Fonksiyonel gıdaların üretiminde kullanılan probiyotik
bakteriler, insan sağlığını destekleme ve sürdürmede önemli rol
oynayabilmektedir. Probiyotik kültürlerin bu ürünlerde sağladıkları avantajların yanı sıra kullanımlarını sınırlandıran bazı faktörler de bulunmaktadır. Probiyotik kültürlerin gıda ortamında çevresel koşullardan etkilenmeleri ve canlılıklarını uzun süre koruyamamaları en önemli dezavantajlarıdır. Son yıllarda, probiyotik kültürlere
olumsuz çevresel koşullara karşı koymaları için fiziksel bir bariyer
oluşturulması sıklıkla uygulanan bir yöntem haline gelmiştir. Probiyotik
kültürlerin korunmasına yönelik mikroenkapsülasyon yöntemleri, bu
mikroorganizmaların gıda ürünlerinde ve gastrointestinal sistemde canlı kalma
oranlarını büyük ölçüde arttırmaktadır. Ek olarak mikroenkapsülasyon probiyotik kültürlerin
istenilen zamanda ve bölgede kontrollü salınımını sağlayarak kültürün etkinliğini güçlendirmektedir. Bu derlemede, probiyotik kültürlerin mikroenkapsülasyonunda kullanılan kaplama materyalleri ve mikroenkapsülasyon
yöntemleri özetlenmiştir.
Probiyotik kültür mikroenkapsülasyon kaplama materyali mikroenkapsülasyon yöntemleri
Probiotic bacteria used in the production of functional
foods may play an important role in the promote and maintenance of human
health. In addition to the provide advantages of probiotic cultures in these
products, there are some factors that limit their use. The most important disadvantages of
probiotic cultures that they are affected by enviromental conditions in food
and can not maintain their viability for a long time. In recent years, the
creation of physical barrier to counteract adverse enviromental conditions of
probiotic cultures has become a frequently applied method. Microencapsulation
methods for protection of probiotic cultures greatly increase their survival in
food products and gastrointestinal tract. In addition, microencapsulation
enhances the efficiency of the culture by providing controlled release of
probiotic cultures at the desired time and site. In this review, coating materials and
microencapsulation methods used for microencapsulation of probiotic cultures
were summarized.
Probiotic culture microencapsulation coating material microencapsulation techniques
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 44 Sayı: 6 |