Dergi Kurulları

Baş Editör

Prof. Dr. Habibe YAZICI ERSOY ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web

1975 yılında Karabük'te doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük’te tamamladı. Sırasıyla Mimar Sinan İlkokulu, Beşbinevler Ortaokulu ve Beşbinevler Liselerinden mezun oldu. 1996 yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümünden mezun olup aynı yıl Türkçe öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Bu süre zarfında Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili Yüksek Lisans programına devam etti.
1997 yılında Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek Lisans tezini 1999 yılında, doktora tezini 2007 yılında tamamladı. Gazi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 2007-2009 yılları arasında Öğretim Görevlisi, 2009-2013 yılları arasında Yrd. Doç. Dr., 2013-2018 yılları arasında ise Doçent unvanları ile görev yaptı. 2018- 2019 yılları arasında da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Eski Türk Dili Anabilim Dalında Doç. Dr. olarak devam etmesinin ardından 2019 yılından bu yana aynı bölümde Profesör Doktor unvanı ile görev yapmaktadır. Hâlihazırda AHBV Üniversitesi, Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğünü yürütmektedir.
Başkurt Türkçesi başta olmak üzere Tarihî ve Modern Türk lehçeleri sahalarında ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda birçok bildirisi, bilimsel hakemli dergilerde makaleleri, 3 kitabı ve kitap editörlükleri bulunmaktadır. Gazi Üniversitesi bünyesinde BAP projesi olarak “Anadolu’nun Feryadı: Ağıtların dilinden Ermeni Meselesi” belgeselinde ve “Türk Kültürüne Hizmet Edenler Belgeseli” serisinde Prof. Dr. Ahmet B. Ercilasun ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu belgesellerinde görev yaptı. Ayrıca Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığınca yürütülen projelerde görevli olarak çalışmaktadır. Evli ve bir çocuk annesidir. 

Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Diğer), Karşılaştırmalı Dil Çalışmaları, Tarihsel, Karşılaştırmalı ve Biçimsel Dilbilim, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı)

Editörler

Doç. Dr. Dilek TÜRKYILMAZ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi
Dr. Öğr. Üyesi Nuray TAMİR ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Türkiye
Güney-Doğu (Yeni Uygur/Özbek) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)

İngilizce Editörü

Prof. Dr. Güven MENGÜ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Fonetik ve Konuşma Bilimi

Yayın Kurulu

Prof. Dr. Mehmet Ali AKINCI Rouen Normandie üniversitesi Fransa Web
Prof. Dr. Mehmet Ali Akıncı, orta ve lise eğitimini Fransa’nın Grenoble şehrinde tamamlamış, dilbilim alanındaki Lisans ve Yüksek lisansını Grenoble Stendhal Üniversitesi’nde bitirmiştir. Prof. Akıncı 1999 yılında Lyon 2 Lumière Üniversitesi’nde “Fransa’daki 5-10 yaş arası Türkçe-Fransızca konuşan ikidilli çocuklarda anlatım becerilerinin gelişimi” konulu doktora tezini savunmuştur. 2000 yılında araştırma görevlisi olarak Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde (CNRS) çalışmaya başlamış, psiko ve sosyodilbilimsel açıdan göç ortamlarında ve özellikle de Fransa ve Avrupa’da doğup büyüyen Türk kökenli ikidilli çocuklarda dil edinimi/gelişimi ve dil temasları alanlarında birçok araştırma yapmıştır. 2010-2013 y1lları arasında, Prof. Dr. Christoph Schroeder (Potsdam Üniversitesi, Almanya) ile birlikte, Fransa ANR ve Alman Araştırma Topluluğu (DFG) tarafından desteklenen “Fransa ve Almanya’daki Türk toplumunda çocuklarda ve ergenlerde 1., 2. ve 3. dillerde sözlü ve yazılı becerilerinin gelişimi” adlı projeyi yürütmüştür. 2012 yılında Fransa Rouen Normandiya Üniversitesi Dilbilim bölümüne Profesör olarak atanan M. A. Akıncı, çocuklarda dil edinimi ve dil gelişimi, iki dillilik gibi dersler vermektedir.
Dil Edinimi, Dilbilim, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi
Prof. Dr. Suzan CANHASİ Prishtina University Kosova
Ağız Araştırmaları Bilimi
Prof. Dr. Lindita Xhanari LATİFİ Bir kuruma bağlı değildir Arnavutluk

Prof. Lindita Xhanari (Latifi) 29 Mart 1969'da Tiran'da doğdu.

Yüksek öğrenimini 1991 yılında Tiran Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi Diller ve Edebiyat Bölümü'nde tamamladı.

1996 yılından bu yana Tiran Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi Dilbilim Bölümü'nde gramer alanında uzman öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Hem öğretim alanında hem de bilimsel çalışmalar alanında kapsamlı bir profesyonel kariyere sahiptir2004-2006 döneminde lisansüstü eğitimine devam etti ve Mart 2009'da Tarih ve Filoloji Fakültesi Dilbilim Bölümü'nde "Dilbilim Bilimleri Doktoru" unvanını aldı. Eylül 2009'da Docent unvanını ve Mayıs 2014'te Dilbilim alanında Profesör akademik unvanını aldı.

Araştırmacı Lindita Xhanari (Latifi) yurt içinde ve yurt dışında birçok konferans, seminer ve bilimsel kongreye katılmış olup (yaklaşık 90), özellikle Karşılaştırmalı Dilbilim alanında katkı sağlamaktadır. Arnavutluk Bilimler Akademisi Arnavutça Dili Akademik Konseyi Arnavutça Yabancı Kelimelerin Transkripsiyon Komisyonu üyesi ve aynı zamanda TDK (Türk Dil Kurumu) temsilcisidir. Lindita Xhanari (Latifi), Tiran Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi tarafından "Yunus Emre" Enstitüsü ile işbirliği içinde düzenlenen Osmanlı Yaz Okulu'nun birkaç yıldır koordinatörü ve yöneticisidir.

Iki yıldan beri Lindita Xhanari Latifi, Tiran New York Üniversitesi (Maarif Vakfı) Balkan Araştırmalar Enstitüsü Müdürüdür.

Türkiye'de ve Balkanlar'ın çeşitli ülkelerinde çok sayıda (yaklaşık 45) bilimsel konferansın Bilim Kurulu üyeliğinin yanı sıra, Türkiye'de birçok bilimsel dergide Bilim Kurulu üyeliği ve bilimsel hakemlik yapmaktadır.

Yazdığı kitaplar:

1. Turkish borrowings in Albanian, compared to other Balkan languages/s.544, 2006, ISBN: 99943-33-87-9.

2. Turkisms and their semantics in Albanian dictionaries, s.311, 2012, ISBN: 978-99943-0-285-7.

3. Yüzyıllar boyunca Arnavutluk ve Türkiye arasındaki dil, edebiyat, tarih, kültür, etnografya, mimarlık, din ilişkileri üzerine yazan Arnavut araştırmacılar/TIKA, s. 680, ISBN: 978-9928-203-14-4 ve 978-9928-203-15-1. (Co-author)

4. Balkan Dillerindeki Ortak Türkizmalar Sözlüğü/ Pamukkale Universitesi Yayınları No: 30, Denizli, Turqi, 2015, s. 905, ISBN: 978-975-6992-59-3.

5. Arnavutça’daki Türkçe Alıntılar/ Türk Dil Kurumu, ISBN 978-975-17-4313-8

6. Demir Parmaklıklar Arkasında Hayatını Türkoloji’ye Adamış Bir Arnavut/ Tahir Dizdari- Hayati ve Eserleri. 2021, iki cilt, s. 435, ISBN: 978-9928-342-20-1. (Co-author)

Kendisi Türk edebiyatından Arnavutça’ya birçok eser kazandırmıştır:Kültür ve Turizm Bakanlığı TEDA Projesi kapsamında Türkçeden Arnavutçaya 30 eserleri tercüme ettim:

1. Yaprak dökümü (Reşat Nuri Güntekin)

2. Eski hastalık (Reşat Nuri Güntekin)

3. Ateş gecesi (Reşat Nuri Güntekin)

4. Değirmen (Reşat Nuri Güntekin)

5 Bir adam yaratmak (Necip Fazıl Kısakürek)

6 Eskici ve oğulları (Orhan Kemal)

7 Mihmandar, bir Eyüp Sultanın romanı (İskender Pala)

8 Abum Rabum/ Bir (Hz) İbrahim romanı/ (İskender Pala)

9. Akşam yıldızı/ (İskender Pala)

10. Gökdelen (Tahsin Yücel)

11. Sihirli Şemsiye/ (Fatih Erdoğan)

12. Kösem Sultan, Cilt I, (Reşad Ekrem Koçu)

13. Yaşar ne yaşar ne yaşamaz (Aziz Nesin)

14. Günümüz Öyküsü (Necip Tosun)

15. Osman Gazi Oğlu, Orhan Gazi (Cavit Ersen)

16. Fatih`in Kanatları (Yusuf Dursun)

17. Söğüt’ten Viyana`ya kadar Osmanlı sultanları (Ahmet Efe)

18. Patasana (Ahmet Ümit)

19. Dünya Ağrısı/ (Ayfer Tunç)

20. Osmanlıda bir İngiliz Gelin/ (Tülün Yalçın)

21. Kösem Sultan kadınların Saltanatı/ (Ahmet Refik Altınay)

22. Surname/ (Aziz Nesin)

23. Nasipse Adayız/ (Ercan Kesal)

24. Şanzelize düğün salonu/ (Tarık Tufan)

25. Size bir pandispanya yaptım/ (Mario Levi)

26. Hakikat incinmesin/ (Fatma Barbarosoğlu)

27. Kısa çizgiye kısa diyebilenlerin hikayesi (Hüseyin Kural)

28. Oksidentalizm-Orientalizm ve Serif Mardin (Alim Arli)

29. Bir vaizenin okumaları (Fatma Bayram)

30. Kösem Sultan, Cilt II (Reşad Ekrem Koçu)

Dil Çalışmaları
Prof. Dr. Güray KIRPIK GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Türkiye
Türk Kültür Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Bizans Tarihi, Ortaçağ Avrupa Tarihi, Selçuklu Tarihi, Türk İslam Devletleri Tarihi
Prof. Dr. Battulga TSEND National University of Mongolia Moğolistan
Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer), Türk Halk Bilimi (Diğer), Arkeoloji Bilimi, Asya, Afrika ve Amerika Arkeolojisi, İslam Öncesi Türk Arkeolojisi, Eskiçağ Tarihi (Diğer), İslam Öncesi Türk Tarihi, Orta Asya Tarihi
Doç. Dr. Dinçer APAYDIN ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Doç. Dr. Hüseyin YILDIZ ORDU ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Dilbilim, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Dr. Öğr. Üyesi Fatma ŞENYÜZ KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dil Çalışmaları, Türk Dili ve Edebiyatı, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Arş. Gör. Tuğçe Nur KESİN TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Dil Çalışmaları, Sözlükbilim ve Anlambilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)
Doç. Dr. Hüseyin YILDIZ ORDU ÜNİVERSİTESİ Türkiye Web
Tarihsel, Karşılaştırmalı ve Biçimsel Dilbilim, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)

Yayın Danışma Kurulu

Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye Web
1956 yılında Adana’da dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 1987 yılında İstanbul Üniversitesinde Saltuk-name (İnceleme-Söz Dizimi-Metin) adlı doktora tezimi savunarak Yeni Türk Dili bilim dalında doktor unvanını aldım.Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Kültür Bakanlığına bağlı olarak kurulan Ansiklopedik Evliya Çelebi Seyahatnamesi Yayın Bürosu memurluğu, Çukurova Üniversitesi Türk Dili okutmanlığı yaptım. 1989’da Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne yardımcı doçent olarak atandım. Ekim 1990’da doçentlik, Ocak 1996'da profesörlük kadrolarına atandım.1995 yılında Türk Dil Kurumu aslî üyeliğine, 1998’de ise Türk Dil Kurumu Yürütme Kurulu üyeliğine seçildim. 15 Nisan 2001 tarihinde de Türk Dil Kurumu Başkanlığına atandım. Genel Sekreterliği Almanya’da bulunan Uluslararası Sürekli Altayistik Konferansı’nın (Permanent International Altaistic Conference PIAC) 2003 yılında dönem başkanlığını yaptım. Tataristan Bilimler Akademisi ve Kırgızistan Cengiz Aytmatov Akademisi şeref üyeliğine seçildim.Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini yaklaşık 11 yıl yürüttükten sonra 12 Ocak 2012 tarihinde asıl kadromun bulunduğu Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümündeki öğretim üyeliğine döndüm. Ağustos 2016 - Nisan 2018 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanlığı görevini yürüttüm. 16 Şubat 2022 tarihinde emekli oldu. Hâlen Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı, Türk İşaret Dili Çalışmaları ve Uygulamaları Ana Bilim Dallarında ders vermekteyim. Sözlük bilimi, sözcük bilimi, köken bilimi, Türk İşaret Dili tarihi alanlarında çalışmalarıma devam ediyorum.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dil Çalışmaları, Dilbilim, Sözlükbilim ve Anlambilim, Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Ercan ALKAYA Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
Prof. Dr. Zeynep BAĞLAN ÖZER Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Rus Dili, Edebiyatı ve Kültürü
Prof. Dr. Hayati BEŞİRLİ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye Web
Sosyoloji, Kültür Sosyolojisi, Sosyal Değişim, Türk Dünyası Çalışmaları
Prof. Dr. İlhami DURMUŞ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi
Prof. Dr. Ahmet Bican ERCİLASUN Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Dil Çalışmaları, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı)
Prof. Dr. Güljanat KURMANGALİYEVA ERCİLASUN Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Modern Türk Tarihi, Orta Asya Tarihi, Türk Bozkır Kültürü, Türk Halkları ve Toplulukları
Prof. Dr. Konuralp ERCİLASUN ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Genel Türk Tarihi
Prof. Dr. Dilek ERGÖNENÇ Gazi Üniversitesi Türkiye
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dilbilim
Prof. Dr. Feyzi ERSOY ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Çuvaş Dil ve Edebiyatı
Prof. Dr. Gürer GÜLSEVİN Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Doğu (Yeni Uygur/Özbek) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Ağız Araştırmaları Bilimi, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları (Diğer), Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi), Anadolu Dilleri
Prof. Dr. Necdet HAYTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ, GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Türkiye
Yakınçağ Tarihi, Yakınçağ Askeri Tarih, Yakınçağ Balkan Tarihi, Yakınçağ Basın Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Yakınçağ Yenileşme Tarihi
Prof. Dr. Leyla KARAHAN TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Ağız Araştırmaları Bilimi, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Elçin İBRAHİMOV Karabağ Üniversitesi Azerbaycan
Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Nesrin KARACA Bursa Uludağ Üniversitesi Türkiye Web

Prof. Dr. NESRİN KARACA

DDY mensubu bir ailenin ilk çocuğu olarak ilkokul ve ortaokulu doğduğu şehir Sivas’ta (Selçuk İlkokulu, Atatürk Ortaokulu), lise (Nene Hatun Öğretmen Lisesi) ve üniversiteyi (Atatürk Üniversitesi) Erzurum’da okudu.
Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde bilim uzmanlığı ve doktora çalışmalarını Yeni Türk Edebiyatı alanında tamamladı.
Hacettepe ve Cumhuriyet Üniversite’leri ile yarı zamanlı olarak Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu-İzleme Değerlendirme Dairesinde uzman olarak çalıştı.
Ankara Üniversitesi-Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (ATAUM) Temel ve Uzmanlık eğitimini tezli çalışmalarla tamamladı.
2006’da doçent, 2013’te profesör olan Karaca; 2001-2017 yılları arasında Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak görev yaptı.
2017-Eylül ayından itibaren Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görevini sürdürmektedir.
TRT’de ve bazı özel kanallarda radyo ve televizyon program danışmanlığı, belgesel ve metin yazarlığı da yapan Karaca, 1999 yılında RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) ve TDK (Türk Dil Kurumu) ortak projesi olarak gerçekleştirilen Medyada Türkçenin Kullanımı çalışmasında RTÜK’ü (Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu) temsil etti.
Türk ve Türk dünyası edebiyatı, dil, kültür araştırmaları, kadın çalışmaları ve medya ile ilgili yayınlanmış ve yayına hazır kitapları ile kitap bölümleri bulunan Nesrin KARACA’nın, kitaplarının yanında ulusal-uluslararası akademik ortamlarda sunulmuş ve çoğu yayınlanmış makale ve bildirileri mevcuttur.  

Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Timur KOCAOĞLU Bir kuruma bağlı değildir Özbekistan
Güney-Doğu (Yeni Uygur/Özbek) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Ağız Araştırmaları Bilimi
Prof. Dr. Mehmet Fatih KİRİŞÇİOĞLU Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye Web
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dil Çalışmaları, Çeviribilim, Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Gulbanu KOSSYMOVA Abai Kazakh National Pedagogical University Kazakistan
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Eğitim
Prof. Dr. Orhan KURTOĞLU Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye Web
Osmanlı Sahası Dışındaki Klasik Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Mustafa ÖNER EGE ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ, YENİ TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI Türkiye
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türk Dili ve Edebiyatı
Prof. Dr. Çetin PEKACAR Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türkiye Web
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Güney-Batı (Oğuz) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Fonetik ve Konuşma Bilimi, Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Nazım Hikmet POLAT Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Gülden SAĞOL YÜKSEKKAYA Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Dil Çalışmaları, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Fatih SAKALLI Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Dil Çalışmaları, Karşılaştırmalı ve Ulusötesi Edebiyat, Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Osman Fikri SERTKAYA Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı)
Prof. Dr. Hatice ŞAHİN Bursa Uludağ Üniversitesi Türkiye
Dilbilim, Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Hasan ŞENER ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ Türkiye
Dil Çalışmaları, Dilbilim, Klasik Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Hale ŞIVGIN ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Siyasi Tarih, Yakınçağ Tarihi
Prof. Dr. Soyalp TAMÇELİK ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Türk Dış Politikası
Prof. Dr. Funda TOPRAK YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi), Türkçe Eğitimi
Prof. Dr. Fatma Ahsen TURAN ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye

Prof. Dr. Fatma Ahsen TURAN
A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 1984 yılında mezun oldu. G. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1989 yılında yüksek lisansını, 1995 yılında doktorasını tamamladı. 1985-1991 yılları arasında Ankara Üniversitesinde okutman kadrosunda Türk Dili dersi verdi. 1991 yılından 2018 yılına kadar Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi TDE Bölümü, Halk Edebiyatı anabilim dalında görev yaptı. 1999 yılında (Haziran-Eylül) Manchester Üniversitesinde (UMIST), 2004’te (Ocak-Mayıs) Michigan State Üniversitesinde dil eğitimi aldı ve araştırmalar yaptı. 2007 yılında DAAD Alman Hükümeti burs ödülü ile Freie Üniversitesi Türkoloji enstitüsünde proje çalışmasını yürüttü. 2008’de Hindistan’da Jamia Millia Islamia Üniversitesi’nde Türk Dili Kürsüsünü kurarak 2008-2009 yıllarında Türkçe dersleri verdi. 2012 yılında Halk Kültürü Araştırma Kurumu tarafından verilen Türk Halk Kültürüne hizmet ödülünü aldı. Hâlen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde Prof. Dr. Öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Alanıyla ilgili çok sayıda kitap ve makalesi bulunmaktadır. Türk Radyo ve Televizyon Kurumu’na Türk kültürü hakkında radyo programları yazdı. Bu programlar; İspanyolca, Almanca, Romence, Fransızca, Arapça, Peştuca, Malayca gibi dillere çevrildi.

Dil Çalışmaları, Türk Halk Bilimi, Alevilik Bektaşilik Araştırmaları, Türkiye Sahası Türk Halk Bilimi
Prof. Dr. Mustafa TURAN Bir kuruma bağlı değildir Türkiye
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Osmanlı Tarihi
Prof. Dr. Kerime ÜSTÜNOVA BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Dilbilim, Dil Kullanım Bilimi, Dilsel Yapılar (Fonoloji, Morfoloji ve Sözdizimi dahil), Türk Dili ve Edebiyatı, Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Prof. Dr. Naciye YILDIZ Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Kuzey-Batı (Kıpçak) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Dil Çalışmaları, Türk Halk Edebiyatı
Doç. Dr. B Tümen SOMUNCUOĞLU Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Orta Asya Tarihi, Türk Halkları ve Toplulukları, Genel Türk Tarihi (Diğer)
Yrd. Doç. Gabit TUYAKBAYEV Korkyt Ata Kyzylorda University, Kyzylorda, Kazakhstan Kazakistan
Dil Çalışmaları

Dizgi Kurulu

Arş. Gör. Merve KARABACAK BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Tarihi Kuzey Doğu Türk Dili (Harezm, Kıpçak, Çağatay), Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Yüksek Lisans Gamze AKYAR Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türkiye
Eski Türk Dili (Orhun, Uygur, Karahanlı)
Yüksek Lisans Sena Nur YILMAZ ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ Türkiye
Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)
Son Güncelleme Zamanı: 5.12.2024 09:48:17

Açık Erişim Politikası