Dünyada değişen iklim koşulları, bitkilerin verimliliğini azaltmakta ve gıda güvenliği sorunları oluşturmaktadır. Gıda güvenliği ve kıtlık sorunlarının azaltılması bağlamında yer fıstığı, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak adına olağanüstü bileşenler içermektedir. Flavonoidler, Fenolikler, resveratrol ve polifenoller dahil olmak üzere bünyesinde birçok biyoaktif bileşen bulunan yer fıstığı çok amaçlı kullanım alanlarına sahip yağlı tohumlu bir baklagil bitkisidir. Bu çalışma, iklim odasında tuz stresi koşullarında yetiştirilen yer fıstığı bitkisinin pütresin uygulaması ile morfolojik parametreler ve klorofil miktarı üzerine nasıl değişime uğrayacağını gözlemlemek adına yürütülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan çalışmada gövde uzunluğu, gövde ağırlığı, kök uzunluğu, kök ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak ağırlığı ve klorofil miktarı değerleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda yüksek tuz stresi şartlarında (300 mM) kontrol ve pütresin uygulaması arasında istatistiki olarak farlılıklar tespit edilmiştir. Özellikle kolorofil miktarı değerlerinde pütresin uygulamasından elde edilen sonuçlar bu uygulamanın yarayışlılığını ispatlar niteliktedir. Kontrol grubunun 300 mM tuz uygulamasında görülen yapraklardaki sararma başlangıcının pütresin uygulaması ile ortadan kalktığı görülmüşür. Deneme sonuçlarından elde edilen bilgilerin yer fıstığının tuz stresi dayanıklılığını araştıran müteşebbislere faydalı olacağı düşünülmektedir.
Tohum teminini sağlayan Progen şirketinden Dr. Halil Bakal’a ve çalışmanın istatistiksel analizleri ile grafiklerinde yardımı olan Dr. Emrah Güler’e şükranlarımı sunarım.
Changing climatic conditions in the world reduce the productivity of plants and create food safety problems. In the context of food security and reducing scarcity problems, peanuts contain extraordinary components to meet their nutritional needs. Peanut, which contains many bioactive components including flavonoids, phenolics, resveratrol, and polyphenols, is an oilseed legume plant with multi-purpose uses. This study was carried out to observe how the peanut plant grown under salt stress conditions in the climate chamber would change the morphological parameters and chlorophyll amount with the application of the putrescine. Stem length, stem weight, root length, root weight, leaf number, leaf weight, and chlorophyll content values were determined in the study, which was established with 3 replications according to the randomized plots experimental design. As a result of the study, statistical differences were determined between control and putrescine application under high salt stress conditions (300 mM). The results obtained from the putrescine application, especially in chlorophyll content values, prove the usefulness of this application. It was observed that the yellowing on the leaves of the control group, which was observed in the application of 300 mM salt, disappeared with the application of putrescine. It is thought that the information obtained from the trial results will be beneficial to the entrepreneurs investigating the salt stress resistance of the peanut.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Sayı: 31 |