Özel Sayı

Current Perspectives in Modern Biology: Exploring Diverse Frontiers, Paradigms, and Novel Horizons, 31.12.2023

Yıl: 2023
Doç. Dr. İlhan DOĞAN Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 0000-0002-3601-2922
Endüstriyel Biyoteknoloji, Genetik, Hayvan Hücresi ve Moleküler Biyoloji
Canan CAN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
Hayvan Hücresi ve Moleküler Biyoloji, Mikrobiyoloji, Mikoloji
Prof. Dr. Hüseyin ÖĞÜT Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 0000-0001-8862-8684
Tarım Makine Sistemleri, Tarımsal Enerji Sistemleri
Yrd. Doç. Dr. Naser A. ANJUM Aligarh Muslim University, Aligarh, U.P. (India) 0000-0001-9953-0703
Bitki Fizyolojisi, Nanoteknoloji

Frontiers in Life Sciences and Related Technologies Dergisi (Front Life Sci RT), uluslararası hakemli bir dergi olup,biyoloji  ve moleküler biyoloji bilim dallarının farklı alanlarında alanları başta olmak üzere tüm yaşam bilimleri alanlarında yürütülen çalışmalardan üretilen orijinal makaleleri yayınlamaktadır. Basım dili Türkçe ve İngilizcedir. Aynı zamanda Front Life Sci RT'nin temel amacı, alanındaki en son gelişmeleri ve uygulamaları iletmek isteyen hem akademiden hem de endüstriden bilim insanlarına, araştırmacılara ve mühendislere kaliteli yayın sağlamaktır.

Front Life Sci RT; yaşam bilimlerinin çeşitli alanlarında aşağıdaki alanları kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmayan orijinal makaleler yayınlar:

Agroekoloji,
Agronomi,
Anatomi,
Astrobiyoloji,
Biyobilgisayarlar,
Biyofizik,
Biyoinformatik,
Biyokimya,
Biyolinguistik,
Biyoloji,
Biyolojik antropoloji,
Biyolojik oşinografi,
Biyomedikal bilim,
Biyomedikal mühendisliği,
Biyomekanik,
Biyomoleküler mühendislik,
Biyomonitorlama,
Biyopolimerler,
Biyoteknoloji,
Botanik,
Cerrahi tıp bilimleri,
Çevre mühendisliği,
Dahili tıp bilimleri,
Deniz Bilimleri,
Disiplinlerarası tıp alanları,
Ekoloji,
Etoloji,
Evrimsel biyoloji,
Fermantasyon teknolojisi,
Fizyoloji,
Gelişimsel biyoloji,
Genetik,
Genomik,
Gıda bilimleri,
Histoloji,
Hücre biyolojisi,
İmmünoloji,
Kinesiyoloji,
Koruma biyolojisi,
Kuantum biyolojisi,
Metabolomik,
Mikrobiyoloji,
Moleküler biyoloji,
Nanoteknoloji,
Nörobilim,
Optogenetik,
Ormancılık,
Paleontoloji,
Popülasyon biyolojisi,
Popülasyon Dinamikleri,
Proteomik,
Sentetik biyoloji,
Sistem biyolojisi,
Sistematik,
Tarım politikaları,
Tarım yöntemleri ve uygulamaları,
Tarımsal biyoteknoloji,
Tarımsal toprak bilimi,
Tarımsal üretim,
Temel tıp bilimleri,
Teorik biyoloji,
Tıbbi bilimler,
Toksikoloji,
Transkriptomik,
Veterinerlik bilimleri,
Viroloji,
Yapısal biyoloji.

Frontiers in Life Sciences and Related Technologies dergisi, yaşam bilimleri ve ilgili teknolojiler alanında, orijinal araştırma makaleleri ve derleme makaleleri gibi akademik yayınları kabul etmektedir.

Taslak

Telif Aktarım Anlaşması

Yazar Katkıları

Etik Kurul Raporu (gerekiyorsa)

Hakem Öneri Formu (isteğe bağlı)

Yayınlara ilişkin etik standartlar, yüksek kalitede bilimsel yayınlar, bilimsel bulgulara olan halkın güveni ve insanların fikirlerinin takdir edilmesi için var olan standartlardır. Ayrıca, yazarların Yayın Etik Kurulu (COPE) etik kurallarını takip etmeleri teşvik edilir.

Telif Hakkı İhlali
FLSRT tarafından yayınlanan dergiler sadece orijinal materyali, yani başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir yerde değerlendirme altında olmayan materyali yayınlamayı taahhüt eder. Diğer yazarların yayınlanmış veya yayınlanmamış bir çalışmadan çalıntı yapıldığı tespit edilen makaleler telif hakkı ihlali yaptığından dolayı cezalandırılır. Makaleler, Ithenticate Plagiarism veya Turnitin Sistemi ile kontrol edilir.

Çift Gönderim
Başka bir yerde yayınlandığı veya başka bir yerde değerlendirme altında olduğu tespit edilen makaleler çift gönderim/yayınlama cezasına tabi olur. Yazarlar, daha önce yayınladıkları veya şu anda değerlendirme altında olan çalışmalarını temel aldıkları bir makaleyi gönderdiklerinde, önceki çalışmayı alıntı yapmak ve gönderdikleri makalenin önceki çalışmaya ötesinde yeni katkılar sunduğunu belirtmek zorundadırlar.

Alıntı Manipülasyonu
Gönderilen makalelerde, belirli bir yazarın çalışmalarının veya belirli bir dergide yayınlanmış makalelerin alıntı sayısını artırmayı amaçlayan alıntılar bulunduğu tespit edilen makaleler alıntı manipülasyonu cezasına tabi olur.

Veri Sahteciliği
Gönderilen makalelerde, deneysel sonuçların sahte veya uydurma olduğu, özellikle görüntülerin manipüle edildiği tespit edilen makaleler veri sahteciliği cezasına tabi olur.

Yazar Katkısının veya Atıfının Uygunsuz Olması
Tüm yazarlar, makalenin araştırmaya önemli bir bilimsel katkı sağladığını ve tüm iddialarını onayladığını belirtmelidir. Önemli bir bilimsel katkıda bulunan herkesin, öğrencilerin ve laboratuvar teknisyenlerinin de dahil olduğu kişilerin listelenmesi önemlidir. Bu katkılar makalede belirtilir.

Tekrarlayan Yayınlar

Tekrarlayan yayınlar, çalışma sonuçlarının birden fazla makaleye uygunsuz şekilde bölünmesini içerir.

Cezalar
Yukarıda belirtilen politikalardan herhangi birinin ihlaline dair belgelenmiş bir durumun olması halinde, FLSRT tarafından yayınlanan herhangi bir dergide ihlallerin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın aşağıdaki cezalar uygulanacaktır:

İhlal eden makalenin derhal reddedilmesi.

İhlal eden makalenin yazar(lar)ı tarafından herhangi bir FLSRT dergisine gönderilen diğer tüm makalelerin derhal reddedilmesi.

İhlal eden makalenin yazar(lar)ı tarafından, ihlal eden makalenin yazar(lar)ıyla birlikte veya başka yazar(lar)la birlikte herhangi bir FLSRT dergisine yeni bir gönderimin yasaklanması. Bu yasak en az 36 ay süreyle uygulanacaktır.

İhlal eden makalenin yazar(lar)ının, herhangi bir FLSRT dergisinde Editöryel Kurul üyeliği yapmasının yasaklanması.

Yukarıdaki politikalara yapılan ihlallerin özellikle ciddi olduğu durumlarda, yayıncı ek cezalar uygulama hakkını saklı tutar.

Editörlerin Sorumlulukları

Yayın kararları
Editör, dergiye gönderilen makaleler arasından hangilerinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur. Editör, makaleleri değerlendirirken yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık veya siyasi felsefe gibi unsurlarını gözetmeksizin değerlendirme yapar. Karar, makalenin önemi, özgünlüğü ve açıklığı ile çalışmanın geçerliliği ve derginin kapsamına olan uygunluğuna dayanır. Ayrıca iftira, telif hakkı ihlali ve intihal gibi mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.

Gizlilik
Editör ve editoryal personel, gönderilen bir makaleyle ilgili bilgileri sadece ilgili yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncı dışında kimseye açıklamamalıdır.

Açıklama ve çıkar çatışması
Bir makalede açıklanmamış materyaller, editör veya editoryal kurul üyeleri tarafından yazarın açık yazılı onayı olmaksızın kendi araştırma amaçları için kullanılmamalıdır.

Hakemlerin Sorumlulukları

Editoryal kararlar için katkı
Hakemlik süreci, editör ve editoryal kurulu editoryal kararlar almada desteklerken, aynı zamanda yazarın makalesini geliştirmesine de yardımcı olabilir.

Zamanında değerlendirme
Herhangi bir seçilmiş hakem, bir makalede raporlanan araştırmayı incelemeye uygun olmadığını hissediyorsa veya zamanında incelemenin mümkün olmadığını biliyorsa, editöre bildirmeli ve hakemlik sürecinden çekilmelidir.

Gizlilik
İncelemeye alınan herhangi bir makale, gizli belgeler olarak kabul edilmelidir. Makaleler, editörün izni olmadan başkalarına açıklanmamalı veya tartışılmamalıdır.

Arşivleme Politikası
FLSRT, Dergipark platformu üzerinden erişilebilir ve katılımcı kütüphaneler arasında dağıtılmış bir arşivleme sistemi oluşturmak için LOCKSS sistemini kullanır ve bu kütüphanelere derginin kalıcı arşivlerini koruma ve geri yükleme amacıyla oluşturma izni verir.

Yayın Dili

Dergiye gönderilen yayınlar Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış olabilir.

Yayın Sıklığı
Dergi ciltleri her yayın yılı için üç kez (Nisan, Ağustos ve Aralık aylarının 30'u) yayımlanacaktır. Editöryal Kurul uygun bulursa, özel bir sayı da yayımlanabilir.

Açık Erişim Bildirisi

FLSRT, akademik yayınların ve araştırmaların açık erişimini akademik çabaların ayrılmaz bir parçası olarak görmektedir. Yayıncı, derginin sunduğu kamu yararının özünü tanır ve bu nedenle akademik ve entelektüel gelişmeye yönelik bir kamu hizmeti olarak sorumluluk kabul eder.

Yayıncı, tüm akademik çalışmalara açık erişimi taahhüt eder ve böylelikle yayınlanan içeriği dünya çapındaki akademik toplumun her kesimi tarafından sürekli olarak kullanılabilir ve özgürce erişilebilir hale getirme görevini üstlenir. Yayıncı, makalelerin işlenmesi, gönderimi ve yayımlanması için herhangi bir maddi ücret talep etmez.

Yayıncı, Dergipark adlı hizmet sağlayıcısı aracılığıyla çevrimiçi içeriklerinin arşivlenmesi ve korunması için LOCKSS sistemini kullanmaktadır.

Front Life Sci RT tarafından kabul edilen tüm makaleler, makale gönderme, değerlendirme veya basım için herhangi bir ücret alınmaksızın yayımlanmaktadır.

Creative Commons License

Frontiers in Life Sciences and Related Technologies is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.