Cilt: 17 Sayı: Özel Sayı, 26.09.2024

Yıl: 2024

Derleme Makale

Araştırma Makalesi

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, ülkemizde ve dünyada sosyal bilimler alanındaki bilimsel gelişmelere katkı sunacak güncel çalışmaların desteklenmesini ve artırılmasını amaçlamaktadır. Yayımlanan çalışmaların tüm yayın hakları Beykent Üniversitesi’ne aittir. Dergide yayımlanan çalışmalarda yer alan fikir ve görüşler ile makalelerin içerikleri ile ilgili tüm yasal sorumluluklar yazar(lar)a aittir. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (BÜSBD); sosyal bilimler alanında bilgi birikimine katkı sağlamak amacıyla bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayan ulusal ve hakemli bir dergidir.

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (BÜSBD); ekonomi, bankacılık, işletme, maliye, psikoloji, siyaset bilimi, sosyal kültürel antropoloji, sosyoloji, tarih, uluslararası ilişkiler ve kültür çalışmaları, iletişim, karşılaştırmalı edebiyat, dil ve edebiyat vb. sosyal bilimler kapsamında yer alan tüm alanlardaki özgün ve bilimsel çalışmaları yayımlayan hakemli bir dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2008 yılından itibaren “Hakemli Dergi” statüsüne uygun olarak yılda iki defa (Aralık- Haziran) yayımlanmaktadır. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisine gönderilen çalışmaların, yayın kapsamına giren alanlardaki sorunlara ve gelişmelere ilişkin bilimsel yöntemler kullanılarak incelenen ve öneriler geliştiren niteliklerdeki çalışmalar olması hedeflenmektedir. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisine makale başvurusunda bulunmak istiyorsanız Etik İlkeler ve Yayın Politikası ve Dergi Yazım Kuralları‘na erişebilirsiniz. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisinin daha önce yayımlanan sayılarına erişmek için Arşiv bağlantısını kullanabilirsiniz.

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilecek makalelerde yazarların aşağıda belirtilmiş olan yazım ilke ve kurallarına uymaları gerekmektedir. Belirtilen ilke ve kurallara uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayabilir ya da bu sürecin herhangi bir aşamasında değerlendirme dışında bırakılabilir.
Örnek Word Şablonu için tıklayınız. Word formatı, derginin basım formatıdır. Hazırlanan makalelerin bu formata uygun olarak hazırlanmasından sonra sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Makaleyi dergiye ilk yüklemenizde kör hakemlik uygulaması nedeniyle yazar ve kurum bilgileri kısmının boş bırakılarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Makale dosyasının adını makale ismi ile kaydederek göndermeniz önem arz etmektedir. Makalenin herhangi bir kısmında yazar isimlerini ve kurumlarını gösterecek bilgi kalmamış olmasına dikkat edilmelidir.

Makale gönderme sürecinde "Telif Hakkı Sözleşmesi" ile çalışma ve yazarlara ait bilgilerin yer aldığı "Başlık Sayfası" isimli bir dosya hazırlanarak makale dosyasından ayrı olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Başlık için notlar:
• Makalenin adının Türkçe ve İngilizce olarak belirtilmesi gerekmektedir.
• Makale başlığının 20 kelimeden daha fazla olmamasına özen gösterilmelidir.
• Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları 14 punto olarak düzenlenmelidir.
• Makalenin Türkçe başlığı makalenin ilk sayfasında, özetten önce ve iki yana yaslı olarak verilmelidir.
• Makalenin İngilizce başlığının makalenin ilk sayfasında, Türkçe başlıktan hemen sonra ve iki yana yaslı olarak verilmesi gerekmektedir. Başlık yazımında tek satır aralığı, öncesi 6 nk, sonrasında 6 nk boşluk bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce başlıkların “ilk harfler büyük” olacak şekilde verilmesi gerekmektedir.


Öz/Abstract için notlar:
• Öz ve Abstract metinleri, belirtilen temel unsurlar kapsamında en az 150, en fazla 250 kelime olmak üzere hazırlanmalıdır.
• Anahtar kelime sayısı en az 3, en fazla 5 olmalıdır.
• Yazı tipi Times New Roman ve 9 punto olmalıdır. Öz ve Abstract içindeki temel unsur başlıkları örnek tabloda gösterildiği gibi kalın, yazı tipi bold olmalıdır.
• Öz ve Abstract, satır aralığı öncesi ve sonrası 0 nk, tek satır aralığı olacak şekilde hazırlanmalıdır.
• Öz kısmı, araştırmanın amacı, yöntemi, bulguları, sınırlılıkları ve özgün değerini ifade edecek şekilde yazılmalıdır.
• Öz kısmında paragraf başında girinti kullanılmamalı ve öz tek paragraf olarak yazılmalıdır.
** NOT: İngilizce dilinde yapılan çalışmalarda, yazarların Türkçe'ye hakim olmaması ya da Türkçe dil desteği talep etmeleri durumunda, Türkçe Öz kısımları, BÜSBD tarafından, İngilizce Öz'e uygun olacak şekilde eklenir.


Abstract için notlar:
• Abstract metni gramer ve yazım kurallarına uygun olmalıdır.
• Abstract ile Öz uyum içinde olmalı (madde, kavram, terim vb. sıralamalar), kullanılan kavramlar İngilizce literatürde kullanıldığı haliyle çevrilmelidir. Yazım marjları olarak Öz ile aynı olmalıdır.

Genişletilmiş Özet /Extended Abstract için notlar:
Genişletilmiş özetler, akademik çalışmaların uluslararası alanda atıf alabilme kapasitesini arttırmaktadır. Bu nedenle genişletilmiş özetlerin tüm çalışmayı yansıtacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Genişletilmiş özetin dili İngilizcedir. Genişletilmiş özetler, 600-800 kelime arasında olmalıdır. Makalenin yapıldığı disiplinin özellikleri de göz önüne alınmak kaydıyla, genişletilmiş özetin araştırmanın kavramsal çerçevesi, amacı, önemi, metodu, bulguları, sonuçları ve önerilerini kapsayacak şekilde oluşturulması gerekmektedir. Genişletilmiş özet, İngilizce özetin hemen altında, giriş bölümünün üzerinde verilmesi gerekmektedir. Genişletilmiş özet yeni bir sayfadan başlamalı, satır aralığı öncesi ve sonrası 0 nk, tek satır aralığı, yazı tipi Times New Roman ve 9 punto olacak şekilde hazırlanmalıdır.

İntihal (Benzerlik) Uyarısı:
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi yayın etiği gereği, dergiye gönderilen tüm makalelerin, hakem değerlendirmesine sunulmadan önce Turnitin programı ile dergi sekreteryası tarafından benzerlik taramasından geçirilerek kontrolü sağlanır. Benzerlik oranı olarak üst sınır kaynakça hariç %15’tir. Bu oranın üzerinde olan çalışmalar için düzeltme isteme ya da reddetme yetkisi sekreteryadadır. Ayrıca yazarlar tarafından da benzerlik raporunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

NOT: Makale metni için genel yazım kuralları örnek makale şablonunda belirtildiği şekilde olmalıdır.

Makale Yazım Kuralları
• Makaleler “Office Word” programında A4 boyutlarında hazırlanmalıdır (Tercihen Office 2010 ve üzeri).
• Makalelerin uzunluğu dergi formatında olup, 25 sayfayı geçmemelidir.
• Sayfa düzeni; Sol: 2,5 cm, Sağ: 2,5 cm, Üst: 2,5 cm ve Alt: 2,5 cm olmalıdır.
• Makaleler 11 punto ve “Times New Roman” yazı karakteri ile tek satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Makale metninin tamamı, satır aralığı; öncesi ve sonrası 6nk olarak hazırlanmalıdır. Yazımda, virgül ve noktalardan sonra bir karakter ara verilmelidir.
• Paragraflarda girinti ayarı “Özel-ilk satır: 1 cm” olmalıdır, paragraftan önce ve sonra ise 6nk boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar arasında ilave boş satır bırakılmamalıdır (Boşluklar enter tuşu ile bırakılmamalıdır).
• Yazarın adı ve soyadı makale başlığının sağ altında, 10 punto olarak belirtilmelidir. Yazarın unvanı, görev yeri, e-mail adresi ve ORCID bilgisi 9 punto olarak sayfa altı dipnot biçiminde gösterilecektir (Bu bilgiler mizanpaj aşamasında tarafımızca eklenecek olup, yazar (lar) sisteme makalelerini yüklerken bu bilgilere yer vermemelidir).
• Atıflar metin içerisinde “bağlaç yöntemi” kullanılarak yapılmalıdır. Açıklama notları ise, sayfa altında dipnot şeklinde ve 9 punto olarak ifade edilmelidir. Metin içerisinde atıflar yazar (lar) ın soyadı ve kaynağın yılı şeklinde yapılmalıdır (örn; Bozkurt ve Gümüş, 2019). Yazar adı yoksa kurum adı yazar yerine kullanılmalıdır (örn; TÜİK, 2021).
• Atıf gösteriminde bütün bir esere atıfta bulunulurken sayfa aralığı belirtilmemelidir. Çalışma içerisinde de zorunlu olmayan durumlarda, atıf gösteriminde sayfa numarası kullanılmamalıdır.
• Makalede ana başlıklar ve alt başlıklar kalın (bold) ve sola yaslı (girintisiz) olarak şekilde numaralandırılmalıdır. Ana başlıkların bütün harfleri büyük yazılmalı, alt başlıkların ise sadece baş harfleri büyük ve kalın yazılmalıdır. Başlıklar en çok 4 düzeye kadar bölümlendirilmelidir.
1. AAAA AAAA
1.1. Aaaa Aaaaa
1.1.1. Aaaa Aaaaa
1.1.2.1. Aaaa Aaaaa

1. GİRİŞ (Tüm ana başlıklar 11 punto- tamamı büyük harf ve kalın yazı tipi olmalıdır)
Makalenin tüm içeriği 11 puntoda yazılmalıdır. Giriş bölümünde, yapılan çalışma ile ilgili olarak güncel literatürdeki temel kavramlar, kuramsal gelişim ve yaklaşımlar ile araştırmadaki problem durumu, amaç, önem, hipotezler, varsayımlar, sınırlılıklar vb. yer almalıdır. Bu bölüm yeni bir sayfadan başlatılmalıdır.

2. KURAMSAL/KAVRAMSAL ÇERÇEVE (Tüm ana başlıklar 11 punto, tamamı büyük harf ve kalın yazı tipi olmalıdır)

2.1. Alt Başlık (İkinci derece alt başlıklar 11 punto, her sözcüğün baş harfleri büyük ve kalın yazı tipi olmalıdır)

2.1.1. Alt başlık (Üçüncü derece alt başlıklar 11 punto, sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük ve kalın yazı tipi olmalıdır)

2.1.1.1. Alt başlık (Dördüncü derece alt başlıklar 11 punto, sadece ilk sözcüğün baş harfi büyük ve kalın, italik yazı tipi olmalıdır)

Tablo, Şekil, Grafik ve Resim Gösterimi
• Her tabloya, şekile, grafiğe ya da resime bir başlık verilmelidir. Başlık; tablo, şekil, grafik ya da resmin üstünde, sayfaya ortalı, yalnızca kelimelerin baş harfleri büyük olacak şekilde ve 11 punto olarak yer almalıdır.
• Tablo, şekil, grafik ya da resim metnin uygun yerlerinde ardışık olarak numaralandırılmış bir şekilde, sayfanın ortasına hizalı bir şekilde ayarlanmalıdır.
• Tablo, şekil, grafik ya da resim sayfa yapısının dışına taşmayacak, kolaylıkla okunacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Tablo, şekil, grafik ya da resim isimleri üstte, kaynak ise altta gösterilmelidir.
• Tablo, şekil, grafik ya da resim altında gösterilen kaynaklar 9 punto ve ortaya hizalı olmalıdır.
• Tablo, şekil ve grafik içi metin 9 punto, öncesi ve sonrası 0nk, tek satır aralığı olarak hazırlanmalıdır. Tablolarda sütun çizgileri ve dış kenarlıklar olmamalı, tablolar sadece satır çizgileri olacak biçimde hazırlanmalıdır. Vurgulanmak istenen yerler kalın yazı tipi ile gösterilebilir.
• Başlık ve kaynak gösterim satır aralığı, makale metni genel yapısındaki gibi önce ve sonra 6 nk olacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Tablo, şekillere ve grafiklere ait dipnotlar; altta sola yaslı (girintisiz) ve 8 punto olmalıdır.
• Kaynak gösterimi Soyad ve Yıl olacak şekilde ve parantez içinde olmalıdır. Örn; (Gümüş, 2017).

KAYNAKÇA
Makalede kullanılan her türlü kaynak, kaynakça bölümünde yer almalıdır. Makale içinde atıf yapılmayan kaynaklara ise kaynakça kısmında kesinlikle yer verilmemelidir. Kullanılan kaynaklar nitelik (tez, kitap, makale, rapor vb.) ayrımı yapılmaksızın yazar soyadına göre alfabetik olarak sıraya konulmalıdır. Aynı yazarın eserleri “en yeni tarihli” olandan başlanarak kaynakçaya yerleştirilmelidir. Kaynakça girintisi (Asılı – 1 cm) olarak ayarlanmalıdır. Kaynak Gösterme Şekilleri APA 7 stiline göre olmalıdır (https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples).

Akademik Dergi Makaleleri
• Bir dergi makalesinde DOI varsa, kaynakçada DOI eklenmelidir.
• Her zaman bir dergi makalesi için sayı numarası eklenmelidir.
• Dergi makalesinin DOI'si yoksa ancak okuyucular için çözülecek bir URL'si varsa (örneğin, bir veri tabanının parçası olmayan çevrimiçi bir dergiden geliyorsa), makalenin URL'si referansın sonuna eklenmelidir.

Tek Yazarlı Dergiler
Cümle sonu atıf: (Winter, 2011).
Metin içi atıf: Winter (2011)
Kaynakça: Winter, S. G. (2011). Understanding dynamic capabilities. Strategic Management Journal, 24(10), 991-995. https://doi.org/10.1002/smj.318

İki yazarlı dergiler
Cümle sonu atıf: (Linden ve Teece, 2018)
Metin içi atıf: Linden ve Teece (2018)
Linden, G. ve Teece, D. J. (2018). Remarks on Pisano: “Toward a prescriptive theory of dynamic capabilities”. Industrial and Corporate Change, 27(6), December 2018, Pages 1175–1179, https://doi.org/10.1093/icc/dty047

Üç ve daha fazla yazarlı dergiler
Cümle sonu atıf: (Prayag vd., 2016)
Metin içi atıf: Prayag vd. (2016)
Prayag, G., Hosany, S., Muskat, B., ve Chiappa, G. Del. (2016). Understanding the relationships between tourists’ emotional experiences, perceived overall image, satisfaction, and intention to recommend. Journal of Travel Research, 56(1), 41–54. https://doi.org/10.1177/0047287515620567

Bilgileri eksik olan akademik dergiler
Dergi cilt, sayı ve/veya makale veya sayfa numaralarını kullanmıyorsa, eksik öğeler referanstan çıkarılmalıdır.
Cümle sonu atıf: (Butler, 2017; Sanchiz vd., 2017; Stegmeir, 2016)
Metin içi atıf: Butler (2017), Sanchiz vd. (2017) ve Stegmeir (2016)

Cilt numarası olmayan makaleler
Stegmeir, M. (2016). Climate change: New discipline practices promote college access. The Journal of College Admission, (231), 44–47. https://www.nxtbook.com/ygsreprints/NACAC/nacac_jca_spring2016/#/46

Sayı numarası olmayan makaleler
Bastick, Z. (2017). Would you notice if fake news changed your behavior? An experiment on the unconscious effects of disinformation. Computers in Human Behavior, 116, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.chb.2020.106633

Sayfa aralığı belli olmayan dergiler
Butler, J. (2017). Where access meets multimodality: The case of ASL music videos. Kairos: A Journal of Rhetoric, Technology, and Pedagogy, 21(1). http://technorhetoric.net/21.1/topoi/butler/index.html

Kitaplar
• Kitabın yazarının, yayın yılının, başlığının ve yayıncısının belirtilmesi gerekmektedir. Hem basılı kitaplar hem de e-kitaplar için aynı biçim kullanılmalıdır.
• Telif hakkı tarihi yayın tarihinden farklı olsa bile, kitabın telif hakkı sayfasında gösterilen telif hakkı tarihi referansta yayın yılı olarak kullanılmalıdır.
• Baskı sayısı, italik olmadan, başlıktan sonra parantez içine eklenmelidir.
• Kitap bir DOI içeriyorsa, DOI yayıncı adından sonra referansa eklenmelidir.
• Yayımcı konumu (şehir/ülke) eklenmemelidir.
• DOI'siz e-kitabın okuyucular için çözülecek sabit bir URL'si varsa, referansa kitabın URL'si eklenmelidir. Veritabanının adı referansa dahil edilmemelidir.
• E-kitap akademik bir araştırma veritabanından alınmışsa ve DOI veya sabit URL'ye sahip değilse, kitap referansı yayıncı adından sonra sonlandırılmalıdır. Veritabanının adı referansa dahil edilmemelidir. Bu durumda referans basılı bir kitapla aynıdır.
Cümle sonu atıf: (Ada, 2021).
Metin içi atıf: Ada (2021)
Ada, S. (2021). Pandemi sonrası dönemde yeni dijital normal (2nd ed.). Nobel Kitap. https://doi.org/10.1037/00001xx8-000
Sapolsky, R. M. (2017). Behave: The biology of humans at our best and worst. Penguin Books.
Svendsen, S., ve Løber, L. (2020). The big picture/Academic writing: The one-hour guide (3rd digital ed.). Hans Reitzel Forlag. https://thebigpicture-academicwriting.digi.hansreitzel.dk/
• Editörlü kitaplarda, editör için "(Ed.)" kısaltması, editör adlarından sonra, ardından bir nokta kullanılması gerekmektedir. Birden fazla editör olması durumunda, tüm isimlerden sonra rolü bir kez ekleyin.
Cümle sonu atıf: (Hygum ve Pedersen, 2010; Kesharwani, 2020; Torino vd., 2019)
Metin içi atıf: Hygum ve Pedersen (2010), Kesharwani (2020) ve Torino vd. (2019)
Hygum, E., ve Pedersen, P. M. (Eds.). (2010). Early childhood education: Values and practices in Denmark. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/
Kesharwani, P. (Ed.). (2020). Nanotechnology based approaches for tuberculosis treatment. Academic Press.
Torino, G. C., Rivera, D. P., Capodilupo, C. M., Nadal, K. L., ve Sue, D. W. (Eds.). (2019). Microaggression theory: Influence and implications. John Wiley ve Sons. https://doi.org/10.1002/9781119466642

Editörlü kitaplarda kitap bölümü
• Akademik araştırma veritabanlarından düzenlenmiş kitap bölümleri de dâhil olmak üzere hem basılı hem de e-kitap düzenlenmiş kitap bölümleri için bu biçim kullanılmalıdır.
• Bölümde DOI varsa, yayıncı adından sonra referansa DOI bölümü eklenmelidir.
• Yayıncının konumu (şehir/ülke) dâhil edilmemelidir.
• DOI'siz bir bölümün okuyucular için çözülecek sabit bir URL'si varsa, referansa bölümün URL'si eklenmelidir. Veritabanının adı referansa dâhil edilmemelidir.
• Bölüm akademik bir araştırma veri tabanına aitse ve DOI veya sabit URL'ye sahip değilse, kitap referansı yayıncı adından sonra sonlandırılmalıdır. Veritabanının adı referansa dâhil edilmemelidir. Bu durumda referans, basılı kitap bölümü ile aynıdır.
• Basım bilgileri, virgülle ayrılmış olarak bölümün sayfa aralığı ile aynı parantez içine eklenmelidir.
• Sayfalandırılmamış kitap bölümleri için sayfa aralığı referanstan çıkarılmalıdır.
Cümle sonu atıf: (Aron vd., 2019; Dillard, 2020; Thestrup, 2010).
Metin içi atıf: Aron vd. (2019), Dillard (2020) ve Thestrup (2010)
Aron, L., Botella, M., ve Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, ve F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (pp. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016
Dillard, J. P. (2020). Currents in the study of persuasion. In M. B. Oliver, A. A. Raney, ve J. Bryant (Eds.), Media effects: Advances in theory and research (4th ed., pp. 115–129). Routledge.
Thestrup, K. (2010). To transform, to communicate, to play—The experimenting community in action. In E. Hygum ve P. M. Pedersen (Eds.), Early childhood education: Values and practices in Denmark. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/?id=192
• Yeniden basılmış bir çalışma için (aynı anda iki yerde yayınlanmış bir çalışma), metin içi alıntıda her iki yılı da bir bölüm çizgiyle ayrılmış ve önceki yılla birlikte belirtilmelidir.
• Kullandığınız eserle ilgili bilgilerden sonra orijinal çalışmanın başlığı, sayfa aralığı, düzenleyicisi, yayın yılı ve yayıncısı parantez içinde verilmelidir.
Cümle sonu atıf: (Bronfenbrenner, 1973/2005).
Metin içi atıf: Bronfenbrenner (1973/2005)
Bronfenbrenner, U. (2005). The social ecology of human development: A retrospective conclusion. In U. Bronfenbrenner (Ed.), Making human beings human: Bioecological perspectives on human development (pp. 27–40). SAGE Publications. (Reprinted from Brain and intelligence: The ecology of child development, pp. 113–123, by F. Richardson, Ed., 1973, National Educational Press)

Yazarı olmayan kitap ya da sözlük
Yazarı olmayan kitaplarda, sözlüklerde veya ansiklopedilerde eser adı verilmelidir.
Metin içi atıf: The Australian Oxford dictionary (1999)
Cümle sonu atıf: (The Australian Oxford dictionary, 1999).
The Australian Oxford dictionary (3rd ed.). (1999). Melbourne: Oxford University Press.

Yazarı kurum olan/kurum yayını olan kitaplar
Cümle sonu atıf: (Australian Bureau of Statistics, 2000).
Metin içi atıf: Australian Bureau of Statistics (2000)
Australian Bureau of Statistics. (2000). Population by age and sex, New South Wales, 30 June 2000 (ABS Cat. no. 3235.1). Canberra, Australian Capital Territory: Yazar.

Kongre, Konferans, Bildiri vb. toplantılarda sunulan yayınlar
Cümle sonu atıf: (Kushilevitz ve Malkin, 2016).
Metin içi atıf: Kushilevitz ve Malkin (2016)
Çınar, M., Doğan, D. ve Seferoğlu, S. S. (2015, Şubat). Eğitimde dijital araçlar: Google sınıf uygulaması
üzerine bir değerlendirme. Akademik Bilişim Konferansında sunulan bildiri, Anadolu Üniversitesi,
Eskişehir. Erişim adresi: http://ab2015.anadolu.edu.tr/index. php?menu=5vesubmenu=27

Editörlü kitaplarda kitap bölümü olarak basılmış konferans bildirisi
Editörlü bir kitapta kitap bölümü olarak yayınlanmış konferans bildirilerinde diğer kitap bölümleriyle aynı referans formatı kullanılmalıdır.
Cümle sonu atıf: (Bedenel vd., 2019)
Metin içi atıf: Bedenel vd. (2019)
Bedenel, A.-L., Jourdan, L., ve Biernacki, C. (2019). Probability estimation by an adapted genetic algorithm in web insurance. In R. Battiti, M. Brunato, I. Kotsireas, ve P. Pardalos (Eds.), Lecture notes in computer science: Vol. 11353. Learning and intelligent optimization (pp. 225–240). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-05348-2_21

Tezler
• Bir tez, ProQuest Dissertations and Theses Global, PQDT Open veya YÖK TEZ gibi bir veri tabanından, bir kurumsal havuzdan veya bir arşivden elde edildiğinde yayınlanmış kabul edilir.
• Veri tabanı tezlere yayın numaraları atıyorsa, yayın numarası tez veya tezin başlığından sonra italik olmadan parantez içine eklenmelidir.
• "Doktora tezi" veya "Yüksek lisans tezi" açıklaması ve ardından virgül ve dereceyi veren kurumun adını eklenmelidir. Bu bilgiler tez veya tez başlığından ve herhangi bir yayın numarasından sonra köşeli parantez koyulmalıdır.
Cümle sonu atıf: (Crown, 2014).
Metin içi atıf: Crown (2014)
Crown, H. S. (2014). Factors influencing customer satisfaction: The relationship between customer satisfaction and customer loyalty (Publication No. 10169573) [Doctoral dissertation, Wilmington University].
• Bir tez yayınlanmamışsa, tez başlığından sonra köşeli parantez içinde "[Yayınlanmamış doktora tezi]" veya "[Yayınlanmamış yüksek lisans tezi]" açıklaması eklenmelidir.
• Referansın kaynak öğesinde, dereceyi veren kurumun adı belirtilmelidir.
Cümle sonu atıf: (Harris, 2014)
Metin içi atıf: Harris (2014)
Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.

Akademik olmayan dergi makalesi
• Bir dergi makalesinde DOI varsa, referansa DOI eklenmelidir.
• Dergi makalesinin DOI'si yoksa ve akademik bir araştırma veritabanından geliyorsa, referans sayfa aralığından sonra bitirilmelidir. Referansta veritabanı bilgileri dâhil edilmemelidir. Bu durumda referans, basılı bir dergi makalesi ile aynıdır.

Gazete makaleleri
• Referansın kaynak öğesinde, gazetenin başlığı italik olarak yazılmalıdır.
• Gazete makalesinin okuyucuların erişimine açık bir URL'si varsa, makalenin URL'si referansın sonuna eklenmelidir. Makale için cilt, sayı ve / veya sayfa numaraları eksikse, bu öğeler referanstan çıkarılmalıdır.
• Gazete makalesinin basılı versiyonu kullanıldıysa, gazete başlığından sonra makalenin sayfası veya sayfaları belirtilmelidir. Sayfalardan önce "s" veya "ss." gibi kısaltmalar kullanılmamalıdır.
• Makale bir haber web sitesindeyse (ör. CNN, HuffPost), ilişkili bir günlük veya haftalık gazeteye sahip olmayan bir siteyse, bunun yerine bir haber web sitesindeki web sayfası biçimi kullanılmalıdır.
Cümle sonu atıf: (Carey, 2019; Harlan, 2013; Stobbe, 2020)
Metin içi atıf: Carey (2019), Harlan (2013) ve Stobbe (2020)
Carey, B. (2019, March 22). Can we get better at forgetting? The New York Times. https://www.nytimes.com/2019/03/22/health/memory-forgetting-psychology.html
Harlan, C. (2013, April 2). North Korea vows to restart shuttered nuclear reactor that can make bomb-grade plutonium. The Washington Post, A1, A4.
Stobbe, M. (2020, January 8). Cancer death rate in U.S. sees largest one-year drop ever. Chicago Tribune.

Haber siteleri
• The New York Times veya The Washington Post gibi gazete yazılarının gösteriminde aşağıdaki şekilde gösterim sağlanmalıdır.
• Yazar ve yazının yayınladığı tarih belirtilmelidir.
• Yazının başlığı italik olmalıdır.
• Referansın kaynak öğesinde haber web sitesinin adı belirtilmelidir.
• Referans URL ile bitirilmelidir.
Cümle sonu atıf: (Koca, 2019)
Metin içi atıf: Koca (2019),
Koca, C. (2019, Ocak 31). Göçün yeniden kavramsallaştırılması. HuffPost. https://www.huffpost.com/entry/goç-love-watching-horror-movies_l_5d277587e4b02a5a5d57b59e

Çeşitli organizasyonlara ait internet sitelerindeki internet sayfaları
Bireysel yazarların olmadığı bir kuruluşun web sitesindeki bir sayfa için, yazar olarak kuruluşun adı kullanılmalıdır. Tarih olarak gün, ay, yıl şeklinde ayrıntılı gösterime dikkat edilmelidir. Web sayfasının başlığı italik olmalıdır ve referans URL ile bitirilmelidir.
Cümle sonu atıf: (World Health Organization, 2018)
Metin içi atıf: World Health Organization (2018)
World Health Organization. (2018, May 24). The top 10 causes of death. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

NOT: daha fazla ayrıntı için https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin yayın sürecinde bilginin tarafsız şekilde gelişiminin sağlanması ve paylaşılması temel nitelik taşımaktadır. Bu nedenle tüm süreçlerin yazar/yazarlar ve destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine etkisi söz konusudur. Bilimsel yöntemleri destekleyen hakemli çalışmalar için Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşlar tarafından etik sorumlulukların taşınması beklenmektedir.

Genel Bilgilendirme
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin yayın süreci akademik ilkelere bağlı kalarak bilimsel yöntemlerle bilginin tarafsız şekilde üretilmesine, geliştirilmesine ve paylaşılmasına dayanmaktadır. Gönderilen bilimsel çalışmalarda etik standartların sağlanması adına açık erişimli COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen uluslararası standartlar dikkate alınmaktadır (Bk. COPE Yönerge Türkçe). Belirlenmiş akademik ve etik standartlara uygun olan yayıncılık anlayışını benimsediğini taahhüt eder. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi bünyesine gönderilen tüm yazılarda düzeltme yapma, yayımlama veya yayımlamama hakkına sahiptir. Süreç içerisinde yer alan tüm paydaşların (yazarlar, araştırmacılar, okurlar, hakemler, editörler ve yayıncı) etik ilkelere yönelik oluşturulan standartlara uyması önem arz emektedir. Bu bağlamda Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin yayın etiği doğrultusunda tüm paydaşların yerine getirmesi gereken etik sorumluluklar başlıklar halinde verilmiştir.
Editör Etik Kuralları
Hakemler Etik Kuralları
Yazarlar Etik Kuralları
Bağımsızlık
Tarafsızlık
Dakiklik
Çıkar Çatışması
Çift Kör Hakemli Değerlendirme
Gizlilik
Yayın ve Sorumluluk Kararı
Karar Kalitesi
Reddetme Hakkı
Çıkar Çatışması
Tarafsızlık
Dakiklik
Çift Kör Hakemli Değerlendirme
Gizlilik
Çıkart Çatışması
Özgünlük
Doğruluk
Telif Hakkı
Çift Kör Hakemli Değerlendirme

Yayın Kurulunun Sorumlulukları
• Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne başvurusu yapılan her makaleden, hatta yayımlanmasından sonraki tüm süreçlerinden Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yayın Kurulu (Bundan sonra, “Yayın Kurulu”) ve Editörler/Editör Yardımcıları sorumludur.
• Yayın Kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.
• Makalenin Yayın Kurulu’nca hakem sürecine alınması bir yayın taahhüdü anlamına gelmez. Yayın için hakem süreci olumlu sonuçlansa bile mutlaka Yayın Kurulunun ve Editörlerin/Editör yardımcılarının kararı gerekir.
• Yayın Kurulu, yayımlanmış makalelere ilişkin intihal ve suistimal iddialarını her zaman incelemeye alır. Herhangi bir ihlal durumunda meseleyi yazarın çalıştığı kurumdaki bölüm başkanına, dekanına ve/veya ilgili akademik kurumlara bildirme dâhil çeşitli işlemler yapma hakkını kendinde saklı tutar.

Editör ve Alan Editörlerinin Etik Görev ve Sorumlulukları
Editörler/Yardımcı Editörler, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayınlanan her yayından sorumludurlar. Dergi ve makale yayım sürecinde fikrî mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla ve intihalle ilgili önlemleri almaktan sorumludurlar. Sırasıyla bu sorumluluk kapsamındaki yükümlülükler ve roller maddeler halinde verilmiştir.

• Yayın ve Sorumluluk Kararı: Editör/Editör Yardımcıları, gönderimi yapılan makalelerden hangilerinin Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin amaç ve yayın politikasına uygun olduğu ve yayınlanacağı hususunda karar vermekten sorumludurlar. Makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen gösterirler, makaledeki çalışmaya konu olan katılımcıların açık onayının belgelendirilmesini önemserler, deneysel araştırmalarda veya anket içeren çalışmalarda etik kurul onayı olmadığında makaleyi reddederler. Editör, derginin içerik ve yayın kalitesinden sorumludur ve bu bağlamda yayın kararı verilirken hakemler ile müzakere edebilme hakkına sahiptir. Dergi editörü, okuyucu ve yazarların ihtiyaçlarına cevap vermek için çaba göstermektedir.
• Tarafsızlık: Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makaleler herhangi bir önyargı olmadan şeffaf, açık ve bilimsel kriterlere dayandırılarak, yazar/yazarların dini inancı, etnik kökeni, ırkı, milliyeti ve siyasi görüşü göz önüne alınmadan değerlendirilmektedir.
• Gizlilik: Editör/Editörler Yardımcıları, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’nin yayın esasları ve etik ilkeleri kapsamında kişisel verilerin korunmasını sağlamaktadır. Metinlerle ilgili bilgiler yazarı/yazarları, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa etmezler. Her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Çıkar Çatışması: Editör/Editör Yardımcıları, metinlerin yayınlanmamış materyal ve verilerin, yazar/yazarlar tarafından açık ve yazılı izin olmadan hiç kimse tarafından kullanımına izin vermemektedir. Kabul edilen ya da reddedilen makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde değillerdir.


Editörler, Editör Yardımcıları ve Alan Editörleri;
● Akademik açıdan bütünlüğü sağlama,
● Düşünce özgürlüğünü destekleme,
● Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
● Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olma,
● Görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alma,
● Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşma,
● Dergiye iletilen yakınmaları incelemek ve gerekli açıklamaları yapmak,
● Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate almak, eleştirilen makalelerin yazar(lar)ına yanıt hakkı tanımak,
● Yayın sürecinde görev alanlar herkesle etkili bir iletişim içinde olmak ve belirli aralıklarla toplantılar düzenleme rolleri üstlenmektedir.


Editörlerin Yazar/Yazarlar ile İlişkileri;
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Editörlerin Hakemler ile İlişkileri;
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Kör hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri zamanında dönüş ve performans gibi ölçütlerle değerlendirmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.

Editörlerin Yayın Kurulu ile İlişkileri;
• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.

Editörlerin Okuyucular ile İlişkileri;
• Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alanyazına katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir.
• Okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Çift Taraflı Kör Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi sonucu güven sağlamaktadır. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçmeyerek, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletmektedir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar/yazarlara iletilmektedir. Bu bağlamda Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi kapsamında çalışma değerlendiren hakemlerin sahip olması gereken etik sorumluluklar maddeler halinde verilmiştir.
Gizlilik: Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır. Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
Tarafsızlık: Hakem değerlendirmeleri objektif ve yapıcı olmalıdır. Yazının akademik yeterliliği esas alınmalıdır. Yazarların şahsiyetlerine yönelik eleştiriler uygun görülmez. Uyruk, cinsiyet, dinsel inanç, siyasal görüş ve ticari kaygılar, değerlendirmenin akademik tarafsızlığını bozmamalıdır. Hakemler, yaptıkları değerlendirmeleri destekleyecek açıklamaları ve argümanları, dergi editörlüğünce sunulan hakem değerlendirme raporlarında sunmalıdırlar. Editörler/Editör Yardımcıları, taraflı ve şahsileştirilmiş değerlendirmeleri ve gerekçelendirilmemiş onay ve retleri değerlendirmeye almazlar ve bu durumdaki makaleler için yeniden hakem belirlerler.
Kaynakların Beyan Edilmesi: Hakemler yazar tarafından belirtilmeyen ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Bir hakem ayrıca değerlendirilen çalışma ile bilgileri dâhilinde daha önce yayınlanmış başka bir çalışma arasındaki esaslı bir benzerlik veya örtüşme durumunu editörün dikkatine sunmalıdır. Tespit etmeleri halinde, çoklu yayın veya eş zamanlı başvuru vakasından haberdar etmelidirler.
Çıkar Çatışması: Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır. Hakemler, kişisel veya kurumsal çıkar çatışmalarıyla sonuçlanabilecek makaleleri değerlendirmeyi kabul etmemelidirler.
Süreç Hızlandırması: Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir. Kendisine atanmış olan çalışmayı alanıyla ilgili bulmayan, eleştirmekte kendisini yetersiz hisseden ya da zamanında bir eleştiri sunamayacak durumdaki bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek inceleme görevinden çekilmelidir.
Editöre Destek: Hakemler, karar verme aşamasında editörlere yardım etmeli ve ayrıca metinlerin iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olabilmelidirler. Makalenin akademik niteliğini artırmak maksadıyla, hakemlerin düzeltme önerileri yazarlara iletilir ve hakemlerin talep etmeleri halinde, yazar tarafından yapılan düzeltmeler hakeme iletilir.
Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi belirtilen sorumluluklar kapsamında süresi içinde değerlendirmelidirler.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen makaleler intihal içermemeli ve özgün olmalıdır. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi'ne çalışma gönderen yazar/yazarların maddeler halinde verilen etik sorumluluklara uyması beklenmektedir.
• İntihal içerdiği tespit edilen makalelerin değerlendirme süreci durdurulmaktadır. Makalelerde fikrî mülkiyet hakları ihlal edilmemelidir.
• Yazar/yazarlar, göndermiş olduğu makale için yayın kararı alınıncaya kadar, dergi yayın kuruluna bildirmek koşuluyla makaleyi geri çekme hakkına sahiptir.
• Yazar/yazarlar cinsiyet, ırk, dil, inanç, kültür, sınıf, yaş, görüş, zümre ve cinsel yönelim gibi aidiyet ve kimlikler üzerinden ayrımcı bir dil kullanmamalıdır.
• Çalışmalarda yer verilen paydaşların belirtilmesi ile yükümlüdürler. Çalışmalarında önemli derecede payı olan şahıs/şahısların ortak yazar olarak belirtilmesi gerekmektedir.
• Çalışmanın yayımlanması için yazarlarının tümünün rızası alınması gerekmektedir.
Yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makale için yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma veya ekleme işlemleri önerilmemelidir.
• Yazarlar, mevcut telif hakları yasası esaslarına uygun hareket etmekte sorumludurlar.
• Değerlendirme sürecinde yazarlardan makalelerine ilişkin bilgi ya da veri istenmesi durumunda talep edilen bilgileri dergi editörlüğüne sunmalıdırlar. Ayrıca hakemlerin ve editörlerin düzeltme önerilerini yerine getirmekle ve sunmakla sorumludurlar.
• Çalışma için alınan bütün mali destek kaynakları açıkça belirtilmeli ve yazının sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği düşünülen herhangi bir çıkar çatışmasını açık etmelidirler.
• Yazar/yazarlar, yayımlanmış bir makalesinde ciddi bir hata veya yanlışlık keşfedince, bu konuda dergi editörlüğüne vakit geçirmeksizin haber vermelidir.
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne makale gönderen yazar/yazarlar, belirtilen etik kuralları açık şekilde ve kendi iradeleriyle taahhüt/kabul etmiş sayılmaktadır.

Etik Kurul İzni (Onay Belgesi) Gerektiren Araştırma İçerikleri
• Veri toplama tekniği olarak anket, odak grup çalışması, gözlem, deney, mülakat, görüşme teknikleri kullanılması sonucu gerçekleştirilen her türlü nitel veya nicel araştırmalar,
• İnsan ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmaları,
• Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında gerçekleştirilen geçmişe dönük çalışmalar (retrospektif),
• Bilgisayar ortamında test uygulanan, video/film ve ses kaydı alınan çalışmalar,
• Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllülerin yer aldığı çalışmalar
Çalışmada bilgilendirilmiş gönüllüler olması durumunda olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Ayrıca başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi gerekmektedir. Etik kurul izni gereken çalışmalarda, alınan izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve makale son sayfasında yer verilmelidir. Belirtilen hususlardaki çalışmalarda Etik Kurul İzni alınmaması durumunda gönderilen makaleler kabul edilmeyecektir.

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi’ne gönderilen tüm makalelerin basım sürecinden önce uygun yazılım programı ile taranma işlemi gerçekleştirilmektedir. Dergice kabul edilen en yüksek kaynakça hariç benzerlik oranı %15’tir. Bu oranı aşan makaleler ayrıntılı olarak incelenmektedir. Gerekli görülmesi durumunda yeniden gözden geçirilmesi veya düzeltme işlemi yapılabilmesi adına yazarlara geri gönderilmektedir. Makalede intihal tespit edilmesi durumunda yayımlanması reddedilmektedir. Ayrıca çalışmada fikren katkısı olmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi, fikren katkısı olan kişilerin yazar olarak belirtilmemesi, ilgili makalenin yüksek lisans/doktora tez ya da projeden üretilmiş olması durumunda belirtilmemesi, çıkar çatışmalarının bildirilmemesi, çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi ve tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması gibi etik dışı davranışlara müteakip yayımlanma reddedilmektedir.
Önemli Not: Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da araştırmaları için bölgelerindeki Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi kapsamında makale değerlendirme sürecinin hiç bir aşamasında yazarlardan ücret talep edilmemektedir.

23094


The Journal is committed to upholding the highest standarts of publication ethics and takes all possible measures against any publication malpratices. Submitting researches by all authors mean that they assured their manuscripts are original and attest that the submitted papers represent their contributions and have not been copied or plagiarized in whole or in part from other works. All submissions will be checked by iThenticate before being sent to reviewers according to the Journal's Zero Tolerance on the Plagiarism Policy