Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 239 - 243, 31.03.2016

Öz

Bu çalışmada Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen aşılı ve aşısız Crimson Tide ve Paskal karpuz çeşitleri antioksidan aktivite, toplam fenol, toplam karotenoid, p-karoten, likopen, fruktoz, glikoz, sakaroz, askorbik asit, pektinmetilesteraz, kitinaz, meyve eti rengi (L*, C*, Hue°\SÇKM, toplam asitlik, meyve uzunluğu, meyve çağı, meyve sap uzunluğu, meyve sapı kalınlığı kabuk kalınlığı, meyvedeki tohum sayısı ve tohum ağırlığı bakımından incelenmiştir. TZ148 üzerine aşılı Crimson Tide karpuz çeşidi antioksidan aktivite, toplam fenol ve SÇKM açısından en yüksek değerleri alırken, toplam karotenoid, p-karoten, likopen, toplam asitlik bakımından en düşük değerleri almıştır. Aşılı ve aşısız Paskal çeşidi antioksidan aktivite, toplam karotenoid, p-karoten, likopen, fruktoz, SÇKM, toplam asitlik ve kabuk kalınlığı açısından en yüksek değerleri almıştır.

Kaynakça

  • Abushita, A.A., Daood, H.G., Biacs, P.A., 2000. Change in carotenoids and antioxidant vitamins in tomato as a function of varietal and technological factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48:2075-2081.
  • Chisholm, D.N., Picha, D.H., 1986. Effect of citrus rootstocks on root distribution and leaf mineral content of ‘Orlando’ tangelo trees. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 100:1-4.
  • Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojileri Demeği Yayın No:34, s 201-237.
  • Dumas, Y., Dadomo, M., Lucca, G.D., Grolier, P., Di Lucca, G., 2003. Effects of environmental factors and agricultural techniques on antioxidant content of tomatoes. Journal of the Science of Food and Agriculture 83, 369-382.
  • FAO, 2012. http://faostat.fao.org/site/567/desktopdefault.aspx?pageid=567#ancor.
  • Fish, W.W., Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., 2002. A quantitative assay for lycopene that utilizes reduced volumes of organic solvents, J. of Food Composition and Analysis, 15:309-317.
  • Giovannucci, E., 1999. Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literatüre. J. of the National Cancer Institute, 91:317-331.
  • Gooday, G.W., 1995. Diversity of roles for chitinases in nature. In: Zakaria M.B., Wan Muda W.M., Abdullah M.P., (Eds.) Chitin and Chitosan. Malaysia:Penerbit Universiti Kebangsaan, p. 191-202.
  • Güçdemir, İ.H., 2006. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yayınları, Genel Yayın Numarası:231, Teknik Yayın Numarası:T.69. Ankara.
  • Karaman, M.R., 2012. Bitki Besleme. 1066s. Ankara.
  • Lenucci, M.S., Caccioppola, A., Durante, M., Serrone, L., De Caroli, M., Piro, G., Dalessandro, G., 2009. Carotenoid content during tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit ripening in traditional and high-pigment cultivars. Italian J. Food Sci. 4 (21):461-472.
  • Leskovar, D.I., Bang, H.J., Crosby, K., Maness, N., Franco, J.A., Perkins-Veazie, P., 2004. Lycopene, carbohydrates, ascorbic acid, and yield components of diploid and triploid watermelon cultivars are affected by deficit irrigation. J. Hort. Sci. Biotech., 79(3):75-81.
  • Muzzarelli, R.A.A., 1977. Chitin. Pergamon Pres, 163.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Pair, S.D., Roberts, W., 2001. Lycopene content differs among red-fleshed watermelon cultivars. J. Sci. Food Agric., 81:983-987.
  • Perkins-Veazie, P., 2002. Composition of orange, yellow, and red fleshed watermelon. Cucurbitacea 436-440.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., 2003. Watermelon lycopene degrades after low temperature storage. (Abst.) Hort Science 38:817
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Davis, A.R., Roberts, W., 2006. Carotenoid content of 50 watermelon cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54:2593-2597.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Clevidence, B., 2007. Watermelons and health. Acta Horticulture (ISHS) 731:121-128.
  • Rao, A.V., 2006. Tomatoes, Lycopene and Human Health. Preventing Chronic Diseases. Caledonian Science Press, Badalona, Spain.
  • Roberts, W., Fish, W.W., Bruton B.D., Popham, T.W., Taylor, M., 2005. Effects of watermelon grafting on fruit yield and quality. Hortscience, 40:871.
  • TÜİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2012, Erişim: Temmuz 2015.
  • Vural, H. Eşiyok, D., Duman, I., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi İzmir. 440 s.
  • Waterman, P.G., Mole, S., 1994. Why are phenolic compounds so important. In: Waterman, P.G., Mole, S. (Eds.), Analysis of Phenolic Plant Metabolites. Blackwell, Oxford, 61-63.
  • Wehner, T.C., 2008. Handbook of plant breeding, Vegetables I, Watermelon. Springer, Edit: Jaime Prohens and Femando Nuez., 381-418.
  • Wen, C.M., Tseng, C.S., Cheng C.Y., Lil, Y.K., 2002. Purification, characterization and cloning of a chitinase from Bacillus sp. NCTU2. Biotechnol Appl Biochem, 35:213-219.

Determination of Some Quality and Bioactive Properties Grafted onto Obese and TZ148 Rootstocks of "Crimson Tide" and "Pascal" Watermelon Varieties

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 239 - 243, 31.03.2016

Öz

In this study, grafted and ungrafted Crimson Tide and Paskal watermelon cultivars were grown in Alata Horticultural Research Institute to determine fruit antioxidant activity, total phenolic compounds, total carotenoid, P-caroten, lycopene, fructose, glucose, sucrose, ascorbic acid, pectinmetilesteras, citinaz, fruit flesh color (L*, C*, Hue°), soluble solids, titratable acidity, length of fruit, diameter of fruit, length of peduncle, thickness of peduncle, thickness of outer layer of pericarp, number of seed, weight of seed. The highest antioxidant activity, total phenolic compounds, soluble solids and the lowest total carotenoid, P-caroten, lycopene, titratable acidity were in Crimson Tide grafted on TZ148. The highest antioxidant activity, total carotenoid, P-caroten, lycopene, fructose, soluble solids, titratable acidity, thickness of outer layer of pericarp were grafted and ungrafted on Paskal watermelon varieties.

Kaynakça

  • Abushita, A.A., Daood, H.G., Biacs, P.A., 2000. Change in carotenoids and antioxidant vitamins in tomato as a function of varietal and technological factors. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48:2075-2081.
  • Chisholm, D.N., Picha, D.H., 1986. Effect of citrus rootstocks on root distribution and leaf mineral content of ‘Orlando’ tangelo trees. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 100:1-4.
  • Cemeroğlu, B., 2010. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojileri Demeği Yayın No:34, s 201-237.
  • Dumas, Y., Dadomo, M., Lucca, G.D., Grolier, P., Di Lucca, G., 2003. Effects of environmental factors and agricultural techniques on antioxidant content of tomatoes. Journal of the Science of Food and Agriculture 83, 369-382.
  • FAO, 2012. http://faostat.fao.org/site/567/desktopdefault.aspx?pageid=567#ancor.
  • Fish, W.W., Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., 2002. A quantitative assay for lycopene that utilizes reduced volumes of organic solvents, J. of Food Composition and Analysis, 15:309-317.
  • Giovannucci, E., 1999. Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literatüre. J. of the National Cancer Institute, 91:317-331.
  • Gooday, G.W., 1995. Diversity of roles for chitinases in nature. In: Zakaria M.B., Wan Muda W.M., Abdullah M.P., (Eds.) Chitin and Chitosan. Malaysia:Penerbit Universiti Kebangsaan, p. 191-202.
  • Güçdemir, İ.H., 2006. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yayınları, Genel Yayın Numarası:231, Teknik Yayın Numarası:T.69. Ankara.
  • Karaman, M.R., 2012. Bitki Besleme. 1066s. Ankara.
  • Lenucci, M.S., Caccioppola, A., Durante, M., Serrone, L., De Caroli, M., Piro, G., Dalessandro, G., 2009. Carotenoid content during tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit ripening in traditional and high-pigment cultivars. Italian J. Food Sci. 4 (21):461-472.
  • Leskovar, D.I., Bang, H.J., Crosby, K., Maness, N., Franco, J.A., Perkins-Veazie, P., 2004. Lycopene, carbohydrates, ascorbic acid, and yield components of diploid and triploid watermelon cultivars are affected by deficit irrigation. J. Hort. Sci. Biotech., 79(3):75-81.
  • Muzzarelli, R.A.A., 1977. Chitin. Pergamon Pres, 163.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Pair, S.D., Roberts, W., 2001. Lycopene content differs among red-fleshed watermelon cultivars. J. Sci. Food Agric., 81:983-987.
  • Perkins-Veazie, P., 2002. Composition of orange, yellow, and red fleshed watermelon. Cucurbitacea 436-440.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., 2003. Watermelon lycopene degrades after low temperature storage. (Abst.) Hort Science 38:817
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Davis, A.R., Roberts, W., 2006. Carotenoid content of 50 watermelon cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry 54:2593-2597.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J.K., Clevidence, B., 2007. Watermelons and health. Acta Horticulture (ISHS) 731:121-128.
  • Rao, A.V., 2006. Tomatoes, Lycopene and Human Health. Preventing Chronic Diseases. Caledonian Science Press, Badalona, Spain.
  • Roberts, W., Fish, W.W., Bruton B.D., Popham, T.W., Taylor, M., 2005. Effects of watermelon grafting on fruit yield and quality. Hortscience, 40:871.
  • TÜİK, 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri 2012, Erişim: Temmuz 2015.
  • Vural, H. Eşiyok, D., Duman, I., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi İzmir. 440 s.
  • Waterman, P.G., Mole, S., 1994. Why are phenolic compounds so important. In: Waterman, P.G., Mole, S. (Eds.), Analysis of Phenolic Plant Metabolites. Blackwell, Oxford, 61-63.
  • Wehner, T.C., 2008. Handbook of plant breeding, Vegetables I, Watermelon. Springer, Edit: Jaime Prohens and Femando Nuez., 381-418.
  • Wen, C.M., Tseng, C.S., Cheng C.Y., Lil, Y.K., 2002. Purification, characterization and cloning of a chitinase from Bacillus sp. NCTU2. Biotechnol Appl Biochem, 35:213-219.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Veysel Aras

Celile Aylin Oluk

Ebru Yazıcı

Zafer Karaşahin

Mustafa Ünlü

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Aras, V., Oluk, C. A., Yazıcı, E., … Karaşahin, Z. (2016). Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 239-243.
AMA Aras V, Oluk CA, Yazıcı E, Karaşahin Z, Ünlü M. Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):239-243.
Chicago Aras, Veysel, Celile Aylin Oluk, Ebru Yazıcı, Zafer Karaşahin, ve Mustafa Ünlü. “Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 239-43.
EndNote Aras V, Oluk CA, Yazıcı E, Karaşahin Z, Ünlü M (01 Mart 2016) Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 239–243.
IEEE V. Aras, C. A. Oluk, E. Yazıcı, Z. Karaşahin, ve M. Ünlü, “Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 239–243, 2016.
ISNAD Aras, Veysel vd. “Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 239-243.
JAMA Aras V, Oluk CA, Yazıcı E, Karaşahin Z, Ünlü M. Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45:239–243.
MLA Aras, Veysel vd. “Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 239-43.
Vancouver Aras V, Oluk CA, Yazıcı E, Karaşahin Z, Ünlü M. Obez ve TZ148 Anaçları Üzerine Aşılanmış Olan Crimson Tide ve Paskal Karpuz Çeşitlerinin Bazı Kalite ve Biyoaktif Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):239-43.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram