Araştırma Makalesi

Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Sayı: 42 23 Mart 2026
PDF İndir
TR EN

Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada Karabük 112 Acil Sağlık İstasyonlarında görevli personelin etik değerlere yatkınlık düzeyleri, etik körlük düzeyleri, iki kavram arasındaki ilişki ve bu kavramları etkileyen demografik değişkenler incelenmiştir. Çalışma grubu Karabük merkezde ve ilçelerinde görevli 203 sağlık çalışanından oluşmaktadır. Araştırmada ele alınan değişkenleri demografik özellikler açısından karşılaştırmak için Independent Sample T testi ve One-Way ANOVA testi yapılmıştır. Etik değerlere yatkınlık düzeyinin etik körlük düzeyine etkisi regresyon analizi ile belirlenmiştir. Genel olarak sağlık çalışanlarının etik değerlere yatkınlıklarının yüksek olduğu, etik körlük düzeylerinin düşük seviyede olduğu ve etik değerlere yatkınlık arttıkça etik körlüğün azaldığı tespit edilmiştir. Demografik açıdan ele alındığında ise erkek çalışanların kadınlara göre, 25 yaş altındakilerin diğer yaş grubundaki göre, 1-5 yıl kıdeme sahip olanların diğer kıdem yılına sahip olanlara göre, lisansüstü mezunu olanların diğer eğitim düzeylerinden mezun olanlara göre, doktorların ise diğer çalışanlara göre etik değerlere yatkınlıklarının düşük, etik körlük düzeylerinin ise yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma için etik kurul onayı, Karabük Üniversitesi Rektörlüğü, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurul Başkanlığından 20.03.2025 tarihli ve 79 sayılı karar ile alınmıştır.

Kaynakça

  1. Akduman, G. & Karahan, G. (2022). Dijital çağda etik değerlere yatkınlık ve mutluluk arasındaki ilişkinin kişilik çerçevesinde incelenmesi: sivil havacılık kabin hizmetleri öğrencileriyle bir araştırma. FSM Mesleki Bilimler Dergisi, 1(1), 1-20.
  2. Aleksić, D. (2017, August). The development and validation of a scale to measure ethical blindness at work. Academy of Management Annual Meeting Proceedings, https://doi.org/10.5465/AMBPP.2017.173
  3. Başak, T., Uzun, Ş. & Arslan, F. (2010). Yoğun bakım hemşirelerinin etik duyarlılıklarının incelenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 52(2), 76-81.
  4. Baumane-Vitolina, I., Cals, I. & Sumilo, E. (2016) Is ethics rational? Teleological, deontological and virtue ethics theories reconciled in the context of traditional economic decision making. Procedia Economics and Finance, 39, 108-114.
  5. Bayramoğlu, G., Palabıyık, N. & Uysal, E. (2023). İş yerinde etik körlük kavramına ilişkin ölçek uyarlama çalışması: Geçerlik ve güvenirlik analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 14(40), 1156-1175.
  6. Beşpınar, E. & Balcı, S. (2024). Üniversite öğrencilerinin etik değerlere yatkınlık düzeyinin psikolojik iyi oluşlarıyla ilişkisi. International Social Sciences Studies Journal, 10(8), 1359- 1368.
  7. Bijani M, Ghodsbin F, Fard SJ, Shirazi F, Sharif F, Tehranineshat B. An evaluation of adherence to ethical codes among nurses and nursing students. Journal of Medical Ethics and History of Medicine 2017, 10(6), 1-8.
  8. Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal Politika (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Mart 2026

Gönderilme Tarihi

11 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

23 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA
Dulkadir, Ö., Akyol, N., & Öztürk, A. (2026). Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 42. https://doi.org/10.15182/diclesosbed.1697028
AMA
1.Dulkadir Ö, Akyol N, Öztürk A. Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. DÜSBED. 2026;(42). doi:10.15182/diclesosbed.1697028
Chicago
Dulkadir, Ömer, Nilüfer Akyol, ve Ayşegül Öztürk. 2026. “Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 42. https://doi.org/10.15182/diclesosbed.1697028.
EndNote
Dulkadir Ö, Akyol N, Öztürk A (01 Mart 2026) Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 42
IEEE
[1]Ö. Dulkadir, N. Akyol, ve A. Öztürk, “Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, DÜSBED, sy 42, Mar. 2026, doi: 10.15182/diclesosbed.1697028.
ISNAD
Dulkadir, Ömer - Akyol, Nilüfer - Öztürk, Ayşegül. “Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 42 (01 Mart 2026). https://doi.org/10.15182/diclesosbed.1697028.
JAMA
1.Dulkadir Ö, Akyol N, Öztürk A. Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. DÜSBED. 2026. doi:10.15182/diclesosbed.1697028.
MLA
Dulkadir, Ömer, vd. “Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 42, Mart 2026, doi:10.15182/diclesosbed.1697028.
Vancouver
1.Ömer Dulkadir, Nilüfer Akyol, Ayşegül Öztürk. Sağlık Çalışanlarının Etik Değerlere Yatkınlık ve Etik Körlük Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. DÜSBED. 01 Mart 2026;(42). doi:10.15182/diclesosbed.1697028