Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, bütün dünyadaki seçkin Türkçe öğretimi araştırmalarını akademisyenlere, eğitimcilere ve Türkçe sevdalılarına duyurmayı amaçlamaktadır.
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi’nin yayım kapsamını aşağıdaki konular oluşturmaktadır:
Yabancılara Türkçe öğretimi
İkinci dil olarak Türkçe öğretimi
Çok dillilere Türkçe öğretimi
İki dilli Türk çocuklarına Türkçe öğretimi
Çocuklara Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi
Türk soylulara Türkçe öğretimi
Yurt dışında yaşayan Türklerin dil ve kültür sorunları
Göçmenlere dil öğretimi
Göçmen sorunları
Göçmen kültürleri
Dergiye gönderilecek makalenin daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış olması ve başka bir derginin yayım süreci dâhilinde bulunmaması gerekmektedir.
Dergide Türkçe makalelerin yanı sıra İngilizce makaleler de yayımlanabilir.
Dergiye gönderilen makale, yayıma uygunluk açısından incelendikten sonra (yayıma uygun görülmeyen makaleler sürece dâhil edilmez) iki hakeme gönderilir. Hakemlerin değerlendirmeleri sonucunda iki hakem tarafından yayımlanabilir raporu alan makale, bir sonraki sayıda yayımlanır. Hakem raporlarının birisinin olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu durumda makalenin yayımlanıp yayımlanmamasına üçüncü hakemin raporuna göre karar verilir.
Makaleler, hakemlere doğrudan sistem üzerinden (yazarın yüklediği dosyada değişiklik yapılmadan) yönlendirilmektedir. Makale üzerinde yazar-hakem gizliliğini sağlama adına makalenin sahibini tanımlayıcı herhangi bir bilgi olmamalıdır. Bu nedenle gerek makale içerisinde gerekse dosya adında yazar isim / isimlerine yer verilmemelidir.
Makalelerde kullanılacak kısaltmalarda TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi’ne gönderilecek makalelerin aşağıdaki makale şablonuna göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi Şablonu Sayfa Düzeni
Kâğıt boyutu olarak A4 boyutu dikey olarak esas alınmalıdır.
Kenar Boşlukları
Alt: 2,5 cm
Üst: 2,5 cm
Sol: 2,5 cm
Sağ: 2,5 cm
Satır Aralıkları
Makalenin tamamında uygulanacak satır aralıkları şu şekildedir:
Önce: 6 nk
Sonra: 0 nk
Satır Aralığı: Birden çok
Değer: 1,15
Yazı Tipi ve Punto
Makalelerin Times New Roman yazı tipi ile hazırlanması gerekmektedir. Makalede bazı karakterleri karşılamak adına farklı yazı tipleri kullanılabilir. Bu yazı tiplerinin de makale ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.
Kullanılacak punto büyüklükleri şu şekildedir
Yazar kurum ve iletişim bilgileri: 9 Punto
Öz ve Abstract: 9 Punto, Normal
Metin: 11 Punto, Normal
Dipnotlar: 9 Punto, Normal
Tablolar: 9 Punto, Normal
Tablo, şekil, fotoğraf vb. açıklamaları: 10 Punto, normal
Extended Abstract: 10 Punto, Normal
Kelime Sayısı
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi’ne gönderilecek makalelerdeki kelime sayısı ekler hariç dokuz bini aşamaz.
Başlık
Çalışmanın başlığı, içeriğini açık şekilde yansıtmalı ve kapsayıcı nitelikte olmalıdır. Makale başlığında ve metin içindeki başlıklarda sözcüklerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır.
Öz
Çalışmanın amacını, kapsamını, yöntemini, sonuçlarını, öne çıkan yanlarını ve özgün değerini açık ve kısa bir şekilde yansıtmalıdır. Öz, 150-200 sözcük ile sınırlandırılmalıdır.
Anahtar Sözcükler
Çalışmanın üzerinde şekillendiği sözcüklerden en az 3, en fazla 5 tanesinin seçilmesiyle oluşturulmalıdır.
Abstract ve Keywords
Türkçe Öz ve Anahtar sözcüklerin İngilizceye çevirisinden oluşmalıdır.
Extended Abstract:
Yayınlanacak makalelerde 500-1000 kelimeden oluşan geniş İngilizce özet yer almalıdır. Geniş İngilizce özet bölümüne kaynaklar kısmından sonra yer verilmelidir. Bu özet makalenin temel fikirlerinin tümünü kapsayacak biçimde, paragraflar hâlinde olmalıdır.
Giriş
Araştırma konusunun dayandığı temel, alanyazındaki karşılığı, araştırmanın önemi, araştırmanın problem durumu ve araştırmanın amaçları giriş kısmında belirtilmelidir.
Yöntem
Araştırmanın türü, evreni, örneklemi / araştırma grubu, veri toplama teknikleri, veri toplama araçları ve bunların geçerliği ve güvenirliği, verilerin analizi ile gerekli çalışmalarda etik kurul onayı yöntem kısmında ele alınmalıdır.
Bulgular
Elde edilen bulgular, çalışmanın amacı ve problem durumunu destekler biçimde ilgili tablo, şekil, grafik veya resimlerle gösterilmelidir.
Tartışma
Ulaşılan bulgular alanyazın ve yazar yorumları ile tartışılmalıdır.
Sonuç
Tartışmalar doğrultusunda beliren düşünceler açıklamalı olarak dikkate sunulmalıdır.
Öneriler
Çalışmanın tartışma ve sonucuna uygun araştırma konusu ile ilgili önerilerde bulunulmalıdır.
Kaynaklar
Kaynak gösterilirken APA 7 yazım kılavuzu dikkate alınmalıdır. Metin içi gönderme ve atıflar tam metnin diline uygun verilmelidir. Türkçe tam metin için Türkçe kaynak gösterme usul ve esasları, İngilizce tam metin için İngilizce kaynak gösterme usul ve esasları dikkate alınmalıdır.
Kitap kaynak gösterme:
Metin içinde:
(Alyılmaz, 2017, s. 25)
Kaynaklar bölümünde:
Alyılmaz, S. (2017). Türkçede nesne tekrarlı fiiller. Kesit Yayınları.
Makale Kaynak Gösterme:
Metin içinde:
(Alyılmaz ve Alyılmaz, 2018, s. 36).
Kaynaklar bölümünde:
Alyılmaz, S. ve Alyılmaz, C. (2018). Ağız bilimi çalışmalarının Türkçe öğretimi açısından önemi. Türk Dünyası, 45, 7-38.
Tez Kaynak Gösterme:
Metin içinde:
(Er, 2015, s. 33)
Kaynaklar bölümünde:
Er, O. (2015). Yabancılara Türkçe öğretimi uygulamalarının kültürel farkındalık oluşturma açısından incelenmesi. [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Atatürk Üniversitesi.
Ekler
Çalışmanın en sonunda adlandırılarak verilmelidir.
Tablo, Şekiller ve Görseller
Her tablo, şekil ve görsele ait numaralandırılmış adlandırma bulunmalıdır. Bu adlandırmalar 10 punto olmalıdır. Tablolarda tablonun üstünde normal, şekil ve görsellerde altında italik olarak gösterilmelidir.
Diğer Hususlar
Yukarıda belirtilen ilkelere uymayan makaleler kesinlikle değerlendirilmeye alınmayacaktır.
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, gönderilen makaleleri yayımlayıp yayımlamama, gerekli gördüğü durumlarda makaleler üzerinde düzeltmeler yapma hakkına sahiptir. Gönderilen yazıların yayımlanma hakkı dergi yönetimine aittir. Dergide yayımlanmış bir yazının hukuki sorumluluğu ise yazarına aittir ve dergiyi bağlayıcı bir durum söz konusu değildir.
Dergide yayımlanan yazılar, dergi yönetimin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz ve başka bir yerde (matbu olarak veya internet ortamında) tekrar yayımlanamaz. Dergiye makale gönderen yazar, bu ilkeleri kabul etmiş sayılır.
Makalelerin Gönderilmesi
Yukarıdaki ilkelere uygun olarak hazırlanmış makaleler, Makale Takip Sistemi üzerinden gönderilmelidir.
ETİK SORUMLULUKLAR VE POLİTİKALAR (PUBLICATION ETHICS AND PUBLICATION MALPRACTICE STATEMENT)
Yayın Etiği Beyanı: Yayınlama sürecine dâhil olan tüm tarafların (yazarlar, yayın kurulu ve hakemler) etik davranış standartlarına uygun karar vermesi gerekir. Yüksek etik standartları garanti altına almak için Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, tüm taraflar için uluslararası standartlar geliştirmiştir. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, tüm tarafların bu standartlara uymalarını beklemektedir. En iyi yayın etiği standartları desteklenir ve yayın yanlış uygulamalarına (publication malpractices) karşı mümkün olan tüm önlemler alınır. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi yayıncı olarak, yayıncılığın tüm aşamalarında vesayet görevini son derece ciddiye alır, etik ve diğer sorumluluklarını kabul eder.
Yazarlar için Uluslararası Standartlar
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, bir makalenin tüm yazarlarından imzalı bir başvuru mektubu istemez ve yazarlara emir verici uygulamalarda bulunmaz. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi'ne başvuran tüm yazarların uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.
Yazarlar, yazılarının orijinal eserleri olduğunu onaylamalıdır. İntihal, uydurmacılık, sahtecilik, yinelenen yayın, veri üretimi… yasaktır.
Yazarlar araştırmaya katılanlara fiziksel ve yasal zarar vermemelidirler ve psikolojik istismarda bulunmamalıdırlar. Ayrıca yazarlar araştırmalarına katılanlara özel yaşama gizlilik ve anonimlik garantisi vermelidirler.
Yazarlar araştırmayı destekleyen kişileri ya da kurumları (sponsor) tanımlanmalıdır. Yazarlar, makalenin daha önce yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylamalıdır. Yazarlar, yazılarının oluşturulmasında kullanılan tüm kaynakları kaynak listesine eklediğinden emin olmalıdır. Bir yazar yayınlanmış eserinde önemli bir hata veya yanlışlık olduğunu keşfettiğinde, derhal Dergi editörünü veya yayıncısını haberdar etmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iş birliği yapmak zorundadır.
Yazarlar, herhangi bir çıkar çatışmasıyla ilgili durumu Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi’ne bildirmelidir.
Yayın Kurulu için Uluslararası Standartlar
Editörlerin ve Yayın Kurulunun üyelerinin Yayın Kurulu uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi'nin editörünün ve yayın kurulu üyelerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.
Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazılara ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır. Yayın kurulu, gönderilen yazılar için yayın kararları almaktan sorumludur. Yayın Kurulu, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmelidir. Yayın Kurulu, Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi’nin kalitesini yükseltmek için çaba sarf etmelidir. Yayın Kurulu bilimsel kaliteye ve orijinalliğe en üst düzeyde önem vermelidir. Yayın Kurulu gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekilmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazır olmalıdır.
Hakemler için Uluslararası Standartlar
Hakemlerin hakemlik davetini kabul ettikten sonra Hakemlik uluslararası standartlarına uyması gerekmektedir. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi'nin hakemlerinin uluslararası standartlara (Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) belirlediği etik ilkeler. https://publicationethics.org/) gönüllü olarak uyması beklenir.
Hakemler yazıya ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
Hakemler, makalenin yayınlanmasını reddetmek için sebep olabilecek tüm bilgileri Editör Kurulu'nun dikkatine sunmalıdır.
Hakemler, makaleleri bilimsellik açısından değerlendirmelidir.
Hakemler, yazıları yalnızca özgünlüklerine, önemlerine ve derginin alanlarına uygunluğuna göre objektif olarak değerlendirmelidirler.
Hakemler yazarlardan bağımsızdır. Yazar veya yazarlarla aynı kurumda çalışanlar hakem olarak görev yapamaz.
Hakemler, herhangi bir çıkar çatışması hakkında Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi'ne bildirimde bulunmalıdır.
Tüm yazılar Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi tarafından iThenticate aracı kullanılarak intihal kontrolü altında tutulmaktadır. Yazarlar, öz-intihal dâhil, intihaldan kesinlikle kaçınmalıdır. Benzerlik raporunun %20’yi geçen sonuçlarının bulunduğu yazılar Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi tarafından yayımlanmayacaktır. Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi'ne gönderilen makaleler orijinal olmalı ve basılmamalı veya başka bir yerde yayınlanmaya sunulmamalıdır.
Editör, makalelerin yayınlanmasını belirlemek ve kötü niyetli davranışları (misconduct) önlemek için gönderilen makaleleri iyice kontrol eder. Bir araştırma kötü niyetli olarak tanımlanırsa, editörün ve hakemlerin geri bildirimlerine göre, yazının geri çekilmesinden veya düzeltilmesinden ilgili yazar sorumludur.
Bezgek Yabancılara Türkçe Öğretimi Dergisi, editörlerin gönderilen yazıların orijinalliğini doğrulamasına yardımcı olan bir girişim olan CrossCheck'in bir üyesidir.
Onay Politikası
Yazar veya yazarlar etik ve yasal standartlara uymalıdır ve araştırmaya katılanlara aşağıdaki koşullar bildirilmelidir:
Araştırmanıza katılanlar onlar hakkında bir araştırma yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, katılımın gönüllü olduğu, katılmayı reddetmenin bir cezası olmadığı ve katılımcıların herhangi bir zamanda ceza almadan çekilebilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, araştırmanızın amacı ve araştırmada izleyeceğiniz prosedür hakkında bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, araştırma ile ilgili soruların yanıtları için size ulaşabilecekleri iletişim bilgileri konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, işbirliği yapmayı kabul etmeleri durumunda onları etkileyebilecek herhangi bir risk ve rahatsızlık varsa katılımcılara bildirilmesi gerekir.
Araştırmanıza katılanlar, katılımın olası doğrudan yararlarının (örneğin makalenin veya bölümün bir kopyasının alınması) olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.
Araştırmanıza katılanlar, gizliliğinin nasıl korunacağı konusunda bilgilendirilmelidir.
Dergiye makale kabulu veya süreç işlemleri ile ilgili herhangi bir işlem ücreti talep etmemektedir.