Bu çalışmada, ülkemizde ticari olarak üretim yapan bazı firmalara ait Tokat ilindeki süper marketlerde satışı yapılan sade tahin helvalarının kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği’ne uygunluğunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 10 farklı firmaya ait toplam 20 örnekte, rutubet, kül, yağ, peroksit sayısı, tahin miktarı, serbest yağ asitliği, protein miktarı, toplam şeker miktarı (sakkaroz olarak) analizleri yapılmıştır. Çalışmada incelenen ticari sade tahin helvası örneklerinde; kül miktarı % 1.34-1.74, rutubet % 1.96-0.63, yağ % 24.57-36.63, serbest yağ asitliği % 0.65-1.08, peroksit sayısı 2.87-5.90 meqO2/kg, tahin miktarı % 46.68-69.59, protein miktarı % 10.42-13.46, toplam şeker % 41.42-54.27 olarak belirlenmiştir. Araştırmada sade tahin helvalarına ait kül, rutubet, asitlik, peroksit ve protein yönünden tüm firmalara ait sade tahin helvası örneklerinin tebliğde belirlenen sınır değerler ile uyumlu olduğu ancak yağ miktarı yönünden J2 firması, şeker miktarı yönünden A1, E (1 ve 2) ve J (1 ve 2) firmaları ve tahin miktarı açısından J2 firmasına ait tahin helvası örneklerinin Tebliğ’de belirtilen sınır değerler ile uyumlu olmadığı tespit edilmiştir.
susam çöven peroksit sayısı Türk Gıda Kodeksi toplam şeker miktarı
In this study, it was aimed to determine the chemical properties of plain tahini halvas sold in the supermarkets in Tokat province belonging to some commercial companies in Turkey and to investigate their compliance with the Turkish Food Codex Tahini Halva Communiqué. For this purpose, moisture, ash, oil, peroxide value, tahini content, free fatty acids, protein and total sugar (as sucrose) content were analyzed in 20 samples belonging to 10 different companies. The results of the investigated parameters were determined as follows; ash content 1.34-1.74 %, water 1.96-0.63 %, oil 24.57-36.63 %, free fatty acids (as oleic acid) 0.65-1.08 %, peroxide value 2.87-5.90 meqO2/kg, tahini content 46.68-69.59 %, protein content 10.42-13.46 %, total sugar 41.42-54.27 %. In the study, it was found that plain tahini halva samples belonging to all companies in terms of ash, moisture, acidity, peroxide and protein of plain tahini halva were in compliance with the limit values specified in the communiqué. But it has been determined that the tahini halva samples of the in terms of fat amount J2 firm, in terms of sugar amount A1, E (1 and 2) and J (1 and 2) companies and in terms of amount of tahini J2 company are not in compliance with the limit values specified in the Communiqué
sesme soapwort peroxide number Turkish Food Codex total sugar amount
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 3 |