Collagen is the most abundant protein in mammals.
Collagen, commonly used in the food, pharmaceutical, cosmetic and leather
industries, is commercially derived from by-products of mammals, such as pig
and bovine. There are at least 20 different types of collagen detected so far.
Most of the collagen in the body belongs to type 1, type 2 and type 3. Collagen
properties vary according to the pre-treatment and extraction method. Salting
out, acid hydrolysis and enzymatic hydrolysis methods are used for collagen
extraction. In addition, recent studies have shown that the use of ultrasound is
effective in increasing the extraction efficiency. In this review, studies on
the effect of pre-treatment and different extraction methods on collagen yield
were investigated.
Kolajen, memelilerde en bol bulunan proteindir. Gıda,
ilaç, kozmetik ve deri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan kolajen, ticari
olarak, domuz ve sığır gibi memelilerin yan ürünlerinden elde edilmektedir.
Şimdiye kadar tespit edilen en az 20 farklı kolajen tipi vardır. Vücuttaki
kolajenlerin çoğu tip 1, tip 2 ve tip 3 grubuna aittir. Kolajen özellikleri,
uygulanan ön işlem ve ekstraksiyon yöntemine göre değişmektedir. Tuzla
çöktürme, asitle hidroliz ve enzimatik hidroliz yöntemleri kolajen ekstraksiyonu
için kullanılmaktadır. Bununla beraber, son yıllarda yapılan çalışmalar,
ultrason kullanımının ekstraksiyon verimini artırmada etkili olduğunu
göstermiştir. Bu derlemede, ön işlemlerin ve farklı ekstraksiyon yöntemlerinin
kolajen verimine etkisi ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |