Fiscaoeconomia (FSECON), 2021 yılı itibarıyla Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (#ULAKBİM) tarafından TR-DİZİN veri tabanına dahil edilmiştir.
Dergimize 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla yüksek lisans tezlerinden türetilmiş yayınlar kabul edilmeyecektir. Bu tarihten önce gönderilmiş ve süreçleri devam eden/kabul alan çalışmalar kapsam dışındadır.
Fiscaoeconomia, 2025 yılından itibaren yılda 4 sayı (Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım) olarak yayımlanacaktır.
Toplumsal Cinsiyet Özel Sayısı
(Eylül 2025)
Makale Çağrısı
Günümüzde bilim ve teknolojinin her geçen gün daha da ivedileşen gelişim hızının insanların gündelik hayatlarını baştan sona şekillendirecek biçimde dünya tarihinde hiç olmadığı kadar yoğun bir düzeyde vuku bulduğu açıktır. Bu durumun en bariz örneği de internet ve sosyal ağların insanların benlikleri ve yaşam tercihleri üzerindeki baskın etkisidir. Bugün diğer siyasal ve toplumsal alanlar gibi toplumsal hareketlerin çehresi de teknolojinin gelişim hızıyla doğru orantılı bir biçimde değişmeye başlamıştır. Hem dünya hem de Türkiye çapında sivil toplum alanının en dinamik ve kitlesel akımı kadın hareketi ise gelişen teknolojinin gündelik hayattaki en bariz yansıması olan sosyal medya mecralarını hem kavramsal-kuramsal hem de yaşam pratiği anlamında en etkin kullanan hareketlerin başında gelmektedir. Toplumsal cinsiyet ve ataerki gibi kavramlar, feminist kuram ve uluslararası ve/veya ulusal kadın hareketleri günümüzde insanların üzerine kafa yorduğu, bir biçimde iki kelam ettiği bir mesele halini almıştır. Bilimsel/akademik alan da toplumsal cinsiyet bağlamında ortaya çıkan meseleleri kendine konu ederek, bu hususta fikri üretimlerin ve onların gündelik yaşamdaki tezahürlerinin artışına önemli bir katkı sunmaktadır. İnsanlık tarihinin önemli siyasal ve toplumsal kırılma anlarından biri olan Fransız Devrimi’nin ünlü “Eşitlik, Özgürlük, Kardeşlik” (Liberté, Égalité, Fraternité) mottosunu kendi meşrebince ruhuna nakşederek yol alan feminist kuram ve kadın hareketinin çıkış noktası halini almış olan toplumsal cinsiyet kavramı ve bu kavram üzerinde yürütülecek tartışmalar aynı zamanda günümüz bireyini ve toplumunu anlamak için uygun bir zemin sağlayacak potansiyele de sahiptir. Bu bağlamda toplumsal cinsiyet hususundan yola çıkarak ortaya konacak olan güncel tartışmaları göz önüne sererek literatüre katkı sunma amacıyla çıkacak olan Özel Sayıya, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte, aşağıda belirtilen başlıca konu başlıkları çerçevesinde 15 Haziran 2025 tarihe kadar yazılarınızı bekliyoruz:
Feminist Kuram
Erkeklik, Eril İktidar ve Ataerki
Queer Çalışmaları
Eşitsizlik, Ayrımcılık ve Toplumsal Cinsiyet
Eko-Feminizm
Kesişimsellik
Bellek ve Toplumsal Cinsiyet
Sinema ve Toplumsal Cinisyet
Edebiyat ve Toplumsal Cinsiyet
Felsefe ve Toplumsal Cinsiyet
Kültür ve Toplumsal Cinsiyet
Tarih ve Toplumsal Cinsiyet
Kadın ve Emeği
Sınıf ve Toplumsal Cinsiyet
Çalışma Hayatı, Kadın İstihdamı ve Toplumsal Cinsiyet
Hukuk ve Toplumsal Cinsiyet
Medya, Sosyal Medya, Popüler Kültür ve Toplumsal Cinsiyet
Teknoloji ve Toplumsal Cinsiyet
Annelik, Aile ve Toplumsal Cinsiyet
Sağlık, Beden, Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet
Yoksulluk ve Toplumsal Cinsiyet
Göç ve Toplumsal Cinsiyet
Milliyetçilik, Etnisite ve Toplumsal Cinsiyet
Toplumsal Hareketler ve Kadın Hareketi
Güvenlik, Suç, Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet
Gündelik Hayat ve Toplumsal Cinsiyet
Kent ve Toplumsal Cinsiyet
Yönetim ve Toplumsal Cinsiyet
Eğitim ve Toplumsal Cinsiyet
Küreselleşme ve Toplumsal Cinsiyet
Önemli Tarihler
Makale gönderimi için son tarih
15 Haziran 2025
Sayı çıkış tarihi
Eylül 2025
Özel Sayı Editörü
Doç. Dr. Emek Yıldırım-Şahin
Artvin Çoruh Üniversitesi
Hopa İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
emekyildirim@artvin.edu.tr
Fiscaoeconomia is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.