Araştırma Makalesi

İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Cilt: 29 Sayı: 3 30 Kasım 2020
PDF İndir
EN TR

İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz

Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa’da yüksek miktarda üretilen yerli İsot biberinin üretim, kurutma, işleme ve paketleme aşamalarında çalışan sigara içen ve içmeyen işçilerin kapiller kan oksijen saturasyonu ile bazı solunum, dolaşım ve metabolik değerler üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Araştırma, yaşları 20-45 arasında değişen, herhangi bir maddeye maruziyeti bulunmayan 30 kişilik kontrol grubu ile İsot biberinin kurutma, öğütme, işleme ve paketleme aşamalarında çalışan ve sadece İsot tozuna maruz kalan 30 ve hem İsot tozuna maruz kalıp hem de sigara içen 30 işçinin oluşturduğu gruplardan olmak üzere toplam 90 kişi üzerinde yürütüldü. Dolaşım parametrelerinden vücut sıcaklığı, sistolik ve diastolik tansiyon ile nabız ölçümleri, solunum parametrelerinden FVC (Zorlu Vital Kapasite), FEV1 (Birinci Saniyedeki Zorlu Ekspiratuar Volüm), FVC/FEV1% (Zorlu Vital Kapasite/Birinci Zaniyedeki Zorlu Expiratuar Volüm-Tiffeneau İndeks) ve VC (Vital Kapasite), vücut kompozisyon parametrelerinden vücut yağ ve su oranı, kas ve kemik kütle ile kapiller kan oksijen satürasyonu gibi parametrelerin ölçümleri yapıldı. İsot tozu maruziyeti ve İsot tozu + sigara maruziyeti gruplarının kontrol grubuyla FVC, FEV1, FVC/FEV1%, VC ve kapiller kan oksijen satürasyonu yönünden karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önem (p<0.05) arz eden sonuçlarımızın literatür bildirimleriyle uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmamız sonucunda İsot biberinin üretim, kurutma, işleme ve paketleme aşamalarında çalışan işçilerin solunum fonksiyonlarının olumsuz etkilendiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

HÜBAK (HARRAN ÜNİVERSİTESİ)

Proje Numarası

17047

Kaynakça

  1. 1. Beis S. H., Kırmızıbiberlerden Gıda Boyası Üretimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi; 1990.
  2. 2. Pandey J. P., Vengaiah P. C., Dehydration Kinetics of Bell Pepper (Capsicum Annuum L.). Journal of Food Engineering; 2007. (81) p. 282–286.
  3. 3. Yemiş O., Kırmızıbiberden Oleoresin-Capsicum Üretimi Üsake Bir Araştırma. Ankara: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; 2001.
  4. 4. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp.
  5. 5. Kuşçu A., Sürekli Sistemde Kurutma İşleminin Kırmızıbiberlerde Kalite Özelliklerine Etkisi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; 2002.
  6. 6. Materska M., Perucka I., Phenylalanine Ammonia-Lyase and Anti-Oxidant Activities of Lipophilic Fraction of Fresh Pepper Fruits Capsicum Annuum L. Innovative Food Science and Emerging Technologies; 2001. (2) p.189-192.
  7. 7. Mochida K., Maoka T., Kozuka M., Cancer Che¬mo-Preventive Activity of Carotenoids in the Fruits of Red Paprika Capsicum Annuum L. Cancer letters; 2001. 172: p.103-109.
  8. 8. Ceylan E., İsot Biberi Özü (Kapsaisin) İnhalasyonuna Bağlı Gelişen Astım Atakları. Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı; 2013. 4(3): s. 331-334.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Kasım 2020

Gönderilme Tarihi

3 Haziran 2019

Kabul Tarihi

8 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 29 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Kapucuk, F. S., & İriadam, M. (2020). İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 29(3), 168-172. https://doi.org/10.34108/eujhs.573660
AMA
1.Kapucuk FS, İriadam M. İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;29(3):168-172. doi:10.34108/eujhs.573660
Chicago
Kapucuk, Fuat Serkan, ve Mehmet İriadam. 2020. “İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 29 (3): 168-72. https://doi.org/10.34108/eujhs.573660.
EndNote
Kapucuk FS, İriadam M (01 Kasım 2020) İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Sağlık Bilimleri Dergisi 29 3 168–172.
IEEE
[1]F. S. Kapucuk ve M. İriadam, “İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 3, ss. 168–172, Kas. 2020, doi: 10.34108/eujhs.573660.
ISNAD
Kapucuk, Fuat Serkan - İriadam, Mehmet. “İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi 29/3 (01 Kasım 2020): 168-172. https://doi.org/10.34108/eujhs.573660.
JAMA
1.Kapucuk FS, İriadam M. İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;29:168–172.
MLA
Kapucuk, Fuat Serkan, ve Mehmet İriadam. “İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 29, sy 3, Kasım 2020, ss. 168-72, doi:10.34108/eujhs.573660.
Vancouver
1.Fuat Serkan Kapucuk, Mehmet İriadam. İSOT TOZU İNHALASYONU VE SİGARA İÇİMİNİN KAPİLLER KAN OKSİJEN SATURASYONU, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SOLUNUM VE DOLAŞIM DEĞERLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Sağlık Bilimleri Dergisi. 01 Kasım 2020;29(3):168-72. doi:10.34108/eujhs.573660

Cited By