Yenilebilir filmler oldukça popüler bir araştırma konusu olmuştur. İkincil bir ambalaj olarak geliştirilen yenilebilir filmler, birincil ambalajın aksine, gıda ile tüketilebilmekte, gıdanın muhafazası veya zenginleştirilmesine doğrudan etki gösterebilmektedir. Bu filmlerin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla çeşitli plastikleştiriciler kullanılmaktadır. Söz konusu film çözeltilerinin gıda işlemede kullanılabilmesi için pompalanabilir olması ve kısa sürede film oluşturabilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, iki farklı protein ve beş farklı plastikleştirici ile hazırlanan film oluşturabilen çözeltilerin üç farklı sıcaklıkta viskozitesi araştırılmıştır. Protein olarak soya proteini ve jelatin %1, 2 ve 5 olmak üzere üç farklı konsantrasyonda kullanılmıştır. Plastikleştirici olarak gliserol, sorbitol, sükroz, polietilen glikol 200 ve polietilen glikol 400; protein konsantrasyonuna göre %20, 40 ve 60 olmak üzere üç farklı oranda kullanılmıştır. Elde edilen film oluşturabilen çözeltilerin viskozitesi 30, 45 ve 60°C’de Brookfield DVIII Ultra reometre kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar, soya proteini kullanılan örneklerde protein oranının %1’den5’e çıkması durumunda viskozitenin 10 kata kadar arttığını göstermektedir. Jelatin örneklerindeki viskozite artışı ise yaklaşık olarak 3 kat kadardır. Film çözeltilerinin sıcaklığı 30’dan 60°C’ye çıkarıldığında bu çözeltilerin viskozitesinde yaklaşık %50 oranında azalma olduğu saptanmıştır. Plastikleştirici konsantrasyonu, özellikle düşük protein oranlarında kullanılan plastikleştirici miktarının birbirine yakın olması nedeniyle viskozite üzerine önemli bir etki göstermemiştir. Diğer taraftan, plastikleştirici çeşidi, özellikle %60 gibi yüksek kullanım oranlarında viskozite üzerinde önemli farklılıklara neden olmuştur. Sorbitol ve sükrozun genel olarak daha yüksek viskoziteye neden olduğu gözlenmiştir. Bu çalışma, hem taşıyıcı polimerin hem de plastikleştirici konsantrasyonu ve çeşidinin film çözeltilerinin viskozitesi üzerine önemli etkileri olduğunu göstermiştir.
Yenilebilir Film Jelatin Soya Proteini Viskozite Plastikleştirici
Edible films have become a popular research topic. Unlike primary packaging, edible films, which are developed as secondary packaging, can be consumed with food and can directly impact food preservation or enrichment. Various plasticizers are used to improve the mechanical properties of these films. For these film solutions to be usable in food processing, it is essential that they are pumpable and able to form a film in a short time. In this study, the viscosity of film-forming solutions prepared with two different proteins and five different plasticizers was investigated at three different temperatures. Soyprotein and gelatin were used as proteins at three different concentrations of 1, 2, and 5%. Glycerol, sorbitol, sucrose, polyethylene glycol 200, and polyethylene glycol 400 were used as plasticizers in three different ratios of 20, 40, and 60% based on protein concentration. The viscosity of the obtained film forming solutions was measured at 30, 45, and 60°C using a Brookfield DVIII Ultra rheometer. The results show that in samples with soy protein, the viscosity increased up to 10 times when the protein ratio increased from 1 to 5%. In gelatin samples, this increase was approximately 3 times. The viscosity of the film solutions decreased by about 50% when the temperature was raised from 30 to 60°C. The plasticizer concentration did not generally have a significant effect on viscosity, due to the similarity in plasticizer amounts used at low protein levels. On the other hand, the type of plasticizer caused significant differences in viscosity, especially at high levels of use such as 60%. Sorbitol and sucrose resulted in higher viscosity in general. This study demonstrated that both the carrier polymer and the concentration and type of plasticizer have significant effects on the viscosity of film solutions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |