Amacı: Hatay ilinde yaşayan Hristiyanların dini bayramlarında uyguladıkları gastronomi geleneklerini belirlemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için farkındalık yaratmaktır.
Yöntem: Araştırmada nitel veri analizi yöntemlerinden betimleyici analiz ve amaçlı örneklem yöntemlerinden, kartopu örneklem tekniği tercih edilmiştir. Ayrıca veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır.
Bulgular: Araştırma bulgularında, genellikle iki büyük bayram (Noel ve Paskalya) kutlanıldığı ve her iki bayramda da geleneksel yemeklerin aynı olduğu belirlenmiştir.
Sonuç ve Öneriler: Hatay bölgesinde yüzyıllardır yaşamakta olan Hristiyan toplumunun kendi inanç ve geleneklerinden kaynaklanan farklı kültürel yapısı, hem inanç turizmi açısından hem de gastronomi turizmi açısından bölgede önemli bir kültürel zenginlik arz etmektedir. Bundan dolayı yöresel yemeklerin ve geleneklerin inanç turizmi ile birlikte bütünleştirilerek sunulması, bölgenin turizm cazibesini arttıracaktır.
Sınırlılıkları: Araştırma Hatay ilinde yaşayan Hristiyan topluluğuna yönelik ve 25 yaş üstü katılımcılara uygulanmıştır.
Orijinalliği/Değeri: Hatay yöresinde yaşayan Hristiyan nüfusa ait geleneklerin somut olmayan kültürel miras ve inanç turizmi bağlamında değerlendirilmesi.
Hristiyanlık Dini, Bayram Gelenekleri, Gastronomi, İnanç Turizmi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 3, Sayı 4 |
Bibtex | @kısa bildiri { gastoria584503, journal = {Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research}, issn = {2602-4144}, address = {}, publisher = {Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {3}, number = {4}, pages = {823 - 835}, doi = {10.32958/gastoria.584503}, title = {Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {Polat, Aylin Sinem and Çetinsöz, Burçin Cevdet} } |
APA | Polat, A. S. & Çetinsöz, B. C. (2019). Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , IV. ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU ÖZEL SAYISI , 823-835 . DOI: 10.32958/gastoria.584503 |
MLA | Polat, A. S. , Çetinsöz, B. C. "Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi" . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 823-835 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/51504/584503> |
Chicago | Polat, A. S. , Çetinsöz, B. C. "Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 (2019 ): 823-835 |
RIS | TY - JOUR T1 - Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi AU - Aylin SinemPolat, Burçin CevdetÇetinsöz Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.32958/gastoria.584503 DO - 10.32958/gastoria.584503 T2 - Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research JF - Journal JO - JOR SP - 823 EP - 835 VL - 3 IS - 4 SN - 2602-4144- M3 - doi: 10.32958/gastoria.584503 UR - https://doi.org/10.32958/gastoria.584503 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi %A Aylin Sinem Polat , Burçin Cevdet Çetinsöz %T Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi %D 2019 %J Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research %P 2602-4144- %V 3 %N 4 %R doi: 10.32958/gastoria.584503 %U 10.32958/gastoria.584503 |
ISNAD | Polat, Aylin Sinem , Çetinsöz, Burçin Cevdet . "Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi". Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research 3 / 4 (Aralık 2019): 823-835 . https://doi.org/10.32958/gastoria.584503 |
AMA | Polat A. S. , Çetinsöz B. C. Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 823-835. |
Vancouver | Polat A. S. , Çetinsöz B. C. Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research. 2019; 3(4): 823-835. |
IEEE | A. S. Polat ve B. C. Çetinsöz , "Hatay İli Hristiyanlarının Dini Bayramlarında Gastronomi Geleneklerinin İnanç Turizmi Açısından Değerlendirilmesi", Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, c. 3, sayı. 4, ss. 823-835, Ara. 2019, doi:10.32958/gastoria.584503 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.