Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mide Kanseri ve Beslenme

Yıl 2020, Cilt: 47 Sayı: 2, 455 - 468, 17.06.2020
https://doi.org/10.5798/dicletip.755775

Öz

Giriş: Ülkemizde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde mide kanseri en sık rastlanan kanserler arasında yer almaktadır. Çalışmalarda beslenmenin mide kanser etyolojisinde önemli bir faktör olduğu tanımlanmıştır. Bu çalışmada, mide kanserinde diyet alışkanlıklarının etkisi araştırıldı.
Yöntemler: Çalışma Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2004-2005 tarihleri arasında onkoloji departmanında yürütüldü. Vaka-kontrollü çalışmada sırasıyla 81 mide kanserli hasta (MCH) , 40 sağlıklı gönüllü birey (Kontrol-1), 40 diğer kanserli hasta (Kontrol-2), 3 ana grup olarak değerlendirildi. Katılımcılara ‘Mide Kanseri Takip Formu’ (MKTF) ve ‘Beslenme Anket Formu’ (BAF) kullanılarak anket uygulandı. Bu anketlerde katılımcıların demografik ve beslenme özellikleri arasındaki ilişki ’Pearson Chi-Square testi’ kullanılarak değerlendirildi.
Bulgu-Sonuç: Üç ana grubun demografik ve beslenme değişkenleri karşılaştırıldı. Farklı sonuçlar bulundu. Bazı değişkenler mide kanseri ile ilişkiliyken, bazıları ilişkisiz bulundu. İleri yaş, erkek cinsiyet, kırsal yaşam, ev hanımı ve çiftçilik meslekleri, sosyokültürel-sosyoekonomik düzey düşüklüğü, kalabalık ailede yaşam, A kan grubu, sebze-meyveden kısıtlı beslenme, kötü ağız hijyeni ve yetersiz diş fırçalama alışkanlığı MCH’larında anlamlı bulundu. MCH’ları et, tuzlanıp-saklanmış et ürünleri, tuzlu peynir, tuzlanmış salamura zeytin, kahve, kırmızı pul biberi, meyve, salata, kuruyemiş gibi besin ve içecek gruplarını az tükettikleri tespit edildi. MCH’larında tandır fırın (ateşte/közde pişmiş) ekmeği ve katı-sıvı yağ tüketimi oldukça anlamlıydı.

Kaynakça

  • 1. Correa, P. The epidemiology of gastric cancer. World J. Surg. 15, 1991: 228–34. https://doi.org/10.1007/BF01659057
  • 2. Karaoğuz H, İçli F. Cancer problem in Türkiye. J Ankara Med School 1993; 15: 547-58.
  • 3. Reiter W, Stieber P, Reuter C et al. Prognostic value of preoperative serum levels of CEA, CA 19-9, CA 72-4 in gastric carcinoma. Anticancer Res 1997; 17: 2903-6.
  • 4. Sugimura T, Wakabayashi K. Gastric carcinogenesis: diet as a causative factor. Med Oncol Tumor Pharmacother. 1990; 7: 87-92.
  • 5. Howard W, Bruckner MD, John C, et al. Neoplasm of the stomach Cancer. Medicine, 2002; 7: 1355-90.
  • 6. Tominaga S. Cancer incidence in Japanese in Japan, Hawaii, and Western United States. NCI Monogr 1985; 69: 83-92.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zeki Kemeç Bu kişi benim

Abdurrahman Işıkdoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 17 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 47 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kemeç, Z., & Işıkdoğan, A. (2020). Mide Kanseri ve Beslenme. Dicle Tıp Dergisi, 47(2), 455-468. https://doi.org/10.5798/dicletip.755775
AMA Kemeç Z, Işıkdoğan A. Mide Kanseri ve Beslenme. diclemedj. Haziran 2020;47(2):455-468. doi:10.5798/dicletip.755775
Chicago Kemeç, Zeki, ve Abdurrahman Işıkdoğan. “Mide Kanseri Ve Beslenme”. Dicle Tıp Dergisi 47, sy. 2 (Haziran 2020): 455-68. https://doi.org/10.5798/dicletip.755775.
EndNote Kemeç Z, Işıkdoğan A (01 Haziran 2020) Mide Kanseri ve Beslenme. Dicle Tıp Dergisi 47 2 455–468.
IEEE Z. Kemeç ve A. Işıkdoğan, “Mide Kanseri ve Beslenme”, diclemedj, c. 47, sy. 2, ss. 455–468, 2020, doi: 10.5798/dicletip.755775.
ISNAD Kemeç, Zeki - Işıkdoğan, Abdurrahman. “Mide Kanseri Ve Beslenme”. Dicle Tıp Dergisi 47/2 (Haziran 2020), 455-468. https://doi.org/10.5798/dicletip.755775.
JAMA Kemeç Z, Işıkdoğan A. Mide Kanseri ve Beslenme. diclemedj. 2020;47:455–468.
MLA Kemeç, Zeki ve Abdurrahman Işıkdoğan. “Mide Kanseri Ve Beslenme”. Dicle Tıp Dergisi, c. 47, sy. 2, 2020, ss. 455-68, doi:10.5798/dicletip.755775.
Vancouver Kemeç Z, Işıkdoğan A. Mide Kanseri ve Beslenme. diclemedj. 2020;47(2):455-68.