Karayemiş, besin değeri yüksek olan
bir meyvedir. Bünyesinde değerli yağ asitleri, organik asitler ve mineral
maddeler bulundurmaktadır. İçerdiği fenolik bileşikler ve bu bileşiklerin
ortaya çıkardığı yüksek antioksidatif kapasite, karayemişi bu anlamda değerli
bir kaynak haline getirmektedir. Karayemişin geleneksel Türk halk tıbbında da
önemli bir yeri vardır ve solunum ile sindirim sistemi rahatsızlıklarında
kullanılageldiği bilinmektedir. Geleneksel tedavi yöntemi olarak özellikle
anti-diyabetik etkisi dolayısıyla sıklıkla tüketilmektedir. Buna rağmen mevcut
durumda karayemişin ülkemizde ekonomik potansiyelini karşılamış bir meyve
olduğunu söylemek zordur. Grubumuz karayemişin biyoaktif özelliklerinin
(özellikle anti-karsinojenik özellikler) değerlendirilmesi alanında faaliyet
göstermektedir. Karayemişin geleneksel tedavi yöntemlerindeki kullanımının
incelenmesi, karayemiş bileşenlerinin fonksiyonel gıda formülasyonlarında
kullanılması ve kullanım alanlarının arttırılması, bu değerli meyvenin ekonomik
potansiyeline ulaşması bağlamında önem arz etmektedir. Buna ek olarak kapasite
arttırıcı kültürleme çalışmaları da ürünün ticari potansiyeli açısından
kritiktir. Bu derlemede, karayemiş meyvesinin fonksiyonel özelliklerinin
araştırılması, karayemiş bileşenleri-sağlık ilişkisinin kurulması ve bu
alandaki yenilikçi gıda uygulamalarının arttırılması bağlamında mevcut durum
değerlendirilmektedir.
Karayemiş fonksiyonel gıdalar fenolik bileşikler biyoaktif özellikler anti-karsinojenik aktivite
Cherry laurel is a fruit with
high nutritional value containing significant amounts of valuable fatty acids,
organic acids and minerals. Its phenolic compounds and their antioxidative capacity
establish cherry laurel as a valuable antioxidant source. Cherry laurel has
played eminent roles in Turkish folk medicine, especially in regards to
respiratory and digestive disorders, while it has also been traditionally due
to its anti-diabetic effect. Currently, it is difficult to claim cherry laurel
has met its economic potential. Our group is involved in the evaluation of its
bioactivities, particularly anti-carcinogenic properties. The investigation of
cherry laurel in traditional treatments, utilization in functional foods, and
broadening of its utilization spectrum will realize its potential. Furthermore,
investigations on culturing of cherry laurel varieties will have a defining
role in harvest capacity and commercial potential. Here, current situation is
evaluated regarding the functional properties of cherry laurel, and increasing
extent of innovative food applications.
Cherry laurel functional foods phenolic compounds bioactive properties anti-carcinogenic activity.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 5 |