Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI
Makalelerde Uyulacak Kurallar

1) Dergiye gelen yazılar, öncelikle editöryal süreçlere tabi tutulacak, dergide yayımlanması uygun görüldüğü takdirde, içerik incelenmesi için hakeme gönderilecektir. Dergimizde yalnızca Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış çalışmalar kabul edilmektedir.
2) Yazılar daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış olmalıdır.
3) Gönderilen yazı bir bildiriyse ve bildiri kitapçığında yayımlanmamışsa, sunulduğu yer ve tarih bildirilmek koşuluyla değerlendirilmeye alınır.
(4) Aynı sayıda bir yazarın birden çok makalesi yayınlanamaz.
5) Etik Kurul onayı gerektiren makaleler için Etik Kurul onayı alınmalı ve bu onay (kurul adı, tarih ve numarası) makalenin ilk sayfasında ve yöntem bölümünde belirtilmelidir.
6) Çok yazarlı makalelerde çıkar çatışması ve yazar katkı oranı beyanları makale gönderim aşamasında dergimize iletilmelidir.
7) Yazar değişikliği yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.
8) Yayımlanmak üzere gönderilen makaleler, en az iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan İthenticate programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. Benzerlik oranı en fazla %20 oranında olmalıdır.
9) Çalışmanın dergiye gönderimi esnasında, tam metin dosyasına ek olarak; çalışmanın hazırlanması esnasında bilimsel ve etik ilkelere uyulduğunu ve yararlanılan tüm kaynakların kaynakçada belirtildiğini bildirir etik beyan belgesi, eğer çalışma maddi açıdan fonlandı ise fonlamayı bildirir belge, çok yazarlı makalelerde her bir yazar için; veri toplama, veri analizi, makalenin yazımı, makale gönderimi ve revizyon aşamalarında yüzde belirtir bir şekilde katkı beyanı, çıkar çatışması beyanı sisteme yüklenmelidir. Bilgiler tek bir Word dosyası içerisinde derlenerek gönderilebilir.
10) Dergimiz İsnad Atıf Sistemini klasik metin altı dipnot atıf biçimini kullanmaktadır.

Makalelerin Şekilsel Yapısı
11) Dergiye gönderilen yazıların uzunluğu kaynakçayla birlikte 35 sayfayı geçmemelidir. Yazılar aşağıda belirtilen şekilde olmalıdır:

Sayfa Yapısı
Üst: 6 cm
Sol: 4.5 cm
Alt: 4.8 cm
Sağ: 4.5 cm

Karakter:
Türkçe: Garamound (Ana Metin 12 punto, Özet 11 punto, Dipnot 10 punto)
Arapça: Traditional Arabic (Ana Metin 13 punto, Dipnot 11 punto)
Satır Aralığı: Tek (Ana Metin ve Dipnot)
Paragraf Aralığı: Ana Metin (Önce 0nk, Sonra 6 nk), Dipnot (Önce 3nk, Sonra 3 nk)

12) Yazılar dizgi, düzeltme ve benzeri işleri kolaylaştırması, eksiksiz ve kusursuz çıkabilmesi için Microsoft Word programı ile yazılmalıdır.
13) Yazıların başına, 150 (yüz elli) kelimeyi geçmemek kaydıyla Türkçe ve yabancı dilde özet (Abstract) eklenmelidir.
14) Yazıların ana temasını belirten ve internet ortamında taranmasını sağlayacak anahtar sözcükler (5) adet (Keywords) özetin altına yerleştirilmelidir.
15) Yazar Adının, Kurumunun ve Orcid Numarasının Yazımı
Örnek:
Prof. Dr. İsim Soyisim
Dokuz Eylül University, Faculty of Theology, İzmir, Turkey
Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, İzmir, Türkiye
orcid.org/0001-0001-0001-0001 

Makalenin Genel Çerçevesi
Makale Başlığı (Harfler Büyük)
Öz (150 Kelime )
Anahtar Kelimeler (Genelden özele doğru makalenin başlığını ve muhtevasını yansıtan 5 kelime olmalı)
Abstract (150 Kelime)
Keywords (Genelden özele doğru makalenin başlığını ve muhtevasını yansıtan 5 kelime olmalı)
Gövde Metni
Sonuç
Kaynakça

Makalelerin şekilsel açıdan dergimiz Makale Şablonuna uyarlanması gerekir.

Yazarların Görev ve Sorumlulukları ile Makale Muhtevasının Genel Çerçevesini içeren Yazar Rehberi sayfamıza ulaşmak için tıklayınız. 

Hakemlerin Görev ve Sorumluluklarını içeren Hakem Rehberi sayfamıza ulaşmak için tıklayınız.

Son Güncelleme Zamanı: 11.12.2024 20:44:05