In this study, alkaline protease enzyme production by a bacterial strain isolated from sludge samples collected from an anaerobic treatment system was investigated. According to the 16S rDNA sequence analysis, the isolate was identified as Thermoanaerobacter thermohydrosulfuricus (98.52%). Enzyme activity analyses revealed an optimum pH value of 10, an incubation time of 64 h, and a temperature of 35°C. Arabinose and casein hydrolysates were found to be the best carbon and nitrogen sources, respectively. Maximum protease activity was recorded (864.68 U/mL) when arabinose was used instead of glucose. Moreover, the addition of 1 g/L MgSO4.7H2O and 0.25 g/L Tween-80 to the medium increased the enzyme activity. Therefore, it can be concluded that T. thermohydrosulfuricus is a significant producer of alkaline protease enzymes in the culture medium. To the best of our knowledge, this is the first study to investigate the optimization of alkaline protease production by T. thermohydrosulfuricus.
Extracellular proteolytic activity enzyme activity new isolate Thermoanaerobacter
Bu çalışmada, anaerobik arıtma sisteminden toplanan çamur örneklerinden izole edilen bir bakteri suşunun alkali proteaz enzim üretimi araştırılmıştır. 16S rDNA dizi analizine göre, izolatın Thermoanaerobacter thermohidrosulfuricus (%98.52) olduğu tespit edilmiştir. Enzim aktivitesi analizleri, optimum pH değerinin 10, inkübasyon süresinin 64 saat ve sıcaklığın 35°C olduğunu ortaya çıkarmıştır. Arabinoz ve kazein hidrolizatlarının sırasıyla en iyi karbon ve nitrojen kaynakları olduğu bulunmuştur. Maksimum proteaz aktivitesi (864.68 U/mL) glikoz yerine arabinoz kullanıldığında kaydedilmiştir. Ayrıca, besiyerine 1 g/L MgSO4.7H2O ve 0.25 g/L Tween-80 ilavesi enzim aktivitesini artırmıştır. Bu nedenle, T. thermohidrosulfuricus’un kültür ortamında önemli bir alkali proteaz enzimi üreticisi olduğu sonucuna varılabilmektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, T. thermohidrosulfuricus’un alkali proteaz üretiminin optimizasyonunu araştıran ilk çalışmadır.
Hücre dışı proteolitik aktivite enzim aktivitesi yeni izolat Thermoanaerobacter
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Biyoteknolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 6 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |