In this study, the contamination levels of Aflatoxin M1 of
248 sterilized/UHT milk, Beyaz Cheese, Cecil Cheese, Cokelek, Cream Cheese, Lor
Cheese, Van Otlu (herbed) Cheese, Van Otlu Lavash Cheese and butter samples from
randomly selected market and supermarkets from Diyarbakir province center were
determined by ELISA method. The average AFM1 contamination value of
the cheese and butter samples investigated was 133.51 ng/kg; while the minimum
and maximum values were 50 and 595.31 ng/kg, respectively. On the other hand,
the average AFM1 value of 13 sterilized milk samples was 52.59 ng/kg;
minimum and maximum values were determined as 25.97 and 80.0 ng/kg,
respectively. In the study, the AFM1 results of 34 samples (13.7%)
of sterilized milk, Cecil Cheese, Cokelek, Cream Cheese, Lor Cheese, Van Otlu Cheese,
Van Otlu Lavash Cheese and butter samples were exceeded the limits set by the
European Commission for AFM1 (50 and 250 ng/kg). The results of the
analysis show that the milk and dairy products those were offered for
consumption in Diyarbakir had a limited potential for consumers in terms of AFM1.
Bu çalışmada,
Diyarbakır il merkezinde bulunan toplu ve perakende satış noktalarında tüketime
arz edilen 248 adet sterilize/UHT süt, Beyaz Peynir, Çeçil Peyniri, Çökelek,
Krem Peynir, Lor Peyniri, Van Otlu Peyniri, Van Otlu Lavaş Peyniri ve tereyağı örneğinin
Aflatoksin M1 (AFM1) bulaşma düzeyi ELISA yöntemi
kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırmaya konu olan peynir ve tereyağı
örneklerinin ortalama AFM1 kontaminasyonu 133.51 ng/kg; minimum ve maksimum değerleri ise 50 ve
595.31 ng/kg olarak ortaya konmuştur. Diğer taraftan 13 adet sterilize süt
örneğinin ortalama AFM1 değeri 52.59 ng/kg; minimum ve maksimum
değerleri ise 25.97 ve 80.0 ng/kg olarak tespit edilmiştir. Araştırmada sterilize
süt, Çeçil Peyniri, Çökelek, Krem peynir, Lor Peyniri, Van Otlu Peyniri, Van
Otlu Lavaş Peyniri ve tereyağı olmak üzere toplam 34 (% 13.7) örnek Avrupa
Komisyonu’ nda AFM1 için belirtilen limitleri (50 ve 250 ng/kg)
aşmıştır. Analiz sonuçları, Diyarbakır’da tüketime sunulan süt ve ürünlerinin
AFM1 yönünden sınırlı da olsa tüketiciler için potansiyel bir risk
taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle çiğ
süt/peynir/tereyağı üretiminin kaynağı olan süt hayvanlarının yem depolama
alanları hem sıcaklık hem de nem açısından kontrol altında tutulmalıdır. Diğer
taraftan sürdürülebilir modern süt üretim çiftlikleri kurulmalıdır. Ayrıca yem
üreten işletme sahibi ve personelin, üretimleri sırasında uygulanması gereken
hijyen ve sanitasyon kuralları açısından eğitilmeleri büyük önem arz
etmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |