This study was carried out to
determine the microbial quality of stuffed mussels sold in Izmir. For this
purpose, total aerobic mesophilic bacterium (TAMB), total yeast-mold (TYM),
total coliform and Staphylococcus aureus counts were investigated in
stuffed mussel purchased from 50 different vendors in 10 different regions. At
the end of the study, the number of TAMB was 2.8-6.82; TYM number
<2.00-4.81; Coliform count <2.00-5.43 and the number of Staphylococcus
aureus <2.00-5.04 log CFU/g in stuffed mussel. It was
also found that 8 % of the mussels stuffed have TAMB numbers above 5 log CFU/g
and the microbial quality was found to be low. Therefore, it is necessary to
increase the efforts to prevent cross-contamination especially during the
production, distribution and sale of ready-to-eat food, and especially to give
the necessary precautions for personnel hygiene.
Stuffed mussel Aerobic mesophilic bacterium Yeast-mold Coliform Staphylococcus aureus
Bu çalışma İzmir’de satışa sunulan midye dolmaların
mikrobiyel kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 10 farklı
bölgeden 50 farklı satıcıdan alınan midye dolmalarda toplam aerop mezofil
bakteri (TAMB), toplam maya-küf (TMK), toplam koliform ve Staphylococcus
aureus sayısı araştırılmıştır. Çalışma sonunda midye dolmalardaki TAMB
sayısının 2.8-6.82; TMK sayısının <2.00-4.81; koliform sayısının
<2.00-5.43 ve Staphylococcus aureus sayısının <2.00-5.04
log KOB/g arasında değiştiği belirlenmiştir. Ayrıca midye dolmaların % 8’inin 5
log KOB/g’nin üzerinde TAMB sayısına sahip olduğu ve mikrobiyal kalitesinin
düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple özellikle tüketime hazır gıdaların
üretimi, dağıtımı ve satışı sırasında çapraz kontaminasyonu önlemeye yönelik
çabaların arttırılması ve özellikle personel hijyenine gereken önemin verilmesi
gerekmektedir.
Midye dolma aerop mezofil bakteri maya küf koliform Staphylococcus aureus
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |