Bu çalışma, 2010-2015 yıllarında yağışa bağlı koşullarda farklı lokasyonlardaki ön verim, verim ve
bölge verim denemelerindeki ekmeklik buğday genotiplerinin kalite performanslarının belirlenmesi ve
seleksiyon kriteri olarak değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada bazı kalite özellikleri, (bin
tane ağırlığı, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, reolojik özellikler (miksograf, farinograf) ve ekmek
hacmi) incelenmiştir. Yağışa bağlı koşullarda 2218 ekmeklik buğday genotipinin kalite analizleri yapılmıştır.
Bu analizler sonucu 178 genotipin kalite yönü ile ileri kademelere aktarılması sağlanmıştır. Islah programı
kapsamında 2010-2015 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucunda yağışa bağlı koşullardaki ön verim,
verim ve bölge verim denemelerine ait materyalde seçilen hatlarda ortalama bin tane ağırlığı 34.14 g, protein
oranı %12.87, Zeleny sedimantasyon değeri 42.24 ml, miksograf gelişme süresi 3.11 dk, farinograf su
absorbsiyonu %60.69 ve ekmek hacmi 445.50 cm3 olarak tespit edilmiştir.
This study was conducted to determine quality performances and evaluate as selection criteria of
quality traits of bread wheat genotypes in pre-yield, yield and advanced yield trials in rainfed conditions at
different locations in the 2010-2015. Some quality traits (thousand grain weight, protein content, Zeleny
sedimentation value, rheological traits (mixograph, farinograph) and bread volume) were investigated in this
research. Quality analyzes were done of 2218 bread wheat genotypes in rainfed conditions. It has been
contributed to be transferred 178 genotypes to advanced levels in terms of quality traits. As a result of
studies; mean values of selected lines of pre-yield, yield and advanced yield trials in rainfed conditions
between the years 2010-2015; thousand kernel weight 34.14 g, protein content 12.87%, Zeleny sedimentation
value 42.24 ml, mixograph development time 3.11 min, farinograph water absorption 60.69% and bread
volume 445.50 cm3 were determined as.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2 |