GAB AKADEMİ Genç Akademisyenler Birliği Sosyal Bilimler Dergisi Hukuk, İktisat, İlahiyat, Psikoloji, Eğitim Bilimleri, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, İşletme, Tarih, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi başta olmak üzere sosyal bilimlerin her alanında güncel ve eleştirel makaleler yayımlayarak sosyal bilimler literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Makaleler, her disiplinin ayrı ayrı olmak üzere kendi alt başlıkları altında yayımlanmaktadır. GAB AKADEMİ Dergisi, sosyal bilimler alanında araştırma yapan akademisyenler, lisansüstü öğrenciler ve bilgi sahibi olmak isteyenlere yöneliktir.
GAB AKADEMİ Dergisi, konu sınırlaması olmaksızın sosyal bilimler alanında yapılan tüm akademik çalışmalara yer vermektedir. Dergide, hakem denetiminden geçen makaleler ve çeviriler dışında; kitap incelemeleri ve değerlendirmelerine de yer verilebilir.
Gab Akademi Dergisi Yazım Kuralları
Makaleye dair gönderi dosyaları (tam metin, makale telif hakkı devir formu, etik beyan formu, benzerlik raporu) tam bir şekilde sisteme yüklenmelidir. İlgili dosyalarda istenilen tüm bilgiler (orcid numarası, ıslak imza, mail, unvan vb.) tamamlanmış şekilde kontrolü sağlanarak gönderilmelidir.
Dergiye gönderilecek makaleler, Microsoft Word programı yazılmış olarak gerekli olan diğer belgeler ile aynı anda gönderilmelidir.
Makalelerin Türkçe ve İngilizce başlık ve öz kısımları tam olmalıdır.
Makalelerin 150-200 kelimelik Türkçe özü ve bu özün İngilizce çevirisi (abstract), yabancı dildeki makalelerin ise Türkçe ve İngilizce özleri verilmelidir. Beş (5) anahtar kelime (keywords), Türkçe ve İngilizce olarak genelden özele sıralanmış şekilde verilmelidir.
Ana metinler; Microsoft Word programında Times News Roman yazı tipi ile 12 punto, 1,5 cm satır aralığı ve iki yana yaslı olarak düzenlenmiş olmalıdır. Sayfa kenar boşlukları; üst 3 cm, alt 3 cm, sağ 2,5 cm, sol 2,5 cm ve olarak düzenlenmelidir. Dipnotlar ise Times News Roman yazı tipi ile 10 punto, tek satır aralıklı ve iki yana yaslı olarak düzenlenmelidir. Gerekli ayrıntılar Makale Yazım Şablonu dosyasında yer almaktadır.
Editör ve yardımcı editörler, yazıların imlası gibi küçük değişiklikler yapma hakkına sahiptir. İmla ve noktalama bağlamında; makalenin/eserin, çalışma alanının zorunlu kıldığı özel durumlar dışında (transkripsiyon vb.), Türk Dil Kurumu’nun sözlüğü ve imla kılavuzu esas alınmalıdır. İmlada, şapkalı ve diğer özel kullanımı haiz kelimelerin yazılışında metin içi tutarlılık sağlanmalıdır.
Dergimiz, yayın dünyasında evrensel nitelikteki CHİCAGO ve APA Dipnot-Kaynakça atıf sistemlerini kullanmaktadır. Makalelerinde bu sistemden birini kullanacak araştırmacılar söz konusu atıf sistemlerinin kurallarına uymalıdırlar.
Dergimize çalışmalarınızı göndermeden önce Makale Yazım Şablonu dosyası ve yazım kurallarımızı inceleyiniz: Makale Yazım Şablonu
• Makaleler dergiye elektronik posta yoluyla gönderilir. Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Makalenin dergimize gönderilmiş olması, yazarın bu konudaki taahhüdü anlamına gelir.
• Makalelerde, yazar adları, yazarın çalıştığı kurum bilgileri, ORCID numarası ve elektronik posta adresleri açık ve doğru bir şekilde belirtilmelidir.
• Dergiye her zaman makale gönderilebilir. Editörler Kurulu, hakem süreci olumlu sonuçlanan makalelerin çıkacak ilk sayıda veya yoğunluk durumuna göre bir sonraki sayıda yayımlanmasına karar verebilir.
• Yazarların dergiye gönderdikleri makalelerin denetimini yapmış oldukları ve bu haliyle “basıma” hazır olarak verdikleri kabul edilir. Editörler kurulunca yapılan ön incelemede, düzeltilebilir eksikliklerin bulunduğu makaleler, düzeltilmesi için yazara geri gönderilir. Ancak bilimsellik (alan yönünden denetim) ölçütlerine ve dergi yazım kurallarına uyulmadığının veya olağanın üzerinde yazım yanlışlarının tespit edildiği yazılar reddedilir.
• Ön inceleme aşamasında makaleler intihal tarama programında taranır. Azamî %20 benzerlik oranına (bibliyografik materyaller, alıntılar ve %2 oranındaki küçük kaynaklar hariç tutulmak kaydıyla) sahip olan makaleler hakkında sürece devam edilebilir.
• Editörler kurulunca ön değerlendirmesi yapılan makaleler, kör hakemlik sistemi uyarınca yazar adları metinden çıkarılarak iki hakeme gönderilir. Hakemlere gönderilen makalelere “Makale ID” numarası verilir ve bu numaralar yazarlara bildirilir. Yazarlar, makalenin durumunu, makale takip sisteminden görebilir. Yazarlara makalenin hangi hakemlere gönderildiği ile ilgili bilgi verilmez.
• Hakemlerin raporlarında düzeltme istemesi durumunda yazar, sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklik yapabilir. Yazar, hakemler tarafından önerilen düzeltmeleri yaptıktan sonra hakemlerin önerisi doğrultusunda makale tekrar hakem denetiminden geçirilebilir. Hakemlerden biri olumlu, diğeri olumsuz görüş bildirdiğinde makale, üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemlerin raporlarının olumsuz olması durumunda, üçüncü bir hakem incelemesi yapılmaz. Hakem incelemesine göre yayımlanmayan yazılar, yazarına geri gönderilmez. Yazara durum hakkında bilgi verilir.
• İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
• Dergide yayınlanan makalelerin tüm yasal ve hukuki sorumlulukları yazara aittir.
Dergimiz makale yayınlamak isteyen yazarlar için ücretsizdir.