Diplomasi ve Strateji Dergisi (DSJOURNAL) Uluslararası İlişkiler, Güvenlik, Strateji ve Bölge Çalışmaları alanlarında özgün çalışmalara yer veren, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapan hakemli-bilimsel bir dergidir.
DS JOURNAL, akademik bakış açısının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Türkçe Uluslararası İlişkiler literatürüne katkıda bulunma hedefi ile yayın hayatına başlamıştır. Türkiye ve Türkçe merkezli kavramsal ve teorik çalışmalara yer verilmesi temel hedeftir.
2020 yılında yayın hayatına başlayan DSJOURNAL, yılda 2 sayı olmak üzere Haziran ve Aralık aylarında yayımlanmaktadır. Dergide teorik, ampirik ve analitik özgün çalışmaların yanı sıra kitap incelemeleri de yayımlanmaktadır.
Editörlük ve Yayın Kurulu, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik gelişimlerine önem vermektedir. Bu amaçla, her sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışmalarına yer verilmeye çalışılmaktadır.
Makaleler, “DSJOURNAL Makale Şablonu”na göre biçimlendirilmelidir. Çalışmalarınızın değerlendirmeye alınabilmesi için Makale Şablonu kullanılarak hazırlanmış olması gerekmektedir. DSJOURNAL Makale Şablonu, çalışmanın dergimiz yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmasında kolaylık sağlayacaktır. Başlıkların oluşturulması, öz ve abstract'ın kelime sayısı, ana metnin formatı, tablo ve grafik detayları, kaynakçanın düzenlenmesi hususları Makale Şablonuna göre hazırlanmalıdır.
Makalelerin atıfları ve kaynakçası, "DSJOURNAL Kaynak Gösterim Rehberi"ne göre oluşturulmalıdır.
Makaleyi DergiPark sistemine yüklerken başlık, öz/özet, anahtar kelimeler bölümlerinin hem Türkçe hem İngilizce sekmelerini doldurunuz. Sekmeleri doldururken İlk harfler büyük olacak şekilde yazmaya özen gösteriniz. Örnek olarak "Bir Güvenlikleştirme Pratiği Olarak Terörizm Söylemi" şeklinde yazılmalıdır. Tamamı büyük harf ya da farklı bir format olmamalıdır.
Makalenin son kısmında, -gerekliyse- araştırmacıların katkı oranına ilişkin açıklama, "destek ve teşekkür beyanı" ve "çıkar çatışması beyanı" yer almalıdır.
Öz kısmı, 250 kelimeyi geçmemelidir. Paragraf yapılmamalı, tek paragraf olarak yazılmalıdır.
Hatırlatmalar ve Diğer Notlar
DSJOURNAL'a DergiPark sistemi üzerinden makale yüklenirken makale metninin isimsiz/anonim şekilde kaydedilmesine özen gösterilmelidir. Yüklenen dosya adı ise Makale Adı.docx şeklinde her kelime büyük harfle başlayacak şekilde olmalıdır.
DSJOURNAL, 2023 itibariyle, araştırma makalelerini Genişletilmiş Özet (Extended Summary) ile birlikte yayınlama kararı almıştır. Makale ana dili Türkçe olan makaleler için Genişletişmiş Özet (Extended Summary) İngilizce olmalıdır. Makale ana dili İngilizce olan makaleler için Genişletilmiş Özet istenmemektedir. Genişletilmiş Özet, Öz ve Abstract'ı takiben yer almalıdır.
Makale, dergi sistemine yüklenirken yazar(lar)ın bir hakem önerisi yapması ve makale taahhütnamesini (Bu dosyaya makale gönderim sürecinin 3. aşamasında ulaşılabilir.) sisteme yüklemesi gerekmektedir.
The Chicago Manual of Style 17th Edition'da yer alan yazar-tarih (author-date) konsepti kurallarına uygun kaynak gösterilmelidir. "DSJOURNAL Kaynak Gösterim Rehberi" adı geçen konsepte göre düzenlenmiştir. Ayrıca kaynak gösteriminde karşılaşılabilecek problemleri en aza indirmek için “Mendeley” gibi referanslama programlarını kullanmanız tavsiye edilir.
Çevrimiçi erişilen kaynaklar bir DOI veya URL içermelidir.
Bilimsel Araştırma Etiği
Hakem(ler) aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır. Eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir. Hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır. Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir. RED verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.
Editörlük, çalışmanın konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür. Kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır. Hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir. Bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır. RED verecekleri çalışmalar için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir. Bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.
YAYIN POLİTİKASI
DSJOURNAL Uluslararası İlişkiler, Güvenlik, Strateji ve Bölge Çalışmaları alanlarında özgün çalışmalara yer veren, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayın yapan hakemli-bilimsel bir dergidir. DSJOURNAL'ın yayın politikasına uygun olmayan makale başvuruları kabul edilmeyecektir.
Gönderilen yazılar, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve hâlihazırda yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.
Dergide yer verilen çalışmalardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.
Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde yazılmış olmalıdır. Dergide yayımlanan çalışmaların bilimsellik ve dil bakımından sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir.
Makaleler, öncelikle, ön kontrol aşamasında, şekil şartları ve içerik yönünden incelenir. Editörlük ve/veya yayın kurulu tarafından değerlendirmeye alınıp bilimsel içeriği itibariyle alanındaki literatüre katkı sağlama niteliğindeki makaleler hakemlik sürecine dâhil edilecektir.
Makaleler, intihal programında taratıldıktan sonra en az iki hakeme gönderilmektedir. Tarama sonucu %20'nin üzerinde olan makaleler iade edilmektedir.
Makale dergi sistemine yüklenirken yazar(lar)ın bir hakem önerisi yapması ve makale taahhütnamesini (Bu dosyaya makale gönderim sürecinin 3. aşamasında ulaşılabilir.) yüklemesi gerekmektedir.
Hakemlerden olumlu görüş alınan yazılar yayım sürecine alınır. Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakem atamaları, editörlük ve/veya yayın kurulu tarafından yapılır.
Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, revize edilmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar(lar)a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), -kural olarak- hakemler tarafından istenilen değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Öte yandan, hakem görüşlerine karşı kendi görüşlerini bildirmeleri de önemli görülmektedir. Böylelikle sağlanacak bilimsel etkileşim ile editörlük, yazar ve hakem arasında bir araştırma ve öğrenme sinerjisi oluşacağı düşünülmektedir. Revizyon safhasında yazar(lar)ın, HAKEM ÖNERİLERİ-YAZAR CEVAPLARI dosyasını kullanmaları, makalenin hakemlerce ve editörce yeniden incelenmesini kolaylaştırarak karar sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca makale üzerinde yapılan değişikliklerin renkli fontla yapılması da yeniden incelemeyi kolaylaştırarak karar sürecini olumlu etkileyecektir.
Değerlendirme süreci tamamlanan makalelerin ne zaman ve hangi sayıda yayınlanacağı editörlük tarafından tayin edilir. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a DergiPark aracılığıyla yayına kabul e-postası gönderilir.
Değerlendirme süreci tamamlanmış makaleler, editörlüğün takdiri doğrultusunda herhangi bir sayıda yayınlanabilir.
Çalışma, herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum belirtilmelidir.
Noksanlıkları ilerleyen süreçte tespit edilen makaleler, hangi aşamada olduğuna bakılmaksızın yazar(lar)a iade edilecektir.
Dergimize gönderilen makalelerden, değerlendirme ve yayımlama aşamalarında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Diplomasi ve Strateji Çalışmaları Derneği kurumsal yayınıdır.