Sağlık Bilimlerinde Güncel Yaklaşımlar Dergisi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin bir yayınıdır.
Derginin amacı, sağlık bilimlerinin tüm alanlarıyla ilişkili orijinal makaleler, derleme makaleler, olgu sunumları, editöre mektuplar, kısa bilimsel çalışmalar ve yorumlar yayınlamaktır.
Dergimiz hemşirelik, beslenme ve diyetetik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, ebelik, çocuk gelişimi, acil yardım ve afet yönetimi, gerontoloji, sağlık yönetimi, tıp, veteriner ve diş hekimliği, fen bilimleri gibi sağlık bilimleri ile ilişkili tüm alanlarda yapılan bilimsel çalışmaları kapsar.
Bu dergide yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, "Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf" kılavuzu temel alınarak hazırlanan Sağlık Bilimlerinde Güncel Yaklaşımlar Yazım Kuralları’na göre düzenlenmelidir.
Buna göre yazarların;
Randomize kontrollü çalışmalar için CONSORT yönergelerine (https://www.elsevier.com/__data/promis_misc/CONSORT-2010-Checklist.pdf),
Gözlemsel araştırma çalışmaları için STROBE yönergelerine (https://www.strobe-statement.org/fileadmin/Strobe/uploads/checklists/STROBE_checklist_v4_combined.pdf),
Teşhis doğruluğu ile ilişkili çalışmaları için STARD yönergelerine (https://www.equator-network.org/wp-content/uploads/2015/03/STARD-2015-checklist.pdf),
Sistematik derleme ve meta-analiz çalışmaları için PRISMA
(http://prisma-statement.org/documents/PRISMA%202009%20checklist.pdf) ya da BLACK (file:///C:/Users/g%C3%B6zde/Downloads/modified_downsandblack.pdf) yönergelerine,
Deneysel hayvan çalışmaları için ARRIVE (https://www.nc3rs.org.uk/sites/default/files/documents/Guidelines/NC3Rs%20ARRIVE%20Guidelines%20Checklist%20%28fillable%29.pdf) yönergelerine,
Rastgele olmayan toplum davranışı çalışmaları için TREND (https://journals.plos.org/plosone/article/file?type=supplementary&id=info:doi/10.1371/journal.pone.0152697.s002) yönergelerine uygun olarak makaleleri hazırlamaları gerekmektedir.
Üst Yazı/Ön Yazı (Cover Letter):
Ön yazıda, yazının özet dahil herhangi bir dilde yayınlanıp yayınlanmadığı ve makalenin yayınlanmak üzere başka bir yerde değerlendirilmekte olup olmadığı bir açıklama yer almalıdır.
Kapak Sayfası
Aşağıdaki bilgileri içeren ayrı bir başlık sayfası hazırlanmalı ve diğer dosyalar ile birlikte gönderilmelidir:
Aşağıdaki bilgileri içeren ayrı bir başlık sayfası hazırlanmalı ve diğer dosyalar ile birlikte gönderilmelidir:
Makalenin tam başlığı ve en fazla 50 karakterden oluşan kısa bir başlık (Running title),
Yazar(lar)ın adı, çalıştığı kurum ve akademik derecesi/dereceleri,
Diğer destek kaynakları hakkında bilgi ve ayrıntılı bilgi vermek,
Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ile e-posta adresi,
Yazının hazırlanmasına katkıda bulunmuş ancak yazarlık kriterlerini yerine getirmeyen bireyler için teşekkür yazısı.
Yapılandırılmış Öz
Başlık sayfasından sonra ayrı sayfalara Türkçe ve İngilizce özet yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler en az 100, en fazla 300 kelime içermelidir.
Özetlerde mümkün olduğunca az kısaltma kullanılmalı, standart olmayan veya nadir kullanılan kısaltmalardan kaçınılmalı ve kaynak verilmemelidir.
Türkçe ve İngilizce özet makalenin bütününü tam olarak yansıtmalı, içerik ve dil açısından mutlaka birbiri ile uyumlu olmalıdır.
Özet sayfasının altına en az 3, en fazla 5 adet anahtar kelime girilmelidir.
Türkçe anahtar kelimeler için Türkiye Bilim Terimleri listesi (https://www.bilimterimleri.com/) , İngilizce anahtar kelimeler için Amerikan Ulusal Tıp Kütüphanesi (National Library of Medicine, NLM / https://www.nlm.nih.gov/ ) Tıbbi Konu Başlıkları (Medical Subject Headings, MeSH / https://meshb.nlm.nih.gov/ ) listesinden yararlanılabilir.
Metin İçi Yazım Kuralları
Metinler, semboller ve diğer özel karakterler için “Times New Roman” yazı biçimi kullanılarak 12 punto 1,5 satır aralığı, sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluklu, ve iki yana yaslanmış olarak yazılmalıdır.
Özet, tablolar, şekiller ve kaynaklarda tek satır aralığı kullanılmalıdır.
Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde önce ve sonra alanı 6 nk (0.6 line) kullanılmalıdır.
Paragraf başlarında girinti kullanılmamalıdır.
Kaynaklar, hem metin içerisinde hem de yazının sonunda sıralı olarak numaralanmalı ve "Vancouver" stiline uygun olarak yazılmalıdır. Altı yazardan fazlası “ve ark.” olarak belirtilmelidir.
Alt başlıklar en fazla üçüncü dereceye kadar kullanılmalıdır. Ana başlıklar büyük harflerle koyu ve sola hizalı, ikinci derece başlıklar ilk harf büyük olmak üzere koyu ve sola hizalı, üçüncü derece başlıklar ise ilk harf büyük olmak üzere koyu yazılmalı ve sonrasında iki nokta üst üste işareti konularak yazıya devam edilmelidir.
Paragraf ayrımı için TAB tuşu kullanılmamalıdır.
Kısaltmaların açıklamaları ilk kullanıldıkları yerde verilmeli ve takiben parantez içinde kısaltması yazılmalıdır. Klinik ve laboratuvar çalışmalarında kullanılacak ölçüm birimlerinin Uluslararası Birimler Sistemi (SI) kısaltmaları için http://jn.nutrition.org/content/120/1/20.full.pdf adresinden yararlanılabilir.
Tablo sayısı en fazla 6 ve şekil sayısı en fazla 6 olmalıdır. Tablo başlığı ve içeriği 9 punto kullanılmalıdır.
Tüm makaleler Türkçe ve İngilizce dil bilgisi ve imla kuralları açısından dikkatlice kontrol edilmelidir.
İletişim için sorumlu yazarın cep telefonu, e-posta adresi, detaylı yazışma adresi ve bütün yazarların çalıştıkları kurumlar açık olarak yazılmalıdır.
Araştırma Makaleleri: (1) Başlık sayfası, (2) Türkçe özet ve anahtar kelimeler, (3) İngilizce özet ve anahtar kelimeler, (4) Giriş, (5) Bireyler ve yöntem/Gereç ve yöntem, (6) Bulgular, (7) Tartışma, (8) Sonuç ve Öneriler, (9) Teşekkür (isteğe bağlı) (10) Çıkar Çatışması, (11) Yazarlık Katkısı (12) Maddi destek ve (13) Kaynaklar şeklinde hazırlanmalıdır.
Derleme Yazılar: (1) Başlık sayfası, (2) Türkçe özet ve anahtar kelimeler, (3) İngilizce özet ve anahtar kelimeler, (4) Giriş (5) Alt Başlıklar (6) Sonuç ve Öneriler (7) Kaynaklar şeklinde hazırlanmalıdır.
Olgu sunumları: (1) Başlık sayfası, (2) Türkçe özet ve anahtar kelimeler, (3) İngilizce özet ve anahtar kelimeler, (4) Giriş, (5) Olgu sunumu ve (6) Tartışma (7) Sonuç ve Öneriler (8) Teşekkür (isteğe bağlı) (9) Çıkar Çatışması, (10) Yazarlık Katkısı (11) Maddi destek ve (12) Kaynaklar şeklinde hazırlanmalıdır.
Farklı Yayın Türleri İçin Kaynak Gösterimi
Makale
I. Rautava S, Lu L, Nanthakumar NN, et al. TGF-β2 induces maturation of immature human intestinal epithelial cells and inhibits inflammatory cytokine responses induced via the NF-κB pathway. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;54:630-8.
Kitap Bölümü
2. Todd VR. Visual information analysis: frame of reference for visual perception. In: Kramer P, Hinojosa J, eds. Frames of Reference for Pediatric Occupational Therapy. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 1999:205–56.
Kitap
3. Ming S-C, Goldman H. Pathology of the Gastrointestinal Tract. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 1998.
Bilgisayar Programı
4. Epi Info [computer program]. Version 6. Atlanta: Centers for Disease Control and Prevention; 1994.
Elektronik dergiler
5. Friedman SA. Preeclampsia: a review of the role of prostaglandins. Obstet Gynecol [serial online] January 1988;71: 22-37. Available from: BRS Information Technologies, McLean, VA. Accessed December 15, 1990.
Veritabanı
6. CANCERNET-PDQ [database online]. Bethesda, MD: National Cancer Institute; 1996. Updated March 29, 1996.
İnternet adresi
7. Sullivan D. Major search engines and directories. SearchEngineWatch Web site. http://www.searchenginewatch.com/links/article.php/2156221. Published May 8, 2011. Accessed July 13, 2012.
Kongre Yayınları
8. Brandes U., Wagner D. A Bayesian paradigm for dynamic graph layout. Di Battista (editor), 11th International Symposium on Graph Drawing, 12-15 November 2003, New York, USA, 236-247.
Tez
9. Altınok M. Yeme tutumları, duygusal yeme, farkındalıkla yeme ve ortoreksiyanın metakognisyonlar açısından incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, 2020.
Dergiye değerlendirme için gönderilen yazılar daha önce elektronik veya basılı bir ortamda yayınlanmamış olmalıdır. Bilimsel toplantılarda (sempozyum, kongre, panel, seminer vb.) sunulan çalışmalar, organizasyonun adı, tarihi ve yeri de dahil olmak üzere organizasyonla ilişkili ayrıntılı bilgiler ile birlikte bildirilmelidir. İnsanlar veya hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda Girişimsel veya Girişimsel Olmayan Etik Kurul/Komisyon onayının bir nüshası dergiye gönderilmelidir. Araştırma projeleri ile desteklenen (BAP, BAKA, Avrupa Birliği, Tübitak vb.) çalışmalarda proje adı, numarası, destekleyen kurum/kuruluş metinde belirtilmelidir.
İnsanlarla yapılan tüm araştırma protokolleri, Ekim 2013'te güncellenen Dünya Tıp Birliği Helsinki Bildirgesine (İnsan Konuları İçeren Tıbbi Araştırmalar için Etik İlkeler, erişim: https://www.wma.net/wp-content/uploads/2016/11/DoH-Oct2013-JAMA.pdf) uygun olmalıdır. İnsanlar üzerinde yapılan deneysel çalışmalar için, gönüllülere uygulanan prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını içeren yazılı bilgilendirilmiş onam formunu imzalatıldığını belirten bir ifade eklenmelidir.
Deneysel hayvan çalışmalarında, yazarlar izlenen prosedürlerin “Laboratuar Hayvanlarının Bakımı ve Kullanımı Kılavuzundaki http://oacu.od.nih.gov/regs/guide/guide.pdf” hayvan haklarına uygun olduğunu belirtmelidirler. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu”ndan izin alınması ve ilgili belgenin bir kopyasının dergiye gönderilmesi zorunludur.
Tüm başvurular benzerlik tespit yazılımı (iThenticate by CrossCheck) aracılığıyla taranır. Makalenin benzerlik oranı %20'nin altında olmalıdır.
İntihal, atıf manipülasyonu ve veri tahrifat / uydurma gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırmaların kötüye kullanılması durumunda, Yayın Kurulu COPE yönergelerine uygun olarak hareket eder.
Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için üyelik, işlem, gönderim ya da basım ücreti alınmamaktadır.