Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DETERMINATION OF MILK CONSUMPTION HABITS AND BEHAVIORS OF UNDERGRADUATE STUDENTS

Yıl 2019, , 163 - 172, 15.02.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD18080

Öz

In this study, a questionnaire to
400 students studying at Faculty of Education, Faculty of Arts and Sciences,
Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Engineering and
faculty of Health Sciences in Erzincan University in 2016-2017 academic year
was applied and the students' milk consumption habits and behaviors were
investigated through the obtained data. 
Students participating in the study were identified by a single,
unclustered random probability sampling method based on population ratios. The
data obtained through the questionnaire are given in tables. It was determined
that 67% of the students in the survey liked milk, consumed about 1.3 liters of
milk per week, which is not enough compared to developed countries. It has been
seen that students prefer to supermarkets instead of groceries and shops when
buying milk and pay attention to brand, price, production and expiry date. It
has been determined that other students, except for the students of the Faculty
of Health Sciences, generally do not have enough knowledge about milk-borne
diseases. We determined that the first reason of milk consumption is the
students were aware of milk having nutritional function and did not encounter
any problems in milk consumption in general.

Kaynakça

  • Anonymous, 2018. http://www.okulsutu.com/dunyada-okul-sutu (Erişme Tarihi: 22 Temmuz 2018).
  • Bıyıklı, E. T. (2011). Konya ili 10-15 yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı, laktoz sindirim güçlüğü ve intoleransı üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, Türkiye, 6 s.
  • Collins, M. (1986). Sampling, consumer market research handbook country of origin labeling, J. Agr. Appl. Econ., 37(1):49-63.
  • Çapraz, İ., Yılmaz, V. (2005). İstanbul ticaret odası kobi araştırma ve geliştirme şubesi, süt ve süt ürünleri sektör profili. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-85.pdf (Erişim tarihi: 7 Nisan 2017).
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 5(2):73-84.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. YYÜ. Vet. Fak. Derg., 13(1-2):69-73.
  • Karagözlü, N., Karagözlü, C., Karaca, S., Eren, S. (2005). Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örneği. Celal Bayar Üniv. Fen Bilim. Derg., 1(2):101-108.
  • Metin, M. (2014). Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 13. Baskı, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir, Türkiye, 1 s.
  • Para, G., Ülger, İ., Kaliber, M. (2018). Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 8(1):329-339.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4):106-112.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYÜ TAR BİL DERG, 21(1):12-18.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg., 13(1):15-21.
  • Uzunöz, M., Gülşen, M. (2007). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3:15-21.
  • Ünal, R.N., Besler, T. (2006). Beslenmede Sütün Önemi. 1. Baskı, Sinem Matbaacılık, Ankara, Türkiye, 13 s.
  • Yabancı Ayhan, N., İplikçi, G., Şimşek, I. (2018). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimi üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6:370-380.

LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

Yıl 2019, , 163 - 172, 15.02.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD18080

Öz

Bu araştırmada, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında
Erzincan Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve
İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri
Fakültesinde öğrenim gören 400 öğrenciye anket uygulanarak elde edilen
verilerin kullanılmasıyla öğrencilerin süt tüketim alışkanlıkları ve
davranışları incelenmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler ana kitle oranlarına
dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi ile
belirlenmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler tablolar halinde
verilmiştir. Araştırmada öğrencilerin %67’sinin sütü sevdiği, haftalık kişi
başına yaklaşık 1.3 litre süt tükettiği, bunun gelişmiş ülkelere oranla yeterli
olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin süt satın alırken bakkal ve pazarların
yerine genellikle marketleri tercih ettiği ve markaya, fiyata, üretim ve son
kullanma tarihine dikkat ettiği görülmüştür. Sağlık Bilimleri Fakültesi
öğrencileri haricinde diğer öğrencilerin genellikle süt ile bulaşan hastalıklar
konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin süt
tüketmede ilk sebep olarak sütün besleyici özelliğini ön plana çıkardığı, genel
olarak süt tüketiminde herhangi bir sorunla karşılaşmadığı görülmüştür.

Kaynakça

  • Anonymous, 2018. http://www.okulsutu.com/dunyada-okul-sutu (Erişme Tarihi: 22 Temmuz 2018).
  • Bıyıklı, E. T. (2011). Konya ili 10-15 yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı, laktoz sindirim güçlüğü ve intoleransı üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, Türkiye, 6 s.
  • Collins, M. (1986). Sampling, consumer market research handbook country of origin labeling, J. Agr. Appl. Econ., 37(1):49-63.
  • Çapraz, İ., Yılmaz, V. (2005). İstanbul ticaret odası kobi araştırma ve geliştirme şubesi, süt ve süt ürünleri sektör profili. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-85.pdf (Erişim tarihi: 7 Nisan 2017).
  • Çetinkaya, A. (2010). Kafkas üniversitesi öğrencilerinin içme sütü ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg., 5(2):73-84.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları. YYÜ. Vet. Fak. Derg., 13(1-2):69-73.
  • Karagözlü, N., Karagözlü, C., Karaca, S., Eren, S. (2005). Üniversite öğrencilerinde süt ve ürünleri tüketim alışkanlıkları ve beslenme bilinçleri üzerine bir araştırma: Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi örneği. Celal Bayar Üniv. Fen Bilim. Derg., 1(2):101-108.
  • Metin, M. (2014). Süt Teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. 13. Baskı, Ege Üniversitesi Yayınları, İzmir, Türkiye, 1 s.
  • Para, G., Ülger, İ., Kaliber, M. (2018). Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 8(1):329-339.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4):106-112.
  • Şimşek, B., Açıkgöz, İ. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. YYÜ TAR BİL DERG, 21(1):12-18.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H. (2003). Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Derg., 13(1):15-21.
  • Uzunöz, M., Gülşen, M. (2007). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3:15-21.
  • Ünal, R.N., Besler, T. (2006). Beslenmede Sütün Önemi. 1. Baskı, Sinem Matbaacılık, Ankara, Türkiye, 13 s.
  • Yabancı Ayhan, N., İplikçi, G., Şimşek, I. (2018). Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketimi üzerine bir araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6:370-380.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Emre Terzioğlu

İHSAN Bakırcı

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Terzioğlu, M. E., & Bakırcı, İ. (2019). LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ. Gıda, 44(1), 163-172. https://doi.org/10.15237/gida.GD18080
AMA Terzioğlu ME, Bakırcı İ. LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ. GIDA. Şubat 2019;44(1):163-172. doi:10.15237/gida.GD18080
Chicago Terzioğlu, Murat Emre, ve İHSAN Bakırcı. “LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ”. Gıda 44, sy. 1 (Şubat 2019): 163-72. https://doi.org/10.15237/gida.GD18080.
EndNote Terzioğlu ME, Bakırcı İ (01 Şubat 2019) LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ. Gıda 44 1 163–172.
IEEE M. E. Terzioğlu ve İ. Bakırcı, “LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ”, GIDA, c. 44, sy. 1, ss. 163–172, 2019, doi: 10.15237/gida.GD18080.
ISNAD Terzioğlu, Murat Emre - Bakırcı, İHSAN. “LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ”. Gıda 44/1 (Şubat 2019), 163-172. https://doi.org/10.15237/gida.GD18080.
JAMA Terzioğlu ME, Bakırcı İ. LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ. GIDA. 2019;44:163–172.
MLA Terzioğlu, Murat Emre ve İHSAN Bakırcı. “LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ”. Gıda, c. 44, sy. 1, 2019, ss. 163-72, doi:10.15237/gida.GD18080.
Vancouver Terzioğlu ME, Bakırcı İ. LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN SÜT TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ. GIDA. 2019;44(1):163-72.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/