Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EMZİK KULLANIMI HAKKINDA ANNE GÖRÜŞLERİNE DAYALI NİTEL BİR DEĞERLENDİRME

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: 18, 188 - 206, 08.12.2020

Öz

Çocukların 0-6 yaş gelişimindeki çoğu davranışları ve onlara karşı ebeveynlerin geliştirdikleri tutumlar genellikle ortaktır. Farklı formlara sahip olan ve günümüze kadar biçim ve içerik anlamında değişime uğrayan bu tutumlardan birisinin somut adının emzik olduğu görülmektedir. Emzik kullanımı davranışı birçok ebeveyn için, bebekteki emme içgüdüsünü desteklemek, bebeğin ağlamasına engel olmak ya da buna benzer sıralanabilecek sebeplerle meme yerine geçebilecek; fiziksel ve biyolojik ihtiyacı giderebilecek çözüm arayışının ortak bir nesnesi haline gelmiştir.
Ebeveynler tarafından kullanılagelen emzik; zamanla faydaları ve zararları bağlamında üzerinde düşünülen, araştırmalara konu olan bir nesne halini almıştır. Bu çalışmada temel amaç annelerin emziğin faydaları ile beraber zararları hakkındaki görüşlerini tespite çalışmaktır.
Çalışmanın elde edilen verileri nitel araştırma tekniklerine göre analiz edilmiştir. Çocuğu, susturmak, oyalamak, ağlamasını önlemek, kendi başına kalmasını sağlamak, anneye zaman kazandırmak, geçici süreliğine de olsa anneden uzak tutmak, doyurulma hissi uyandırmak, meme benzerliğiyle özdeşim kurmasını sağlayarak verilen gıdaları almasını kolaylaştırmak veya anneye olan bağımlılığını azaltmak vb. amaçlar için de emzik kullanıldığı gözlemlenmiştir. Emziğin çocuk üzerinde bıraktığı fizisel zararlarının yanında duygusal zararlarının da olduğuna dair anne söylemleri gözlenmiştir. Bu durumun daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç doğurduğu, yeni yapılacak araştırmaların bu minvalde yoğunlaşması gerektiğine dair araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

Kaynakça

  • -Ali Balcı, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler, Pegem Akademi Yayınları, Ankara, 2010, 8. Baskı.
  • -Ali Yıldırım, Hasan Şimşek, Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınları, Ankara, 2008, 7.Baskı.
  • -Aseel Haidar Al-Assadi, Zainab A.A. Al-Dahan, Abdul Khaliq Al- Rammahy, ‘’Pacifier Sucking Habit and its Relation to Oral Health of Children Aged 1-5 Years’’, Iraqi Dental Journal | Volume 38, Issue 2 - Aug. 2016.
  • -Elif Kuş, Nitel-Nicel Araştırma Teknikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Teknikleri nicel mi? Nitel mi?, Anı Yayınları, 2009, Ankara, 3. Baskı.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Eğitim Bilimleri
Yazarlar

Mehmet Emin Uludağ 0000-0001-7902-650X

Yayımlanma Tarihi 8 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Uludağ, M. E. (2020). EMZİK KULLANIMI HAKKINDA ANNE GÖRÜŞLERİNE DAYALI NİTEL BİR DEĞERLENDİRME. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi, 9(18), 188-206.