Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 231 - 236, 31.12.2017

Öz

Böğürtlen, ülkemiz için önemi artmakta olan bir üzümsü meyvedir. Bu araştırmada böğürtlen çeşitleri arasında görüntü ve lezzetiyle ön plana çıkan Prime–Ark® 45 böğürtlen çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada bu böğürtlen çeşidinin meyve kalite özellikleri; meyve iriliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM), asitlik, meyve dış rengi (L, a, b değerleri), meyve et sertliği, toplam fenol ve toplam antioksidan aktivitesi belirlenerek bu kalite özellikleri arasındaki ilişkiler de değerlendirilmiştir.

Kaynakça

  • Artık, N., 1993. Chemical Composition of Wild Apricot Pulp. Flüss Obst. In Fruit Processing.
  • Clark, J. R., 1999. The Blackberry Breeding Program at the University of Arkansas: Thirty plus Years of Progress and Developments fort the Future. ActaHorticulture 505:73–77.
  • Clark, J. R., J. N. Moore, J. Lopez–Medina, C. Finn and P. Perkins–Veazie, 2005. Prime–Jan (APF–8) and Prime–Jim (APF–12) Primocane Fruiting Blackberries. HortScience, 40:852–855.
  • Clark, J. R., 2008. Primocane–Fruiting Blackberry Breeding. HortScience, 43:1637–1639.
  • Clark, J. R. and P. Perkins–Veazie, 2011. APF–45 Primocane Fruiting Blackberry. HortScience April 2011 46:670–673.
  • Clark, J. R. and J. G. Strang, 2011. The Prime–Jan® and Prime–Ark® 45 Thorny Primocane–Fruiting Blackberry Trial at Kentucky State University. Fruit and Vegetable Research Report, 43, 18.
  • Connar, A. M., J. J. Luby, C. B. S. Tong, C. E. Finn and J. F. Hancock, 2002. Variation and Heritability Estimates for Antioxidant Activity. Total phenolic content and Anthocyanin Content in Blueberry Progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 1: 82–88.
  • Francis, F. J., 1980. Color Quality Evaluation of Horticultural Crops. Hort Science, 15(1):14–15.
  • Gerçekçioğlu, R., 1999. Tokat Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Böğürtlenlerin (Rubus fructicosus L.) Seleksiyonu Üzerinde Bir Araştırma. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 23(4):977–981.
  • Hancock, J. F., 1999. Strawberries. Cab International, Wallingfer, U.K.
  • Koca, I., B. Karadeniz, H. Çelik ve L. Demirsoy, 2008. Karadeniz Bölgesinde Yetişen Bazı Üzümsü Meyvelerin Özellikleri. Türkiye 10. Gıda Kongresi, Erzurum.
  • Moore, J. N., 1984. Blackberry Breeding. HortScience 19: 183–185.
  • Onur, C., 1977. Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin İntrodüksiyonu. Bahçe 8(1):24–32.
  • Prior, R. L., G. Cao, A. Martin, E. Sofic, J. McEwen, C.O. Brien, N. Lischner, M. Ehlenfeldt, W. Kalt, G. Krewer and C. M. Mainland, 1998. Antioxidant Capacity as Influenced by Total Phenolic and Anthocyanin Content, Maturity and Variety of Vaccinium species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46:2686–2693.
  • Stanton, M. A., J. C Scheerens, R. C. Funt and J. R. Clark, 2007. Floral Competence of Primocane–Fruiting Blackberries Prime–Jan and Prime–Jim Grown at Three Temperature Regimens. HortScience, 42:508–513.
  • Togay, A., 2005. Böğürtlen Şarabı Üzerine Bir Araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 1s.
  • Tosun, İ. ve N. Artık, 1998. Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. Gıda 23(6):403–413.
  • Tosun, İ. ve S. Yüksel, 2003. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi. Gıda Dergisi 28(3).
  • Jiao, H. and S. Y. Wang, 2000. Correlation of Antioxidant Capacities to Oxygen Radical Scavenging Enzyme Activies in Blackberry. J. Agric. Food Chem. 48:5672–5676.
  • Wang, S. Y. and H. S. Lin, 2000. Antioxidant Activity in Fruits and Leaves of Blackberry, Raspberry and Strawberry Varies with Cultivar and Developmental Stage. J. Agric. Food Chem. 48:140–146.
  • Veazie, P. P., 1995. Growth and ripening of Strawberry Fruit. (Ed: J. Janick). John. Whiley and Sons. Inc. Horticultural Review, 17:267–298.
  • Young, T. E., J. A. Juvik and J. G. Sullivan, 1993. Accumulation of the Components of Total Solids in Ripening Fruits of Tomato. Journal of the American Society for Horticultural Science, 112(2):286–292.

Determination of Some Fruit Quality Characteristics Of Prime–Ark® 45 Blackberry

Yıl 2017, Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 231 - 236, 31.12.2017

Öz

Blackberry is a berry fruit and its importance increasing recently for our country. In this study, Prime–Ark® 45, having desirable characteristics such as attractive and enthuastic flavor among the consumed blackberries were used. In this study, it was aimed to detect fruit quality characteristics such as fruit size, soluble solid content (TSS), titratable acidity, fruit external color (L, a, b, c and hue values), fruit firmness, total phenol and total antioxidant capacity and their relationship.

Kaynakça

  • Artık, N., 1993. Chemical Composition of Wild Apricot Pulp. Flüss Obst. In Fruit Processing.
  • Clark, J. R., 1999. The Blackberry Breeding Program at the University of Arkansas: Thirty plus Years of Progress and Developments fort the Future. ActaHorticulture 505:73–77.
  • Clark, J. R., J. N. Moore, J. Lopez–Medina, C. Finn and P. Perkins–Veazie, 2005. Prime–Jan (APF–8) and Prime–Jim (APF–12) Primocane Fruiting Blackberries. HortScience, 40:852–855.
  • Clark, J. R., 2008. Primocane–Fruiting Blackberry Breeding. HortScience, 43:1637–1639.
  • Clark, J. R. and P. Perkins–Veazie, 2011. APF–45 Primocane Fruiting Blackberry. HortScience April 2011 46:670–673.
  • Clark, J. R. and J. G. Strang, 2011. The Prime–Jan® and Prime–Ark® 45 Thorny Primocane–Fruiting Blackberry Trial at Kentucky State University. Fruit and Vegetable Research Report, 43, 18.
  • Connar, A. M., J. J. Luby, C. B. S. Tong, C. E. Finn and J. F. Hancock, 2002. Variation and Heritability Estimates for Antioxidant Activity. Total phenolic content and Anthocyanin Content in Blueberry Progenies. Journal of the American Society for Horticultural Science, 1: 82–88.
  • Francis, F. J., 1980. Color Quality Evaluation of Horticultural Crops. Hort Science, 15(1):14–15.
  • Gerçekçioğlu, R., 1999. Tokat Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Böğürtlenlerin (Rubus fructicosus L.) Seleksiyonu Üzerinde Bir Araştırma. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi 23(4):977–981.
  • Hancock, J. F., 1999. Strawberries. Cab International, Wallingfer, U.K.
  • Koca, I., B. Karadeniz, H. Çelik ve L. Demirsoy, 2008. Karadeniz Bölgesinde Yetişen Bazı Üzümsü Meyvelerin Özellikleri. Türkiye 10. Gıda Kongresi, Erzurum.
  • Moore, J. N., 1984. Blackberry Breeding. HortScience 19: 183–185.
  • Onur, C., 1977. Ahududu ve Böğürtlen Çeşitlerinin İntrodüksiyonu. Bahçe 8(1):24–32.
  • Prior, R. L., G. Cao, A. Martin, E. Sofic, J. McEwen, C.O. Brien, N. Lischner, M. Ehlenfeldt, W. Kalt, G. Krewer and C. M. Mainland, 1998. Antioxidant Capacity as Influenced by Total Phenolic and Anthocyanin Content, Maturity and Variety of Vaccinium species. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46:2686–2693.
  • Stanton, M. A., J. C Scheerens, R. C. Funt and J. R. Clark, 2007. Floral Competence of Primocane–Fruiting Blackberries Prime–Jan and Prime–Jim Grown at Three Temperature Regimens. HortScience, 42:508–513.
  • Togay, A., 2005. Böğürtlen Şarabı Üzerine Bir Araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, 1s.
  • Tosun, İ. ve N. Artık, 1998. Böğürtlenin (Rubus L.) Kimyasal Bileşimi Üzerine Araştırma. Gıda 23(6):403–413.
  • Tosun, İ. ve S. Yüksel, 2003. Üzümsü Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi. Gıda Dergisi 28(3).
  • Jiao, H. and S. Y. Wang, 2000. Correlation of Antioxidant Capacities to Oxygen Radical Scavenging Enzyme Activies in Blackberry. J. Agric. Food Chem. 48:5672–5676.
  • Wang, S. Y. and H. S. Lin, 2000. Antioxidant Activity in Fruits and Leaves of Blackberry, Raspberry and Strawberry Varies with Cultivar and Developmental Stage. J. Agric. Food Chem. 48:140–146.
  • Veazie, P. P., 1995. Growth and ripening of Strawberry Fruit. (Ed: J. Janick). John. Whiley and Sons. Inc. Horticultural Review, 17:267–298.
  • Young, T. E., J. A. Juvik and J. G. Sullivan, 1993. Accumulation of the Components of Total Solids in Ripening Fruits of Tomato. Journal of the American Society for Horticultural Science, 112(2):286–292.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Duygu Ayvaz Sönmez

Ebru Kafkas

Mustafa Aysan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2017
Kabul Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 46 Sayı: (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu

Kaynak Göster

APA Ayvaz Sönmez, D., Kafkas, E., & Aysan, M. (2017). Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe, 46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu), 231-236.
AMA Ayvaz Sönmez D, Kafkas E, Aysan M. Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. Aralık 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):231-236.
Chicago Ayvaz Sönmez, Duygu, Ebru Kafkas, ve Mustafa Aysan. “Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık 2017): 231-36.
EndNote Ayvaz Sönmez D, Kafkas E, Aysan M (01 Aralık 2017) Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe 46 (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu 231–236.
IEEE D. Ayvaz Sönmez, E. Kafkas, ve M. Aysan, “Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, ss. 231–236, 2017.
ISNAD Ayvaz Sönmez, Duygu vd. “Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe 46/(Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu (Aralık2017), 231-236.
JAMA Ayvaz Sönmez D, Kafkas E, Aysan M. Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46:231–236.
MLA Ayvaz Sönmez, Duygu vd. “Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 46, sy. (Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu, 2017, ss. 231-6.
Vancouver Ayvaz Sönmez D, Kafkas E, Aysan M. Prime–Ark® 45 Böğürtlen Çeşidinde Bazı Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2017;46((Özel Sayı 1) 5. Uluslararası Üzümsü Meyveler Sempozyumu):231-6.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram