembolik yiyeceğin mutfak geleneklerini etkilediğini ve göçmenler ile ev sahibi nüfus arasındaki etkileşimlerden etkilenen tariflerin uyarlanmasıyla sonuçlandığını göstermiştir. Sonuç olarak, turizm endüstrisinin gastronomi sektörüne de katkıda bulunan benzersiz mutfak ürünleri ortaya çıkmıştır.
İzmir mutfak kültürü; gastronomi turizmi; boyoz sübye midye dolması
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Tarım, Yiyecek ve İçeceğin Kültürel Çalışmaları, Gastronomi |
| Bölüm | Derleme |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 10 Temmuz 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2024 |
| Kabul Tarihi | 13 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)
