Especially in recent years, the concept of gastronomy has increased its popularity and has become a widely dealt and studied subject in scientific research. On the other hand, there are very few studies in the literature focusing on gastronomy and fasting together. Therefore, this study aims to investigate the notion of gastronomy and fasting together. The aim of this study is to investigate the rituals of iftar and sahur in Ramadan, in Turkey. Content analysis method was used in this study. For the structured interview, a questionnaire was developed by examining the relevant literature, and the created questionnaire was sent to participants who live in different provinces of Turkey by using the snowball sampling method between June 1st and July 1st. In the research, it was aimed to reach all 81 provinces in Turkey, but because some provinces could not be reached, the study was conducted over 52 provinces. Obtained data was analysed by using MAXQDA analysis program which is used in qualitative researches. As a result of the analysis, it was concluded that the participants consume more products in iftar, the products in iftar were approximately three times more diverse than the products in sahur, the beverages such as sherbet were not preferred very often and cultural activities in Ramadan began to disappear. In the conclusion part, the findings were interpreted and various suggestions were tried to be made for future studies.
Gastronomy gastronomy and fasting fasting rituals iftar and sahur rituals gastronomic rituals
Gastronomi kavramı özellikle son yıllarda popülaritesini arttırmış, gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarda yaygın şekilde ele alınan ve çalışılan bir konu haline gelmiştir. Öte yandan gastronomi ve oruç kavramlarını birlikte ele alan çalışmaların az olması bu araştırmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Dolayısıyla gerçekleştirilen bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’de bulunan illerin ramazan ayına özgü iftar ve sahur ritüellerini ortaya koymaktır. Ayrıca gerçekleştirilen bu araştırmanın illerin gastronomik kimliklerinin ortaya çıkarılmasına da katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Yapılandırılmış görüşme için ilgili literatür incelenerek soru formu oluşturulmuş, oluşturulan soru formu 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan katılımcılara iletilmiştir. Araştırmada Türkiye’de bulunan 81 ilin tamamına ulaşılması hedeflenmiş, ancak bazı illere ulaşılamaması sebebiyle çalışma 52 il üzerinden yürütülmüştür. Araştırma kapsamında elde edilen veriler nitel araştırmalarda kullanılan MAXQDA analiz programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, katılımcıların iftarda daha çok ürün tükettiği, iftardaki ürünlerin sahurdaki ürünlere göre yaklaşık üç kat daha çeşitli olduğu, şerbet gibi içeceklerin çok sık tercih edilmediği ve ramazan ayında gerçekleştirilen kültürel etkinliklerin kaybolmaya başladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç kısmında bulgular yorumlanmış ve gelecek çalışmalara çeşitli öneriler getirilmeye çalışılmıştır.
Gastronomi gastronomi ve oruç oruç ritüelleri iftar ve sahur ritüelleri gastronomik ritüeller
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2021 |
Kabul Tarihi | 11 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.