This study pointed out that the current era presents problems that are quite difficult to solve compared to previous centuries in terms of the sustainability of agricultural production. Traditional production methods are no longer sufficient to overcome these problems, which we can define as multiple risks, and therefore the scientific knowledge revealed by agricultural research and agricultural technologies is used. It is emphasized that agricultural production planning should be done. The first part of the study focuses on the multiple risks faced by the agricultural sector and the concept of sustainability and innovation in agriculture as the basic components of the conceptual framework. In the second part of the study, R&D pilot project applications led by the FAO (Food and Agricultural Organization of United Nations) and other international institutions in ensuring the security of food supply in the world and combating hunger are examined. In the third part of the study, Türkiye's situation in agricultural innovation on the 100th anniversary of the Republic is discussed and the advances in agricultural technologies and policy strategies of the Netherlands, as world leader country in agricultural technology and innovation are examined. The conclusion part presents some strengths and weaknesses of Türkiye on agricultural innovation process and discuss how Türkiye improve its own key agricultural technology investments in order to ensure sustainable agricultural production and food supply security against climate changes.
Agricultural innovation, 100th Anniversary of the Turkish Republic Agricultural innovation in Turkey Sustainability in agriculture
Bu çalışmada, içinde bulunduğumuz yüzyılın tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önceki yüzyıllara göre çözülmesi oldukça güç sorunlar ortaya koyduğuna dikkat çekilerek, çoklu riskler olarak tanımlayabileceğimiz bu sorunların üstesinden gelmek için geleneksel üretim yöntemlerinin artık yeterli olmadığı, dolayısıyla tarımsal araştırmaların ve tarım teknolojilerinin ortaya koyduğu bilimsel bilginin kullanıldığı bir tarımsal üretim planlaması yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmanın birinci kısmında kavramsal çerçevenin temel bileşenleri olarak tarım sektörünün karşılaştığı çoklu riskler ve tarımda sürdürülebilirlik kavramı ve inovasyon üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın ikinci kısmında, dünyada gıda arzı güvenliğinin sağlanması ve açlıkla mücadelede Birleşmiş Milletler’in Gıda ve Tarım Örgütü, FAO’nun (Food and Agricultural Organization) ve diğer uluslararası kurumların önderlik ettiği Ar-Ge pilot proje uygulamaları incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü kısmında, Cumhuriyetin 100. Yılında tarımsal inovasyonda Türkiye’nin durumu ele alınmakta ve tarım teknolojileri ve tarımsal inovasyonda dünya lideri olan Hollanda’nın bu alanındaki ilerlemeleri ve politika stratejileri ortaya konmaktadır. Sonuç bölümünde de iklim değişikliklerine karşı sürdürülebilir bir tarımsal üretim ve gıda arzı güvenliğini sağlayabilmek için Türkiye’nin kendi tarım teknolojisi yatırımları nasıl geliştirilebilir konusunda fırsatlar ve tehditler ortaya konulmaktadır.
Tarımsal inovasyon Cumhuriyetin 100. yılı Türkiye'de tarımsal inovasyon tarımda sürdürülebilirlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kamu Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
The Journal is committed to upholding the highest standarts of publication ethics and takes all possible measures against any publication malpratices. Submitting researches by all authors mean that they assured their manuscripts are original and attest that the submitted papers represent their contributions and have not been copied or plagiarized in whole or in part from other works. All submissions will be checked by iThenticate before being sent to reviewers according to the Journal's Zero Tolerance on the Plagiarism Policy