Viruses cause more
than 67% of all food-borne microbiological disorders worldwide. Food-borne
viruses have spread among all over the earth more easily in the last decade
with the globalization of food supply. Nowadays, Food-borne viruses are
responsible from gastroenteritis disorders that causing deaths especially for
0-5 aged children, elderly and patients people. These viruses primarily are
Noroviruses, Rotaviruses, Adenoviruses and Astroviruses. Viral transmission
routes are diverse, and include direct contact with infected persons, indirect
contact with contaminated surfaces, fecal-oral transmission (through
contaminated food and water), droplet and airborne transmission. In this
review, Gastroenteritis viruses such as Norovirus, Rotavirus, Adenovirus,
Astrovirus and their contamination route are discussed.
Virüsler,
dünya genelinde gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıkların %67'sine neden
olmaktadır. Gıda kaynaklı bu virüsler son on yılda gıda arzının küreselleşmesi
ile birlikte daha kolay bir şekilde tüm yeryüzüne yayılmaktadır. Günümüzde
özellikle 0-5 yaş çocuklarda, yaşlılarda ve hastalarda ölümlere sebep olabilen
gıda kaynaklı virüslerin neden olduğu gastroenterit rahatsızlıkların nedeni
olarak son yıllarda Norovirüsler, Rotavirüsler, Adenovirüsler ve Astrovirüsler
gelmektedir. Artan vaka sayıları ve meydana gelen salgınlardan dolayı alınan
önlemlerin daha sağlıklı olabilmesi için bu virüslerin gıdalara ve gıda ile
temas eden insanlara bulaşma yollarının irdelenmesi zorunluluk haline
gelmiştir. Virüslerin bulaşma yollarına bakıldığında ise hasta insanlarla direk
yolla, fekal-oral iletimi (kontamine
yiyecek ve su yoluyla), öksürük
damlacıkları ve hava yolu ile taşınması ile indirekt yolla bulunmaktadır. Bu
derlemede, Norovirüsler, Rotavirüsler, Adenovirüsler, Astrovirüsler ve onların
kontaminasyon yolu tartışılmaktadır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 4 |