Bu çalışma,
Erzurum’da marketlerden toplanan 45 adet tavuk eti örneğinde (15’er ciğer,
göğüs, baget) belirli mikrobiyolojik kalite karakteristikleri, immunomanyetik
separasyon (IMS) ve geleneksel yöntem ile Salmonella spp. varlığını
araştırmak için yapılmıştır. Ayrıca, Salmonella spp. izolatlarının
antibiyotik dirençleri değerlendirilmiştir. Toplamda 15 örnekte IMS ve
geleneksel metot ile Salmonella spp. pozitif bulunmuştur. Bu izolatlar
API 20E biyokimyasal analiz kiti kullanılarak %99,9 ihtimalle doğrulanmıştır. Salmonella
spp. izolatları siprofloksasin, kloromfenikol ve gentamisin antibiyotiklerine
karşı %100 seviyesinde duyarlılık gösterirken, sırasıyla tetrasiklin,
trimetoprim, sülfametoksazol/trimethoprim, nalidiksik asit, streptomisin,
ampisilin ve kanamisin antibiyotiklerine karşı direnç göstermiştir. Elde edilen
sonuçlara göre tavuk etlerinin %84’ü (38/45) toplam bakteri sayısı, %33’ünün
(15/45) Salmonella spp. varlığı açısından Türk Gıda Kodeks’ine uygun
olmadığı görülmüştür.
Tavuk etleri mikrobiyolojik kalite Salmonella spp. immunomanyetik separasyon antibiyotik direnç
The present
study was conducted to investigate the certain microbiological quality
characteristics, and presence of Salmonella spp. by immunomagnetic
separation (IMS) and conventional method, also to evaluate the antibiotic
resistance of Salmonella spp. isolates obtained from 45 chicken meat
samples (fifteen livers, chests, baguettes) collected from markets at the
Erzurum. Totally, in the 15 samples were found positive for Salmonella
spp. by IMS and conventional methods. Isolates were identified with 99.9%
probability using API 20E biochemical analysis kit. The results of antibiotic
test showed the susceptibility of the isolates to ciprofloxacin, chloramphenicol
and gentamicin at 100% level, while these isolates were resistance to
tetracycline, trimethoprim, sulfamethoxazole/trimethoprim, nalidixic acid,
streptomycin, ampicillin and kanamycin, respectively. The obtained results
showed that 84% (38/45) of the chicken meat samples did not show suitability
with Turkish Food Codex in terms of total bacteria count and presence of Salmonella
in 33% (15/45) of the samples.
Chicken meats Microbiological quality Salmonella spp. Immunomagnetic separation (IMS) Antibitoic resistance
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |