Yazar Kılavuzu
Bartın Orman Fakültesi Dergisi’nin (BAROFD) amacı, orman ve orman endüstrisi alanlarında temel ve uygulamalı araştırmalar ile geliştirme çalışmaları arasında bir denge sağlamaktır. Dergi ayrıca mühendislik detayları, kavramlarının değerlendirilmesi ve modellenmesine vurgu yaparak, ormancılık ve orman endüstrisi ile ilgili tüm alanlarda orijinal araştırmaların hızlı bir şekilde yayınlanması için bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Temel araştırma makaleleri ve derleme önerileri memnuniyetle karşılanmaktadır.
Makale Yapısı
Makaleler açık ve öz bir şekilde yazılmalıdır. Yazarlar materyallerini tek, iyi yapılandırılmış ve kısa bir makalede sunabilmelidirler. Makaleleri yazarken şu sırayı izleyin: Başlık, Yazarlar, Kurumlar, Özet, Anahtar Kelimeler, Ana Metin, Teşekkürler, Yazar Katkıları, Çıkar Çatışması, Ek, Referanslar.
Gönderim Kontrol Listesi
Makaleyi dergiye göndermeden önce bu listeyi kullanarak son bir kontrol yapabilirsiniz. Daha fazla ayrıntı için Yazım Kılavuzuna bakınız. Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
• Bir yazar, e-posta adresi ve tam posta adresi ile sorumlu yazar olarak atanmıştır.
• Gerekli tüm dosyalar yüklendi:
• Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Bölümlere Ayırma - Numaralandırılmış Bölümler
Makalenizi açıkça tanımlanmış ve numaralandırılmış bölümlere ayırın. Alt bölümler numaralandırılmamalıdır. Her başlık ayrı bir satırda görünmelidir.
Giriş
Çalışmanın amaçlarını belirtin ve ayrıntılı bir literatür taraması veya sonuçların bir özetinden kaçınarak yeterli bir arka plan sağlayın.
Materyal ve Yöntem
Çalışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini detaylı şekilde anlatılmalıdır. Bağımsız bir araştırmacının çalışmayı tekrarlayabilmesi için yeterli ayrıntı sağlayın. Daha önce yayınlanmış yöntemler özetlenmeli ve bir referans ile belirtilmelidir. Önceden yayınlanmış bir yöntemden doğrudan alıntı yapılıyorsa, tırnak işaretleri kullanılmalı ve kaynak belirtilmelidir. Mevcut yöntemlerde yapılan herhangi bir değişiklik de tanımlanmalıdır.
Bulgular
Bulgular net ve öz olmalıdır.
Tartışma
Bu bölüm, çalışmanın sonuçlarının önemini tartışmalı, tekrar etmemelidir. Genellikle Bulgular ve Tartışma bölümleri birleştirilir. Yayınlanmış literatürün geniş çapta atıfta bulunulmasından ve tartışılmasından kaçının.
Sonuçlar
Çalışmanın ana sonuçları, kısa bir Sonuçlar bölümünde sunulabilir ve bu bölüm bağımsız olarak veya Tartışma ya da Sonuçlar ve Tartışma bölümünün bir alt bölümü olarak yer alabilir.
Ekler
Birden fazla ek varsa, A, B, vb. olarak tanımlanmalıdırlar.
Başlık, Özet ve Yazar Bilgileri
• Başlık: Kısa ve bilgilendirici. Başlıklar genellikle bilgi erişim sistemlerinde kullanılır. Kısaltmalar ve formüllerden mümkün olduğunca kaçının.
• Öz: Kısa ve özlü bir öz gereklidir. Öz, araştırmanın amacını, temel sonuçları ve önemli çıkarımları kısaca belirtmelidir. Öz, makaleden ayrı olarak sunulabilir, bu nedenle tek başına ayakta durabilmelidir. Bu nedenle, referanslardan kaçınılmalıdır; ancak zorunlu ise yazar(lar) ve yıl(lar) belirtilmelidir. Ayrıca, standart olmayan veya yaygın olmayan kısaltmalar da kullanılmamalıdır; ancak zorunlu ise ilk kez özetten bahsedildiğinde tanımlanmalıdır. Öz, 200 (en az) ila 250 (toplamda özet-abstract 2. sayfaya geçmeyecek şekilde uzatılabilir). Yazarlar, makaleye maksimum beş anahtar kelime eklemelidir.
• Yazar İsimleri ve Kurumlar: Lütfen her yazarın adının doğru yazıldığından emin olun. Yazarların bağlı olduğu kurumların adresleri adların altına yazılmalıdır. Bir yazarın ismi hemen ardından küçük harfle yazılan bir üst simge ile yazarın adresiyle ilişkilendirilmelidir. Her kurumun tam posta adresi verilmelidir.
• Sorumlu Yazar: Hakem değerlendirme ve yayın sürecinin her aşamasında iletişimi sağlayacak yazar açıkça belirtilmelidir. Yazarın e-posta adresinin verilmesi ve iletişim bilgilerinin güncel tutulduğundan emin olunmalıdır.
Kısaltmalar
Bu alanda standart olmayan kısaltmalar, makalenin ilk sayfasında bir dipnotta tanımlanmalıdır. Kısaltmalar özetten bahsedildiğinde ilk kez tanımlanmalıdır ve makale boyunca tutarlılık sağlanmalıdır.
Teşekkür
Teşekkür bölümü, makalenin sonunda Referanslar'dan önce yer almalıdır. Çalışmaya yardım eden kişiler burada listelenmelidir. Örneğin, dil yardımı, yazım desteği veya makaleyi gözden geçirme yardımı sağlayanlar. Fon kaynakları şu şekilde belirtilmelidir:
• Bu çalışma TÜBİTAK [hibe numarası xxxx, yyyy] ve Bartın Üniversitesi BAP [hibe numarası zzzz] tarafından desteklenmiştir.
Araştırma için herhangi bir fon sağlanmamışsa, şu cümle eklenmelidir: "Bu araştırma, kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen sektörlerden fon almamıştır."
Birimler
Tüm ölçümler ve veriler SI birimlerinde verilmelidir; eğer SI birimleri mevcut değilse, uluslararası kabul görmüş birimlerde belirtilmelidir. Herhangi bir sembol veya birim ilk kez kullanıldığında bir dipnot ekleyin.
Matematiksel Formüller
Ayrıntılı matematiksel tartışmalar ek bölümüne yerleştirilmelidir. Denklemler ve formüller yazılmalıdır. Denklemler ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Şekil ve Tablo Başlıkları
Her Şekil ve Tablo bir başlığa sahip olmalıdır. Her şekil ve tabloya İngilizce/Türkçe başlık ekleyin.
Referanslar
BAROFD Standart Referans Stili: American Psychological Association (APA 6. Baskı)
Lütfen, APA referans stil kılavuzunu indirmek için bağlantıya tıklayın.
Bartin Orman Fakultesi Dergisi Editorship,
Bartin University, Faculty of Forestry, Dean Floor No:106, Agdaci District, 74100 Bartin-Turkey.
Tel: +90 (378) 223 5094, Fax: +90 (378) 223 5062,
E-mail: bofdergi@gmail.com