Ortaokul 8. Sınıf Öğrencilerinin İngilizce Öğrenmeye İlişkin Öz-düzenleme Stratejileri, Motivasyonel İnançları ve Tutumları
Öz
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik öz-düzenleme stratejileri, motivasyonel inançları ve tutumlarını belirlemektir. Bu araştırmada, betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen ortaokullarda öğrenim gören toplam 949 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada, veri toplama araçları olarak “Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği” ve “İngilizce Dersine ait Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler (ortalama, standart sapma) ve fark istatistikleri (t testi, ANOVA, MANOVA), kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik öz-düzenleme stratejilerini orta düzeyde kullandıkları, motivasyonel inançlarının orta düzeyde olduğu ve tutumlarının ise yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla öz-düzenleme stratejilerini daha çok kullandıkları, İngilizce dersine yönelik motivasyonel inançlarının erkek öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğu ve İngilizce dersine yönelik daha olumlu tutum sergiledikleri ortaya çıkmıştır. Motivasyonel inançların ve öz-düzenleme stratejilerinin yabancı dil öğrenimindeki önemi düşünüldüğünde, öğrencilerin öz-düzenleme ve motivasyonel inanç düzeylerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abidin, M. J. Z., Pour-Mohammadi, M., & Alzwari, H. (2012). EFL students' attitudes towards learning English language: The case of Libyan secondary school students. Asian Social Science, 8(2), 119-134.
- Adıgüzel, A., & Orhan, A. (2017). The relation between english learning students' levels of self-regulation and metacognitive skills and their english academic achievements. Journal of Education and Practice, 8(9), 115-125.
- Akkaya, R. (2012). İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin öz düzenleme stratejileri ve motivasyonel inançları ile matematiğe yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. X. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde.
- Al Othman, F. H., & Shuqair, K. M. (2013). The impact of motivation on English language learning in the Gulf States. International Journal of Higher Education, 2(4), 123-130. DOI: 10.5430/ijhe.v2n4p123.
- Alçı, B., & Altun, S. (2007). Lise öğrencilerinin matematik dersine yönelik öz düzenleme ve biliş üstü becerileri cinsiyete sınıfa ve alanlara göre farklılaşmakta mıdır? Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 33-44.
- Alkaff, A. A. (2013). Students' attitudes and perceptions towards learning English. Arab World English Journal, 4(2), 106-121.
- Allison, P. D. (2002). Missing data. Califomia: Sage Publication, Inc.
- Almarashdeh, H. S. S. (2012). Investigation of self-regulated learning strategies and motivational beliefs in mathematics achievement (Master’s Thesis). Faculty of Education, United Arab Emirates University, Abu Dhabi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Fırat Kanat
*
Bu kişi benim
0000-0003-3831-0365
Türkiye
İshak Kozikoğlu
0000-0003-3772-4179
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
21 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
20 Haziran 2018
Kabul Tarihi
19 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 3
Cited By
The effect of web based blended learning on students’ academic achievement and attitudes towards English course
Education and Information Technologies
https://doi.org/10.1007/s10639-019-09890-7EXAMINATION OF PRE-SCHOOL STUDENTS’ SELF-REGULATION SKILLS
Problems of Education in the 21st Century
https://doi.org/10.33225/pec/20.78.967Dördüncü sınıf öğrencilerinin İngilizce algılarının matematik ve Türkçe başarılarına göre incelenmesi
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.29000/rumelide.990178Investigation of Middle School Students’ Self-Regulation Skills and Vocabulary Learning Strategies in Foreign Language
International Journal of Educational Methodology
https://doi.org/10.12973/ijem.6.1.25İlkokul Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Eleştirel Yazma Becerilerinin Geliştirilmesinde Öz Düzenlemeli Strateji Geliştirme Modelinin Etkisi
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.35675/befdergi.1199701Öğrencilerin Öz-Düzenleme Stratejileri, Motivasyonel İnançları ve İngilizceye Yönelik Tutumları ile İngilizce Akademik Başarıları Arasındaki İlişki
Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.31464/jlere.1486963The Role of Self-Regulation and Motivation in Secondary School Students’ English Self-Efficacy
Uluslararası Eğitim Araştırmacıları Dergisi
https://doi.org/10.52134/ueader.1435495To What Extend Does Self-Regulated Learning Correlate Achievement in English Lesson? A Meta-Analysis Study*
The Journal of International Lingual Social and Educational Sciences
https://doi.org/10.34137/jilses.1728049