Purpose: The aim of this study is to examine the effect of personality traits, gender, age and effects of dispositional hope level in problematic internet usage of university students. Research Methods: This paper is an example of a descriptive study, which presents the relationship between problematic internet usage of university students considering personality traits, gender, age and dispositional hope level. The study group consists of 376 students from different universities. Research data was collected by using the Problematic Internet Usage Scale, The Big Five Inventory, and the Dispositional Hope Scale. In the analysis of data, parametric tests were used.
Findings: It has been observed that as neuroticism increases, excessive usage also increases; as conscientiousness increases, excessive usage of the internet decreases. As openness, extraversion and neuroticism increase, the effects of negative results of internet usage increase; as conscientiousness increases, the effects of negative results of internet usage decrease. At the same time, it can be said that as hope levels increase, the negative effects of internet usage decrease. All of these results can be interpreted as variables, except being an extravert does not have a practical value. Implications for Research and Practice: Based on the results, it was suggested that evaluation of results related to the studies made with high school students and adults will contribute to the field. In future studies, relationships between different usage fields of internet and problematic internet usage can be examined. The results would be helpful for prevention and intervention programs.
Internet addiction personality hope excessive internet usage
Problem Durumu: Bireylerin kimi zaman duygularını ifade etme, istedikleri kişi olma aracı olarak kullandıkları, kimi zamansa çeşitli fırsatlara ulaşmaya aracılık eden, dünyayı tanıma ve dünyaya açılma aracı olarak değerlendirilebilecek olan internet kullanımı, aşırı kullanım durumlarında bağımlılığa dönüşebilmektedir. İnternetle ilişkili belirli davranışlar internet bağımlılığı, internet bağımlılık bozukluğu, patolojik internet kullanımı gibi kavramlarla karşımıza çıkmaktadır. İnternet bağımlılığında sessizlik, duygu durumunda değişim, tolerans (kullanılan sürenin giderek artması), yoksunluk belirtileri, çatışma ve nüks etme ögelerine dikkat çekilirken, patolojik internet kullanımının aşırı derece oyun oynama, online cinsel etkinlikler, e-mail atma ve yazışma davranışlarından en az üçünü içermesi gerekmektedir. Problemli internet kullanımı ise internet kullanımının kontrol edilememesi ve bu nedenle de günlük yaşamda stres bozuklukları ve işlev bozuklukları yaşanması hali olarak tanımlanmaktadır. Geçmişinde bağımlılık ya da dürtü kontrolüyle ilgili hikayesi olan kişiler internetin problemli kullanımında risk grubunda yer almaktadır. Problemli internet kullanımı herhangi bir yaşta, sosyal, ekonomik ve eğitimsel düzeyde ortaya çıkabilmektedir.
Araştırmanın Amacı: Literatür incelendiğinde problemli internet kullanımı ile kişilik özellikleri ve umut arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmanın bulgularının problemli internet kullanımı konusunda yapılan çalışmalara ışık tutması ve literatüre bilgi sağlaması beklenmektedir. Bu amaçla bu çalışmada üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımları ile kişilik özellikleri, cinsiyet, yaş ve sürekli umut düzeyi arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Araştırmanın Yöntemi: Bu çalışma üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımları ile kişilik özellikleri, cinsiyet, yaş ve sürekli umut arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilmek amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Bartın Üniversitesinde 2014-2015 akademik yılında lisans eğitimine devam eden 376 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların 250’si kadın, 115’i erkektir. Öğrencilerin yaş aralıkları 18-25 arasındadır ve 151’i birinci sınıfa, 47’si ikinci sınıfa, 125’I üçüncü sınıfa ve 53’ü dördüncü sınıfa devam etmektedir. Araştırma verilerinin toplanmasında demografik bilgi formu, “Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği”, “Beş Faktör Kişilik Ölçeği” ve “Sürekli Umut Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 kullanılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi yapılmadan önce değişkenlerin varsayımları karşılayıp karşılamadığı ve dağılımın normalliği saçılma diyagramı
İnternet Bağımlılığı kişilik umut internetin aşırı kullanımı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 70 |